Home Συμβουλές 5 Τρόποι ενάντια στην κακοσμία & υγρασία ντουλάπας!
λεβάντα για κακοσμία ντουλάπας

5 Τρόποι ενάντια στην κακοσμία & υγρασία ντουλάπας!

by exypnes-idees

Οι ντουλάπες του σπιτιού μας συχνά εμφανίζουν υγρασία, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται και δυσάρεστες οσμές. Τί χειρότερο από το να πας να πάρεις τα καθαρά ρούχα από την ντουλάπα και να μυρίζουν μούχλα; Σήμερα σου δείχνω ποιοι είναι οι τρόποι να διώξεις την κακοσμία και υγρασία της ντουλάπας.

Η υγρασία στην ντουλαπα εμφανίζεται συνήθως λόγω της κακής μόνωσης, της κατασκευής ή και της θέσης που έχει η ντουλάπα σου στο σπίτι. Η έλλειψη καθαρού αέρα σε έναν τόσο στενό και σκοτεινό μικρό χώρο, δημιουργούν το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη υγρασίας.

Πώς να απαλλαγείς από άσχημη μυρωδιά στην ντουλάπα!

1. Αέρας & φως

αερισμός για υγρασία ντουλάπας

Το σημαντικότερο βήμα στο να μη δημιουργείται υγρασία και οι άσχημες οσμές στην ντουλάπα σου είναι ο καλός αερισμός. Μία φορά την ημέρα προσπάθησε να ανοίγεις τα παράθυρα του σπιτιού και τις πόρτες τις ντουλάπας, ώστε να μπαίνει καθαρός αέρας και να αναπνέουν τα ρούχα στην ντουλάπα.

Ταυτόχρονα, καλός τρόπος να προλάβεις την εμφάνιση υγρασίας είναι να βάλεις και μία λάμπα χαμηλής κατανάλωσης στην ντουλάπα, την οποία θα ανοίγεις κάποια ώρα της ημέρας. Έτσι, θα υπάρχει αρκετό φως και θερμότητα που σε συνδυασμό με τον αέρα θα διατηρούν ξηρό το περιβάλλον της ντουλάπας.

Δες επίσης: 4 Τρόποι να εξαφανίσεις την υγρασία στο σπίτι!

Στο εμπόριο υπάρχουν πολύ φθηνές λάμπες για το εσωτερικό της ντουλάπας σε μορφή ράγας ή κρεμαστές. Πέρα από το θέμα της κακοσμίας και υγρασίας της ντουλάπας, είναι και μια πρακτική ιδέα για να βρίσκεις ευκολότερα τα ρούχα σου!

2. Συλλέκτες υγρασίας

συλλέκτης υγρασίας κακοσμία ντουλάπας

Μια πολύ καλή λύση για κακοσμία και υγρασία σε μικρούς, χώρους όπως είναι αυτός της ντουλάπας, είναι οι συλλέκτες ή απορροφητές υγρασίας. Στην ουσία πρόκειται για ειδικές σακκούλες συγκεκριμένης χωρητικότητας που περιέχουν υδροσκοπικά άλατα. Αυτά έχουν την τάση να απορροφούν την υγρασία και να τη μετατρέπουν σε νερό.

Μόλις κάνουν την άνω μετατροπή, το νερό μαζεύεται στη σακκούλα και, μόλις γεμίσει, την  αντικαθιστάς με νέα. Πρόκειται για πολύ οικονομικό προϊόν, που βρίσκεις στο εμπόριο σε όλα σχεδόν τα καταστήματα με σχετικά είδη και σε μερικά μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Δες επίσης: 7 Tips για να μυρίζει πάντα υπέροχα η ντουλάπα σου!

Υπάρχουν συλλέκτες υγρασίας σε διάφορες χωρητικότητες και με διάφορα είδη αλάτων. Καλό είναι να προτιμήσετε άλατα που δεν ερεθίζουν το δέρμα σε περίπτωση επαφής με αυτό.

