φωτιστικά σε λειτουργικό μικρό σπίτι

  Ιδέες για άνετο και λειτουργικό μικρό σπίτι

  Τα τελευταία χρόνια τα μικρά σπίτια κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος, εν μέρει και λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία μας έχει ωθήσει στην αναζήτηση πιο οικονομικών κατοικιών. Στο εξωτερικό, ωστόσο, τα μικρά σπίτια πρωτοστατούν στις προτιμήσεις των αγοραστών και ενοικιαστών εδώ και χρόνια. Σίγουρα θα έχει πέσει το μάτι σου στα μικροσκοπικά νεοϋορκέζικα διαμερίσματα με το μοντέρνο design, τα οποία δε στερούνται τίποτα από αισθητική και εντυπωσιακή διακόσμηση. Αν, λοιπόν, και το δικό σου διαμέρισμα ανήκει στην ίδια κατηγορία, δεν έχεις παρά να πάρεις κάποιες ιδέες για να το μετατρέψεις σε ένα άνετο και λειτουργικό μικρό σπίτι.

  Λειτουργική διακόσμηση σε μικρά σπίτια!

   

  Φωτεινά χρώματα

  ουδέτερα χρώματα σε λειτουργικό μικρό σπίτι

  Είναι λογικό ότι ένας μικρός χώρος χρειάζεται ανοιχτά και φωτεινά χρώματα για να φανεί μεγαλύτερος. Το σκούρο καφέ και το μαύρο καλό θα ήταν να αποφεύγονται, καθώς δίνουν την αίσθηση ότι “κλείνουν” ακόμα περισσότερο τον χώρο. Επίλεξε, λοιπόν, λευκό, γκρι, ανοιχτό γαλάζιο, μπεζ και άλλα ουδέτερα χρώματα για τους τοίχους και τα πιο ογκώδη έπιπλά σου και παίξε με κάποιες πινελιές χρώματος στη διακόσμηση.

  Ράφια – λειτουργικό μικρό σπίτι

  ράφια σε λειτουργικό μικρό σπίτι

  Καθώς τα μικρά σπίτια δεν προσφέρουν πολύ χώρο για αποθήκευση, αλλά επειδή δε θέλεις να αποχωριστείς και τα πράγματά σου, τα ράφια είναι η κατάλληλη λύση. Εκμεταλλεύσου τους τοίχους σου, και ιδιαίτερα τις γωνίες, για να τοποθετήσεις διάφορα ράφια, τα οποία μπορείς μετά να χρησιμοποιήσεις ως αποθηκευτικό χώρο, αλλά και ως διακοσμητικά.

  Δες επίσης: Πως να διακοσμήσεις ένα διαμέρισμα 50 τ.μ.

  Πολυλειτουργικά έπιπλα

  πολυλειτουργικά έπιπλα

  Για ένα λειτουργικό μικρό σπίτι πρέπει να επιλέξεις τα έπιπλά σου πολύ προσεκτικά. Αντί να φορτώσεις το διαμέρισμα με πολλά και μικρά έπιπλα, τα οποία θα κάνουν τον χώρο να ασφυκτιά, διάλεξε πιο μεγάλα έπιπλα που θα επιτελούν πολλές λειτουργίες. Για παράδειγμα, το τραπέζι σου μπορεί να χρησιμοποιείται ως τραπεζαρία, γραφείο, αλλά να έχει ταυτόχρονα και κρυφό αποθηκευτικό χώρο. Επίσης, και το κρεβάτι σου μπορεί να έχει διπλό ρόλο, λειτουργώντας και ως καναπές ή, αν ο χώρος σου είναι ακόμα πιο περιορισμένος, να διπλώνεται στον τοίχο.

  Καθρέφτες και πίνακες ζωγραφικής

  καθρέφτες σε λειτουργικό μικρό σπίτι

  Οι καθρέφτες είναι μια πολύ ωραία προσθήκη σε μικρά διαμερίσματα. Ειδικά αν τοποθετήσεις έναν μεγάλο καθρέφτη απέναντι από το παράθυρό σου, ώστε να αντανακλά όλο το φυσικό φως, θα καταφέρεις να κάνεις τον χώρο σου να φαίνεται μεγαλύτερος. Και φυσικά, για να μην καταλαμβάνει χώρο στο περιορισμένων τετραγωνικών πάτωμά σου, μπορείς να τον κρεμάσεις στον τοίχο. Για να δώσεις αυτή την εκτεταμένη διάσταση στον χώρο σου, μπορείς να επιλέξεις και έπιπλα με καθρέφτες. Επίσης, μία εναλλακτική για εσένα που αγαπάς την τέχνη και θέλεις να την ενσωματώσεις στο σπίτι σου είναι ένας πίνακας ζωγραφικής ή πολλοί μικρότεροι, οι οποίοι θα προσδώσουν βάθος στον χώρο.

  Δες επίσης: Πώς να μεγαλώσεις τους χώρους σε μικρό σπίτι!

