Το καθάρισμα του σπιτιού είναι μια απαραίτητη διαδικασία, την οποία άλλοι την κάνουν με ευχαρίστηση και άλλοι ως αγγαρεία. Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις, αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι να καθαρίζουμε όσο το δυνατόν καλύτερα μπορούμε με τις λιγότερες δυνατές αρνητικές συνέπειες τόσο για την υγεία μας, αλλά όσο και για το σπίτι μας. Στόχος, λοιπόν, είναι να περιορίσουμε ή ακόμα και να μηδενίσουμε τις βλαβερές συνήθειες στο καθάρισμα, ώστε να μπορούμε να χαιρόμαστε το σπίτι μας χωρίς να θέτουμε την υγεία μας σε κίνδυνο.
Συνήθειες στο καθάρισμα που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία σου!
Χρησιμοποιείς σκληρά καθαριστικά
Κάποια από τα καθαριστικά που χρησιμοποιείς περιέχουν πολύ ισχυρά οξέα ή βάσεις, τα οποία είναι ιδιαίτερα καυστικά και μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες και δερματικούς ερεθισμούς. Συνήθως τα καθαριστικά που προορίζονται για απόφραξη, καθαρισμό τουαλέτας και απομάκρυνση λιπών είναι τα πιο επικίνδυνα, καθώς περιέχουν ενώσεις όπως το θειικό οξύ ή το υδροξείδιο του νατρίου, οι οποίες, εκτός από πολύ βλαβερές για την υγεία σου, είναι και διαβρωτικές για τις επιφάνειες του σπιτιού σου.
Αναμειγνύεις τα καθαριστικά σου
Τα καθαριστικά που χρησιμοποιούμε για το καθάρισμα του σπιτιού περιέχουν διάφορες χημικές ουσίες, κάποιες από τις οποίες, αν αντιδράσουν μεταξύ τους, μπορούν να παραγάγουν επικίνδυνα προϊόντα. Για παράδειγμα, μία πολύ κοινή ανάμειξη που θα πρέπει να αποφεύγεται δια ροπάλου είναι αυτή της χλωρίνης με την αμμωνία. Από τη χημική αντίδραση αυτών των δύο παράγεται η χημική ένωση χλωραμίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει από ερεθισμούς στα μάτια και στη μύτη έως και προβλήματα στους πνεύμονες.
Δες επίσης: 7 Έξυπνες τεχνικές καθαρισμού για το σπίτι!
Διασκορπίζεις τη σκόνη – βλαβερές συνήθειες στο καθάρισμα
Πολλές φορές στην προσπάθειά μας να ξεσκονίσουμε, αυτό που καταφέρνουμε είναι να σκορπίζουμε τη σκόνη ακόμα περισσότερο και όχι να τη μαζεύουμε και αυτό αποτελεί μία από τις πιο βλαβερές συνήθειες στο καθάρισμα. Τα φτερά ξεσκονίσματος, οι απλές σκούπες και οι απρόσεκτες κινήσεις είναι κάποιοι από τους παράγοντες που υποβοηθούν το διασκόρπισμα της σκόνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες και άσθμα. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε βρεγμένα πανιά για να καθαρίσουμε επιφάνειες και ηλεκτρική σκούπα για το πάτωμά μας, ενώ σημασία έχει και η σειρά με την οποία θα γίνουν οι δουλειές. Προτιμούμε να ξεκινάμε με τις πιο ψηλές επιφάνειες, ώστε να καθαρίσουμε αργότερα τη σκόνη που θα συσσωρευτεί κάτω.
Δε φοράς προστατευτικά – βλαβερές συνήθειες στο καθάρισμα
Όταν χρησιμοποιείς καθαριστικά που περιέχουν χημικά, απολυμαντικά ή έρχεσαι σε επαφή με διάφορες βρώμικες επιφάνειες, καλό θα ήταν να φοράς τουλάχιστον γάντια, ώστε να προστατεύεις το δέρμα σου. Στην περίπτωση που χρησιμοποιείς και ιδιαίτερα πτητικές ουσίες, τότε ενδείκνυται και η χρήση μάσκας, η οποία θα σε αποτρέψει από την εισπνοή διαφόρων επικίνδυνων ουσιών. Για να αποφύγεις την επαφή δυνατών και καυστικών ουσιών με τα μάτια σου, θα μπορούσες να φορέσεις και προστατευτικά γυαλιά.
Δες επίσης: 5 Τρόποι να διατηρήσεις καθαρή ατμόσφαιρα στο σπίτι!
