Home Κήπος 7 Φυτά εσωτερικού χώρου που βελτιώνουν την ψυχολογία
σανσιβέρια

7 Φυτά εσωτερικού χώρου που βελτιώνουν την ψυχολογία

by Dimitra

Ότι βρίσκεται μέσα στο σπίτι σου, από τα έπιπλα και τα διακοσμητικά έως τα χρώματα και τις μυρωδιές, όλα παίζουν ρόλο στην ψυχολογία σου. Ακόμα μεγαλύτερο ρόλο παίζουν οι ζωντανοί οργανισμοί μέσα σε αυτό δηλαδή η οικογένεια σου, ο/η σύντροφος σου, τα κατοικίδια σου και τα…φυτά σου! Ναι, τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί και μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την διάθεση και τη ψυχολογία σου.

Το πράσινο των φυτών θα φέρει μια αίσθηση ευεξίας και γαλήνης στο σπίτι ενώ η ποιότητα του αέρα μπορεί να καλυτερεύσει αφού τα φυτά απορροφούν ρύπους και παράγουν οξυγόνο. Επίσης, η καθημερινή αλληλεπίδραση με τα φυτά καλλιεργεί το αίσθημα της ευθύνης και της φροντίδας, μειώνοντας τα αρνητικά συναισθήματα. Στο άρθρο αυτό θα δούμε 7 φυτά που έχουν ακριβώς αυτά τα οφέλη για τη ψυχική υγεία!

7 Φυτά που ωφελούν τη ψυχική υγεία και τη διάθεση μας

1. Σανσιβέρια

σανσιβέρια

Λέγεται πως η Σανσιβέρια προστατεύει το σπίτι από τη κακή ενέργεια, φέρνοντας θετικότητα και γαλήνη. Είναι ανθεκτικό φυτό που ευδοκιμεί σε χαμηλό φωτισμό και χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα. Έχει την ιδιότητα να αφαιρεί τοξίνες από τον ατμοσφαιρικό αέρα και να τον φιλτράρει άψογα. Η καλή ποιότητα αέρα συμβάλλει στον καλό ύπνο, ο οποίος είναι απαραίτητος για να έχουμε ψυχική ισορροπία!

Δες επίσης: 5 Φυτά εσωτερικού χώρου που διώχνουν την υγρασία

2. Αλόη βέρα – φυτά για καλή ψυχολογία

αλόη βέρα

Είναι γνωστό πως η αλόη βέρα έχει καταπραϋντικές και θεραπευτικές ιδιότητες, και χρησιμοποιείται συχνά σε εγκαύματα και δερματικές παθήσεις. Πολλοί όμως δε γνωρίζουν πως μπορεί να είναι θεραπευτική και για τη ψυχή. Έχει αποδειχθεί πως ρίχνει τα επίπεδα άγχους λειτουργώντας ως φυσικό αντίδοτο στο στρες και μειώνει τους πονοκεφάλους. Επίσης, θεωρείται από τα πιο ισχυρά καθαριστικά του αέρα!

Δες επίσης: 5 Φυτά εσωτερικού χώρου που διώχνουν την υγρασία

3. Κισσός για καλή διάθεση στο σπίτι

κισσός

Τα φύλλα του κισσού περιέχουν μεθυλξανθίνες, ουσίες με παρόμοια δομή με αυτή της καφεϊνης αλλά πολύ πιο ήπιες. Οι ουσίες αυτές βελτιώνουν τη διάθεση και μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό ενώ μπορούν να βοηθήσουν σε συμπτώματα πονοκεφάλων ή μυϊκής έντασης. Επιπλέον, ο κισσός είναι ένα πανέμορφο φυτό που δε μπορεί παρά να σου φέρει χαρά και ευφορία κάθε φορά που το κοιτάς!

Δες επίσης: Εύκολα φυτά που μπορείς να διατηρήσεις χωρίς προσπάθεια

4. Φυτό αράχνη για ψυχική ισορροπία

φυτό αράχνη

Άλλη μια εξαιρετική επιλογή για καλή ψυχική υγεία είναι το φυτό αράχνη. Υπάρχουν ορισμένες μελέτες που αποδεικνύουν ότι η ύπαρξη αυτών των φυτών στο εσωτερικό του σπιτιού μπορεί να μειώσει την έκκριση της ορμόνης του στρες (κορτιζόλης) έως και 65 τοις εκατό! Έχει επίσης βρεθεί πως έχει μικρή αλλά μετρήσιμη επίδραση στην μείωση της κατάθλιψης και άλλων διαταραχών ψυχικής υγείας.

 Δες επίσης: 5 Τυχερά φυτά για το σπίτι σου

5. Λεβάντα – φυτά για καλή ψυχολογία

λεβάντα

Έρευνες δείχνουν πως η μυρωδιά της λεβάντας απελευθερώνει ενδορφίνες στον εγκέφαλο φέρνοντας ένα αίσθημα ευφορίας και χαράς. Παράγει ένα από τα πιο δημοφιλή αιθέρια έλαια, το έλαιο λεβάντας, το οποίο έχει καταπραϋντικό άρωμα και μειώνει σημαντικά τα επίπεδα στρες!

Δες επίσης: 5 Όμορφα φυτά για καλή ενέργεια στο σπίτι

6. Κρασούλα / Φυτό νεφρίτης

φυτό που μειώνει το άγχος

Ο Νεφρίτης συμβολίζει τον πλούτο, και την αφθονία ενώ είναι γνωστό ως το φυτό του καλού Feng Shui και της καλής τύχης. Αφαιρεί τοξίνες όπως η φορμαλδεϋδη και το βενζόλιο από τον αέρα και δημιουργεί ένα πιο υγιεινό εσωτερικό περιβάλλον. Έχει ηρεμηστική δράση μειώνοντας το στρες και προάγοντας τη χαλάρωση!

Δες επίσης: Μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου για εντυπωσιακή διακόσμηση

7. Μέντα – καλή ψυχολογία με φυτά εσωτερικού χώρου

μέντα

Δες επίσης: 5 Φυτά που διώχνουν τα κουνούπια

Η μέντα είναι φανταστικό βότανο για να καλλιεργήσεις, εξαιρετικό για τη ψυχική υγεία. Έχει την ιδιότητα να ανακουφίζει από το άγχος, να βελτιώσει τη μνήμη αλλά και την γνωστική σου απόδοση. Έχει βρεθεί πως το άρωμα της μέντας βελτιώνει τη διάθεση και μπορεί να σου προσφέρει στιγμές χαλάρωσης και απόλαυσης φτιάχνοντας το δικό σου φυσικό τσάι!

Related Posts