ξύλινα μαγειρικά σκεύη

Πως να καθαρίσεις σωστά τα ξύλινα μαγειρικά σκεύη!

Τα ξύλινα μαγειρικά σκεύη όπως οι ξύλινες κουτάλες, σπάτουλες ή κουταλοπίρουνα, αποτελούν σκεύη που χρησιμοποιούνται σε πολλές κουζίνες. Μάλιστα, τα ξύλινα μαγειρικά σκεύη προτιμώνται ιδιαίτερα στις αντικολλητικές επιφάνειες αφού δε χαράζουν όπως τα μεταλλικά. Ωστόσο, ο καθαρισμός αυτών των σκευών είναι ιδιαίτερα περίπλοκος. Χρειάζονται ειδική φροντίδα, τόσο για να μη χαλάσουν τα ίδια τα σκεύη όσο και για να μη μεταφέρουν επικίνδυνα βακτήρια ή μικρόβια.

Εάν χρησιμοποιείς και εσύ ξύλινα μαγειρικά σκεύη και σε ενδιαφέρει να μάθεις να τα φροντίζεις σωστά, είσαι στο σωστό μέρος. Εδώ θα βρεις τις καλύτερες συμβουλές για τον καθαρισμό και την σωστή διατήρηση των ξύλινων μαγειρικών σκευών.

Φρόντισε κατάλληλα τα ξύλινα μαγειρικά σκεύη!

 

Μην τα βάζεις στο πλυντήριο πιάτων

χαραγμένα ξύλινα κουτάλια

Πρώτος και βασικός κανόνας είναι να μην τοποθετείς τα ξύλινα μαγειρικά σκεύη στο πλυντήριο πιάτων. Το απορρυπαντικό, η θερμότητα και η πίεση του νερού θα προκαλέσουν στα σκεύη ρωγμές οι οποίες είναι κρυψώνες μικροβίων και βακτηρίων. Το πλύσιμο στο χέρι είναι η καλύτερη επιλογή. Μετά το πλύσιμο καλό είναι να τα αφήνεις να στεγνώσουν. Ωστόσο, με μια στεγνή πετσέτα απορρόφησε την επιπλέον υγρασία και το νερό.

Δες επίσης : Πως να γεμίσεις σωστά το πλυντήριο πιάτων!

Καθαρισμός με αλάτι

αλάτι

Αρχικά, με καυτό νερό και σαπούνι κάνε ένα καλό πρώτο ξέπλυμα. Έτσι, θα φύγουν τα περιττά υπολείμματα και τα βακτήρια. Αφού ξεπλύνεις καλά, βάλε μια καλή ποσότητα από χονδρό αλάτι πάνω στο σκεύος. Με μια κομμένη λεμονόκουπα, τρίψε καλά το αλάτι σε όλη την επιφάνεια του σκεύους. Έτσι, θα απομακρυνθούν τυχόν επίμονοι λεκέδες, οσμές και χρωματισμοί. Όταν διαλυθεί το αλάτι, ξέπλυνε με κρύο νερό και άσε το σκεύος να στεγνώσει στον ήλιο.

Δες επίσης : Πως να κάνεις το καθάρισμα του σπιτιού παιχνιδάκι!

Γυαλόχαρτο

γυαλόχαρτο

Το γυαλόχαρτο είναι ένα παρεξηγημένο υλικό, ωστόσο αποτελεί τέλειο σύμμαχο για ξύλινα σκεύη και επιφάνειες. Το γυαλόχαρτο θα αφαιρέσει την επιφάνεια του ξύλου που είναι λερωμένη και θα ελευθερώσει μια καινούργια. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο θα εξομαλυνθούν τυχόν εξογκώματα ή άκρες που έχουν χαλαρώσει λόγω της χρήσης. Το γυαλόχαρτο είναι μια καλή επιλογή τόσο για τον καθαρισμό όσο και για την συντήρηση των ξύλινων μαγειρικών σκευών.

Δες επίσης : 10 Απίστευτες χρήσεις του γυαλόχαρτου!

Ξύδι

ξύδι

Το ξύδι αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή κυρίως αν έχεις χρησιμοποιήσει το σκεύος σε ωμό κοτόπουλο, ψάρι ή κρέας. Το ξύδι είναι ένα φυσικό προϊόν, κατάλληλο για καθαρισμό επιφανειών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Έχει πολλές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα αγαπητό σε πολλά νοικοκυριά για το θέμα της καθαριότητας. Σε ίσες ποσότητες, ανάμειξε νερό σε θερμοκρασία δωματίου και ξύδι. Άσε τα ξύλινα σκεύη σου μουλιασμένα όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα, ξέπλυνε καλά και άσε τα να στεγνώσουν.

Δες επίσης : 4 Τρόποι να χρησιμοποιήσεις το ξύδι για το καθάρισμα του σπιτιού σου!

Μαγειρική σόδα

μαγειρική σόδα

Άλλο ένα προϊόν που ενδείκνυται για χρήση σε επιφάνειες με τρόφιμα. Η μαγειρική σόδα είναι ένα εξίσου αγαπητό συστατικό για το καθάρισμα το οποίο έχει εκπληκτικές ιδιότητες ενάντια των οσμών αλλά και των δύσκολων λεκέδων. Εάν η επιλογή με το αλάτι δε δουλέψει, δοκίμασε την διαδικασία με μαγειρική σόδα. Η σόδα θα είναι πολύ αποτελεσματική ενάντια στη μυρωδιά και τους χρωματισμούς των ξύλινων σκευών. Πασπάλισε με σόδα τα σκεύη, βάλε λίγο χυμό λεμονιού και με ένα πανί τρίψε καλά. Ξέπλυνε με κρύο νερό και άφησε να στεγνώσουν.

Δες επίσης : Οι 4 άγνωστες χρήσεις της μαγειρική σόδας στο καθάρισμα του σπιτιού!

Πλέον, μπορείς να χρησιμοποιείς άφοβα τα ξύλινα μαγειρικά σκεύη. Με τις παραπάνω συμβουλές θα μπορείς να τα φροντίζεις και να τα καθαρίζεις σωστά. Δε χρειάζεται πλέον να ανησυχείς για τους λεκέδες ή τις οσμές. Τα παραπάνω tips θα κάνουν τα ξύλινα μαγειρικά σου σκεύη σαν καινούργια κάθε φορά.