Χρησιμοποιείς για όλες τις επιφάνειες το ίδιο πανί ή σφουγγάρι
Είναι λογικό ότι τα πανιά και τα σφουγγάρια που χρησιμοποιούμε για το καθάρισμα πρέπει να είναι διαφορετικά για την κάθε επιφάνεια ή χώρο. Φανταστείτε να καθαρίζετε τον φούρνο σας (ο οποίος είναι γεμάτος λίπη) με ένα σφουγγάρι και να χρησιμοποιούσατε μετά το ίδιο και για την τραπεζαρία σας ή, ακόμα χειρότερα, να χρησιμοποιείτε το ίδιο σφουγγάρι για το μπάνιο και την κουζίνα σας. Μία από τις χειρότερες βλαβερές συνήθειες στο καθάρισμα! Για να αποφεύγουμε τη μεταφορά μικροβίων από τον έναν χώρο στον άλλον, κρίνεται απαραίτητο να ξεχωρίζουμε τα πανιά και τα σφουγγάρια μας.
Δε χρησιμοποιείς αφυγραντήρα ή δεν τον καθαρίζεις καλά
Σε κάποιες περιοχές τα επίπεδα υγρασίας είναι υψηλότερα και το ίδιο συμβαίνει και στα σπίτια σε αυτές τις περιοχές. Αν κατοικείς σε ένα τέτοιο σπίτι, τότε θα ήταν συνετή η αγορά ενός αφυγραντήρα. Η υγρασία είναι φορέας πολλών κακών πέρα από το κρύο. Για παράδειγμα, βοηθάει στην ανάπτυξη της μούχλας στους τοίχους σου. Αν δε θέλεις, λοιπόν, να δεις μαύρες κηλίδες να σχηματίζονται στον τοίχο σου, τότε καλό θα ήταν να προμηθευτείς έναν αφυγραντήρα και να φροντίζεις να τον καθαρίζεις καλά. Το νερό που μαζεύεται στον αφυγραντήρα θα πρέπει να απομακρύνεται κάθε 1-2 μέρες, ώστε να αποφευχθεί η συσσώρευση παθογόνων μικροοργανισμών.
Δες επίσης: Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζεις το καθετί στο σπίτι!
Δεν καθαρίζεις συχνά την κουρτίνα του μπάνιου
Η κουρτίνα του μπάνιου είναι μία από τις κύριες εστίες μικροβίων. Η υγρασία και η ζέστη ευνοούν την ανάπτυξη της μούχλας, η οποία μπορεί στη συνέχεια να έρθει σε επαφή με το δέρμα μας και να εξαπλωθεί περαιτέρω. Γι’ αυτό φρόντισε να πλένεις την κουρτίνα σου τακτικά και προσεκτικά και να την αλλάζεις, όποτε χρειάζεται.
Δεν καθαρίζεις τακτικά την ηλεκτρική σου σκούπα
Μία από τις πιο κοινές βλαβερές συνήθειες στο καθάρισμα είναι ότι αδειάζουμε την ηλεκτρική μας σκούπα μόνο όταν γεμίσει. Το καθάρισμα της ηλεκτρικής σκούπας θα έπρεπε να γίνεται πιο συχνά, ώστε να αποφεύγουμε τη συσσώρευση μικροβίων στο εσωτερικό της, τα οποία μπορούν να εξαπλωθούν σε όλο το σπίτι αργότερα.
Δες επίσης: Τι πρέπει να καθαρίσεις κάθε εβδομάδα στο σπίτι!
Δεν καθαρίζεις τα πανιά και τα σφουγγάρια που χρησιμοποιείς
Ό,τι κι αν χρησιμοποιείς για το καθάρισμα (πανιά, σφουγγάρια, σκούπες, σφουγγαρίστρες), μετά από κάθε χρήση χρειάζεται καθάρισμα. Διαφορετικά θα μεταφέρεις τη βρωμιά που μάζεψες στις υπόλοιπες επιφάνειες την επόμενη φορά που θα τα χρησιμοποιήσεις.
Δε δίνεις προσοχή στις λεπτομέρειες – βλαβερές συνήθειες στο καθάρισμα
Ένα από τα πιο κοινά λάθη που κάνουμε στο καθάρισμα είναι ότι αμελούμε σημαντικά πράγματα, επειδή μας φαίνονται λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, τα πόμολα της πόρτας, οι βρύσες, το πληκτρολόγιο του υπολογιστή μας, ο κάδος των σκουπιδιών είναι οι βασικότερες πηγές μικροβίων, οι οποίες μας βάζουν σε κίνδυνο. Πόσες φορές, όμως, αφιερώνουμε χρόνο για να τα καθαρίσουμε διεξοδικά;
Δες επίσης: 5 Περίεργα πράγματα που ξεχνάς να καθαρίσεις!
Το επόμενο καθάρισμα του σπιτιού μας θα φροντίσουμε να είναι πιο προσεκτικό και θα λάβουμε υπόψη όλα εκείνα τα σημεία που συνήθως κάνουμε λάθη.