Home Κήπος 5 Ανθεκτικά φυτά για το μπαλκόνι σου!
ανθεκτικά φυτά

5 Ανθεκτικά φυτά για το μπαλκόνι σου!

by exypnes-idees

Η κηπουρική είναι ένα δημιουργικό χόμπι που ομορφαίνει τον κήπο, την αυλή ή το μπαλκόνι σου. Φυσικά απαιτεί την αφοσίωση σου, όμως μην ανησυχείς! Εάν αναρωτιέσαι ποιά είναι τα ανθεκτικά φυτά που μπορείς να προσθέσεις στον κήπο ή το μπαλκόνι σου, τσέκαρε την παρακάτω λίστα!

5 φυτά ανθεκτικά στον καιρό!

Αγαύη ή αθάνατοςμπλε αγαυη

Η αγαύη είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά παχύφυτα καθώς αντέχει τόσο στην ξηρασία όσο και στον παγετό. Αγαπά σημεία με έντονη ηλιοφάνεια και χρειάζεται ελάχιστο νερό για να επιβιώσει. Το καλοκαίρι μπορεί να αφυδατωθεί χωρίς όμως να ξεραθεί – το πότισμα μια φορά την εβδομάδα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι αρκετο! Μπορεί να ευδοκιμήσει ακόμα και σε άγονα εδάφη, όμως σημαντικό είναι το χώμα να στραγγίζει εύκολα αλλιώς κατακρατά νερό και σαπίζει. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αγαύης με εντυπωσιακές παραλλαγές στην όψη τους. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως το συγκεκριμένο φυτό γίνεται πολύ μεγάλο αν φυτευτεί σε κήπο και όχι γλάστρα!

Δες ακόμα: Φυτά που αντέχουν στον ήλιο

Γεράνι

λευκα γερανια μωβ γερανια κηπος

Εάν θες γεράνια που κρατάν όλο τον χρόνο και αντέχουν στο κρύο και την ήπια ξηρασία, προτίμησε την ποικιλία cranesbill! Τα φυτά αυτά ανθίζουν για μεγάλες χρονικές περιόδους από την άνοιξη μέχρι το τέλος του φθινοπώρου. Η φροντίδα τους είναι πολύ εύκολη, καθώς το μόνο που χρειάζονται είναι αρκετό φως, σχετικά αραιό πότισμα και γόνιμο χώμα που στραγγίζει εύκολα. Ένα μεγάλο προτέρημα είναι πως δύσκολα κολλάνε αρρώστιες και είναι επίσης ανθεκτικά στα παράσιτα των φυτών. Θα προσθέσουν όμορφα χρώματα και μυρωδια όπου τα φυτέψεις – συν αυτού, θα προσελκύσουν πεταλούδες!

Δες ακόμα: 5 ομορφότερα φυτά εσωτερικού χώρου!

Αφρικανικό κρινάκι

αφρικανικο κρινακι λευκο αφρικανικα κρινακια λευκο μπλε κηπος

Το αφρικανικό κρινάκι προέρχεται από την Νότια Αφρική, όποτε είναι ένα φυτό φυσικά ανθεκτικό στα ξηρά κλίματα. Όπως και τα cranesbill γεράνια που αναφέραμε παραπάνω, προτιμά το άμεσο φως. Στην περίπτωση όμως που οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές, είναι καλύτερο να βρίσκεται σε σημείο που δεν το χτυπά απευθείας ο ήλιος. Χρειάζεται το ίδιο γόνιμο χώμα, σχετικά αραιό πότισμα και μπορεί να ψηλώσει μέχρι και σχεδόν το 1 μέτρο! Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο φυτό είναι τοξικό για κατανάλωση από ανθρώπους και κατοικίδια.

Δες ακόμα: Πρωτότυπες γλάστρες για διακόσμηση κήπου

Σάλβια

μωβ σαλβια κοκκινη σαλβια

Το συγκεκριμένο φυτό ανήκει στην ίδια οικογένεια με το φασκόμηλο. Οι πιο ανθεκτικές ποικιλίες είναι οι ετήσιες σάλβιες, που φυτρώνουν κάθε χρόνο ξανά και ξανά, και οι θαμνώδεις σάλβιες. Μερικές απο αυτές φύωνται και τον χειμώνα αλλά ίσως χρειαστούν προστασία αν κάνει πολύ κρύο στο μπαλκόνι σου. Τα περισσότερα φυτά θα μαραθούν εάν το χώμα είναι πολύ κρύο και υγρό τους κρύους μήνες, οπότε φρόντισε να τα ψυτέψεις σε κατάλληλο σημείο για να έχουν τις σωστές συνθήκες. Τα φυτά αυτά επίσης αγαπάνε το πολύ φως και το ελαφρύ χώμα.Τα λουλούδια του μπορεί να έχουν πολλά διαφορετικά χρώματα και βγαίνουν από τα μέσα του καλοκαιριού ως την αρχή του χειμώνα.

Δες ακόμα: 5 φυτά που χρειάζονται λίγο πότισμα

Στύπα

στυπες φυτα κηπος

Η στύπα ή needlegrass είναι ένα πολυετές φυτό με ιδιαίτερη όψη. Χρησιμοποιείται πολύ συχνά διακοσμητικά στους εξωτερικούς χώρους. Συμπληρώνει όμορφα βραχόκηπους αλλά είναι εντυπωσιακό και φυτεμένο μόνο του, σε πολλές συστάδες. Ανθεκτικό στην ξηρασία και τον παγετό, χρειάζεται μόνο ελαφρύ χώμα για να στεγνώνει εύκολα και πολύ ήλιο! Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα από την άνοιξη μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Μπορείς να κουρέψεις τις κορυφές στην αρχή της άνοιξης για να γίνει πάλι φουντωτό.

Related Posts