3. Αρωματικά

αρωματικό ντουλάπας κακοσμία από υγρασία

Η πιο αγαπημένη λύση αναφορικά με την κακοσμία της ντουλάπας είναι τα αρωματικά. Υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικά αρωματικά που μπορείς να κρεμάσεις μέσα στην ντουλάπα σου και εκατοντάδες μυρωδιές.

Καλό είναι να επιλέξεις όμως πιο ουδέτερες μυρωδιές, γιατί ενδεχομένως να σε ενοχλήσει με τον καιρό το να μυρίζεις συνεχώς κάποιο έντονο άρωμα. Τα αρωματικά ντουλάπας έχουν συγκεκριμένη διάρκεια κάποιων μηνών.

Μετά τη λήξη τους, σταματάνε να μυρίζουν και πρέπει να τα αντικαταστήσεις με νέα. Συνδύασέ τα με τους συλλέκτες υγρασίας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δες στο παρακάτω βίντεο πώς χρησιμοποιούνται και τα δύο μαζί:

4. Ρύζι

ρύζι για απορρόφηση υγρασίας

Μία πιο παραδοσιακή λύση για να διώξεις την υγρασία της ντουλάπας σου και άρα και την κακοσμία είναι το ρύζι! Στην ουσία πρόκειται για αυτοσχέδιο συλλέκτη υγρασίας, με τη διαφορά ότι δεν υπάρχει η μετατροπή σε  νερό.

Αυτό που θα κάνεις είναι να πάρεις ένα τούλι και να τοποθετήσεις μέσα μια χούφτα ρύζι. Κλείσε το τούλι με μια κορδέλα και κρέμασέ το σε κάποια σημεία στο εσωτερικό της ντουλάπας σου. Το ρύζι τείνει να απορροφά την υγρασία!

Δες επίσης: Πώς να καλύψεις έναν τοίχο που έχει υγρασία!

Εναλλακτικά, μπορείς να το βάλεις σε ένα ανοιχτό βάζο σε κάποιο σημείο του πάτου της ντουλάπας σου. Ό, τι κι αν επιλέξεις από τα δύο, συνδύασέ το και πάλι με κάποιο αρωματικό ντουλάπας είτε έτοιμο είτε αυτοσχέδιο!

5. Λεβάντα

λεβάντα για άσχημη μυρωδιά

Και για τα αρωματικά ντουλάπας όμως σας έχω αυτοσχέδια λύση. Το μόνο που χρειάζεται για να διώξεις την κακοσμία που προκύπτει από την υγρασία της ντουλάπας είναι να πάρεις πάνινες θήκες και να τοποθετήσεις μέσα μερικά άνθη από λουλούδι λεβάντας.

Τοποθέτησε τις θήκες μέσα στην ντουλάπα. Το άρωμα της ντουλάπας θα δώσει ένα εκπληκτικό άρωμα σε ολόκληρη την ντουλάπα σου και στα ρούχα σου. Ταυτόχρονα, απωθεί η μυρωδιά της τα έντομα που τείνουν να βρίσκονται στις ντουλάπες, όπως ο σκόρος.

Ταυτόχρονα, η έντονη μυρωδιά της λεβάντας εξουδετερώνει τις δυσάρεστες οσμές που προέκυψαν από την ύπαρξη της υγρασίας ντουλάπας. Δεν είναι τυχαίο που τα περισσότερα αρωματικά εμπορίου επιλέγουν τεχνικές μυρωδιές λεβάντας!

Δες επίσης: Τί να κάνεις αν έχουν μούχλα ή υγρασία τα δωμάτια του σπιτιού σου!

Extra tip: σε κάθε περίπτωση, αν το πρόβλημα της υγρασίας είναι έντονο στο δωμάτιο όπου βρίσκεται η ντουλάπα σου, ίσως να σκεφτείς την αγορά ενός αφυγραντήρα, με βάση τα τμ!

Related Posts