  Γραφείο/τραπέζι τοίχου – λειτουργικό μικρό σπίτι

  τραπέζια τοίχου

  Γιατί να “πνίγεις” το πάτωμά σου με τραπέζια κουζίνας και γραφεία, αφού μπορείς να τα “κρεμάσεις” στον τοίχο σου; Ναι, καλά άκουσες! Σε ένα μικρό σπίτι πρέπει να μάθεις να εκμεταλλεύεσαι κάθε σημείο. Και αφού το πάτωμα είναι περιορισμένο, καιρός να αναλάβουν οι τοίχοι σου τα “βάρη”.

  Δες επίσης: Λύσεις σε κοινά προβλήματα που έχει ένα μικρό σπίτι!

  Εντοιχιζόμενα

  εντοιχισμένα έπιπλα σε λειτουργικό μικρό σπίτι

  Μία διαδεδομένη λύση για όσους επιθυμούν ένα λειτουργικό μικρό σπίτι. Είτε πρόκειται για ντουλάπες είτε για βιβλιοθήκες είτε για κουζίνες είτε για την τηλεόρασή σου, προτίμησε να εντοιχίσεις όποια συσκευή και έπιπλο μπορείς, ώστε να κερδίσεις πολύτιμο χώρο.

  Κρέμασε τα κουζινικά σου – λειτουργικό μικρό σπίτι

  κρεμασμένα κουζινικά

  Όταν ο αποθηκευτικός χώρος δεν επαρκεί, τότε πρέπει να γίνεις δημιουργικός. Μάζεψε τις κατσαρόλες, τα τηγάνια και τα λοιπά κουζινικά σου, τοποθέτησε μια μικρή κρεμάστρα κουζίνας είτε στα πλακάκια κάτω από τα ντουλάπια σου είτε στον τοίχο και κρέμασέ τα εκεί. Με αυτό τον τρόπο θα σου μείνει αποθηκευτικός χώρος και για άλλα πράγματα και, επιπλέον, θα δημιουργήσεις μια ενδιαφέρουσα διακόσμηση.

  Δες επίσης: 25 Όμορφα σχέδια κουζίνας για μικρά σπίτια!

  Φωτισμός

  φωτιστικά σε λειτουργικό μικρό σπίτι

  Το μόνο που δε χρειάζεται το ήδη μικρό σου διαμέρισμα είναι ένας κακός φωτισμός, που θα το κάνει να μοιάζει ακόμα πιο μικρό! Γι’ αυτό φρόντισε να προσθέσεις το απαιτούμενο φως σε όσα μέρη του σπιτιού το χρειάζονται περισσότερο, ειδικά αν το φυσικό φως δε σε ευνοεί. Προτίμησε φωτιστικά οροφής και τοίχου, ώστε να εξοικονομήσεις χώρο.

  Διαχωριστικά – λειτουργικό μικρό σπίτι

  διαχωριστικά σπιτιών

  Στα μικρά σπίτια, ιδιαίτερα όσα είναι ένας ενιαίος χώρος, υπάρχει η ανάγκη διαμερισματοποίησης. Ωστόσο, η επιλογή των διαχωριστικών πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, ώστε να μην καταλήξεις να κάνεις τον χώρο σου να φαίνεται μικρότερος. Επίλεξε διαχωριστικά από γυαλί, τα οποία δίνουν την αίσθηση μεγαλύτερου χώρου, κουρτίνες, οι οποίες μπορούν να ανοιγοκλείνουν ή και διαχωριστικά με ενσωματωμένο αποθηκευτικό χώρο. Μία ακόμα καλή ιδέα για τις εσωτερικές πόρτες, αν αυτές υπάρχουν, είναι να διαλέξεις γυάλινες (ή έστω βιτρό) συρόμενες πόρτες, τις οποίες μπορείς να ανοίγεις κατά διαστήματα για να μεγαλώσεις τον χώρο.

  Δες επίσης: 5 Τρόποι για να δείχνει μεγάλο ένα μικρό σπίτι!

  Χρησιμοποίησε κάθε αντικείμενο για διακόσμηση

  διακόσμηση μικρού σπιτιού

  Όταν οι αποθηκευτικοί χώροι δεν επαρκούν για όλα σου τα πράγματα, τότε μπορείς να εκθέσεις μερικά από αυτά με δημιουργικό τρόπο, ενσωματώνοντάς τα στη διακόσμηση του σπιτιού σου. Για παράδειγμα, μπορείς να κρεμάσεις το ποδήλατό σου ή τη σανίδα του σερφ σε έναν τοίχο και να έχεις ένα πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

  Ώρα να εκτιμήσεις το μικρό σου διαμέρισμα και να αντιληφθείς τις δυνατότητες έξυπνης, λειτουργικής και δημιουργικής διακόσμησης που σου προσφέρει, ώστε να το μετατρέψεις στο σπίτι που πάντα ονειρευόσουν.