μεταλλική σπάτουλα

Πως καταστρέφεις τα αντικολλητικά σκεύη άθελα σου!

Τα αντικολλητικά σκευή είναι ένας ισχυρός σύμμαχος της μαγειρικής σε σχεδόν όλες τις κουζίνες. Είναι ιδιαίτερα βολικά και γι’ αυτό αγαπιούνται και προτιμώνται ιδιαίτερα. Τα αντικολλητικά σκεύη δεν επιτρέπουν στο φαγητό να κολλήσει και καθαρίζονται πολύ εύκολα, κάνοντας το μαγείρεμα μια πιο εύκολη διαδικασία. Ωστόσο, χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα για να διατηρήσουν όσο περισσότερο γίνεται την αντικολλητικά τους ιδιότητα. Πολλές φορές, κάποιες συνήθειες που έχεις καταστρέφουν τα αντικολλητικά σκεύη χωρίς ,φυσικά, να το θες.

Δες εδώ ποιες είναι αυτές οι συνήθειες που καταστρέφουν τα αντικολλητικά σου σκεύη. Μάθε τι πρέπει να αποφεύγεις για να τα διατηρήσεις όσο περισσότερο γίνεται!

Δες ποιες συνήθειες χαλάνε τα αντικολλητικά σκεύη!

Χρησιμοποιείς αντικολλητικό σπρέι

αντικολητικό σπρέι

Το αντικολλητικό σπρέι είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος για να λαδώσεις την επιφάνεια των σκευών που μαγειρεύεις. Παρόλα αυτά, το σπρέι λόγω της σύστασης του καθαρίζεται πολύ δύσκολα με αποτέλεσμα να “χτίζεται” η μια στρώση πάνω από την άλλη. Άμα θέλεις να λαδώσεις την επιφάνεια προτίμησε λάδι ή βούτυρο.

Δες επίσης : 6 Πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις στα αντικολλητικά σου σκεύη!

Ζεσταίνεις το σκεύος πριν βάλεις λάδι

τηγάνι φωτιά

Πριν ρίξεις το λάδι ή το βούτυρο, περιμένεις να “κάψει” το τηγάνι. Αυτό είναι λάθος και πρέπει να σταματήσεις να το κάνεις διότι, όπως φαίνεται, καταστρέφεις το αντικολλητικό τηγάνι. Ο λόγος είναι, ότι αφήνοντας το σκεύος να κάψει μόνο του, ελευθερώνονται τοξικές ουσίες από την αντικολλητική του επιφάνεια οι οποίες καταστρέφουν την αντικολλητική ιδιότητα και μεταφέρονται στο φαγητό σου. Την επόμενη φορά ζέστανε το τηγάνι μαζί με το λάδι ή το βούτυρο.

Βάζεις τα αντικολλητικά σκεύη στο πλυντήριο πιάτων

τηγάνι πλυντήριο πιάτων

Είναι λογικό και πολύ συνηθισμένο να το κάνεις αυτό. Το απορρυπαντικό του πλυντηρίου σε συνδυασμό με το καυτό νερό μπορεί να καταστρέψει την αντικολλητική ιδιότητα των σκευών. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να καθαρίσεις τα αντικολλητικά σκεύη στο χέρι. Μάλιστα, η χρήση της μαγειρικής σόδας θα βοηθήσει στο εύκολο και αποτελεσματικό καθάρισμα και θα αφαιρέσει κάθε υπόλειμμα.

Δες επίσης : 5 Tips για να προστατεύσεις το αντικολλητικό σου τηγάνι!

Μαγειρεύεις σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες

μαγείρεμα

Απόφυγε να έχεις τη θερμοκρασία στο μέγιστο όταν μαγειρεύεις σε αυτά τα σκεύη. Υπάρχουν δυο λόγοι που είναι κακό αυτό. Ο πρώτος είναι ότι, όπως προαναφέρθηκε, η υψηλές θερμοκρασίες κάνουν τις αντικολλητικές επιφάνειες να ελευθερώνουν βλαβερές τοξικές ουσίες. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι με την υψηλή θερμοκρασία, χάνεται σταδιακά η αντικολλητική ιδιότητα του σκεύους. Εάν θέλεις να μαγειρέψεις κάτι σε υψηλή θερμοκρασία, απόφυγε να επιλέξεις αντικολλητικό σκεύος. Επιπλέον, εννοείται πως δεν προτείνεται η τοποθέτηση του αντικολλητικού σκεύους κατευθείαν μέσα σε ζεστό φούρνο.

Χρησιμοποιείς μεταλλικά σκεύη (κουτάλια, πιρούνια)

μεταλλική σπάτουλα

Η χρήση μεταλλικών σκευών κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος σε αντικολλητικές επιφάνειες είναι απαγορευτική. Τα μεταλλικά σκεύη χαράζουν την αντικολλητικά επιφάνεια δημιουργώντας αδιόρθωτες γρατζουνιές. Μακροπρόθεσμα, η χαραγμένη αντικολλητική επιφάνεια δε θα είναι πια αντικολλητική και το σκεύος θα θεωρείται άχρηστο. Χρησιμοποίησε ξύλινα ή πλαστικά σκεύη για το μαγείρεμα σε αντικολλητικές επιφάνειες!

Δες επίσης : 5 Λάθη που κάνεις όταν χρησιμοποιείς αντικολλητικό τηγάνι!

Τα τρόφιμα παραμένουν αρκετή ώρα μέσα

κατσαρόλα ψυγείο

Όταν τελειώσεις το μαγείρεμα, πρέπει να φυλάξεις κατευθείαν τα τρόφιμα και να μην τα αφήσεις πάνω στο τηγάνι. Αφήνοντας το φαγητό πάνω στο σκεύος και μετά να το φυλάς όλο μαζί στο ψυγείο ή το φούρνο, καταστρέφει για τα καλά το τηγάνι. Αφού αφαιρέσεις το φαγητό, φρόντισε να πλύνεις κατευθείαν το τηγάνι. Μην το αφήσεις όλη νύχτα να μουλιάζει σε νερό.

Δεν το αντικαθιστάς σύντομα

χαλασμένο σκεύος

Όταν το αντικολλητικό σκεύος εμφανίσει τα πρώτα σημάδια φθοράς, χρήζει αντικατάστασης. Δεν υπάρχει λόγος να κρατάς και να χρησιμοποιείς ένα σκεύος που είναι χαλασμένο. Αυτό, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο μαγείρεμα αλλά και σε εσένα. Τα τηγάνια που έχουν σημάδια φθοράς είναι πιο πιθανό να ελευθερώνουν βλαβερές ουσίες στο φαγητό και κατ’ επέκταση στο σώμα σου. Όταν βλέπεις φθαρμένα αντικολλητικά σκεύη, άλλαξε τα χωρίς δεύτερη σκέψη.

Μπορεί τα αντικολλητικά σκεύη να είναι ο αγαπημένος σου σύμμαχος στο μαγείρεμα, αλλά χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Με βάση τα παραπάνω, δες πως τα φθείρεις χωρίς να το θες και άλλαξε τον τρόπο που τα χρησιμοποιείς.