συμβουλές για τον καθαρισμό της ψησταριάς

Μυστικά για να καθαρίσεις τη σχάρα της ψησταριάς εύκολα και γρήγορα!

Όλοι απολαμβάνουμε το ψήσιμο στη σχάρα, ιδίως όταν αυτό συνοδεύεται από καλή παρέα. Ωστόσο, μετά από κάθε φαγοπότι με ψητά έρχεται και η “άχαρη” στιγμή της καθαριότητας.

Μάθε πως πρέπει να καθαρίζεις την ψησταριά σου!

Γενικότερα, το ψήσιμο στη σχάρα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους “μπελάδες” που μπορείς να αντιμετωπίσεις, αφού τα σκλήρα-καμμένα λίπη και τα όποια υπολείμματα τροφών θα κάνουν τη ζωή σου ιδιαίτερα δύσκολη τη στιγμή του καθαρισμού της ψησταριάς.

υπολείμματα σε σχάρα ψησταριάς

Στο συγκεκριμένο άρθρο σου δίνουμε ορισμένες συμβουλές, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να καθαρίσεις ευκολότερα και γρηγορότερα την ψησταριά σου μετά από μία μάζωξη με φίλους. Έτσι, δεν θα το πολύ-σκέφτεσαι κάθε φορά που θα καλείς την παρέα σου για ψήσιμο στην αυλή ή στο μπαλκόνι. Πάμε λοιπόν, να δούμε μία-μία τις συμβουλές-tips.

Δες επίσης: 11 Μοναδικές ιδέες για ψησταριά κήπου!

Αφαίρεσε την καύσιμη ύλη

αφαίρεσε τα κάρβουνα από την ψησταριά σου

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις κατά τη διάρκεια του καθαρισμού της ψησταριά σου είναι να αφαιρέσεις τα όποια κάρβουνα και στάχτες από τη βάση. Τοποθέτησε σε έναν μεταλλικό κουβά τα όποια υπολείμματα από κάρβουνα (μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις την επόμενη φορά) και έπειτα ξέπλενε με λίγο νερό τη βάση της ψησταριάς ώστε να φύγουν και οι τελευταίες στάχτες.

Καθάρισε με ατμό

καθάρισμα σχάρας με τη βοήθεια του ατμού

Μόλις η ψησταριά σου αρχίσει να κρυώνει-και αφού αφαιρέσεις τα κάρβουνα από μέσα-κάλυψε τη σχάρα με μουλιασμένα κομμάτια εφημερίδας. Αν η ψησταριά σου διαθέτει καπάκι, κλείσε την, ώστε να δημιουργηθούν επιπλέον υδρατμοί στο εσωτερικό της. Ειδάλλως, ρίξε μία μουλιασμένη πετσέτα πάνω από την ψησταριά. Μετά από μισή ώρα ο ατμός θα έχει κάνει τη “δουλειά” του, μαλακώνοντας τα σκληρά λίπη.

Αφαίρεσε τις εφημερίδες και τρίψε με ένα συρμάτινο σφουγγάρι τη σχάρα, ώστε να απομακρύνεις τα όποια υπολείμματα. Ολοκλήρωσε τη διαδικασία με ένα καθαρό, μαλακό σφουγγάρι και λίγο σαπουνόνερο. Τέλος, ξέπλενε με άφθονο νερό.

Χρησιμοποίησε το πλυντήριο πιάτων

πλένε τη σχάρα της ψησταριάς στο πλυντήριο πιάτων

Η συγκεκριμένη συμβουλή συνδυάζεται με την προηγούμενη του άρθρου και αποσκοπεί στην εξοικονόμηση χρόνου. Αφού έχεις μουλιάσει τη σχάρα από την ψησταριά σου, πλέον, ακολουθεί η ώρα του περαιτέρω καθαρισμού της. Βγάλε τη σχάρα από την ψησταριά, αφαίρεσε τις μουλιασμένες εφημερίδες και τρίψε με μία συρμάτινη βούρτσα ή σφουγγάρι την επιφάνεια της σχάρας ώστε να απομακρυνθούν τα-πλέον-μαλάκα λίπη. Έπειτα τοποθέτησε τη σχάρα στο πλυντήριο πιάτων.

Χρησιμοποίησε ένα κρεμμύδι

καθάρισε τη σχάρα με ένα κρεμμύδι

Η επάλειψη ενός κρεμμυδιού στη σχάρα της ψησταριάς θα βοηθήσει να διαλυθούν τα όποια υπολείμματα από λίπη τροφών, κάνοντας τη δουλειά του τελικού καθαρισμού της ευκολότερη. Φρόντισε να τρίψεις το κρεμμύδι στη σχάρα όσο είναι ζεστή, ειδάλλως δεν θα καταφέρεις τίποτα.

Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, συνέχισε τη διαδικασία του καθαρισμού με μία συρμάτινη βούρτσα ή σφουγγάρι. Τέλος, τοποθέτησε τη σχάρα στο πλυντήριο πιάτων ή καθάρισε με ένα απλό σφουγγάρι και σαπουνόνερο.

Ψέκασε ξύδι

χρησιμοποίησε ξύδι για τον καθαρισμό της σχάρας

Δημιούργησε ένα μείγμα αναλογιών 1:1 με ξύδι και νερό και τοποθέτησέ το σε ένα μπουκάλι με μηχανισμό ψεκασμού. Ψέκασε το διάλυμα στη σχάρα και άφησέ το για 10 λεπτά. Στη συνέχει τοποθέτησε στο ίδιο μπουκάλι μόνο ξύδι και επανέλαβε την όλη διαδικασία. Με το πέρας ακόμη 10 λεπτών (20 συνολικά λεπτά), ήρθε η ώρα να τρίψεις τη σχάρα με ένα σκληρό-συρμάτινο σφουγγάρι ή βούρτσα. Στη συνέχεια, καθάρισε με ένα απλό σφουγγαράκι κουζίνας και λίγο σαπουνόνερο τη σχάρα και ξέπλενέ την με άφθονο νερό.

Δες επίσης: Πως να φτιάξεις εύκολα ένα μπάρμπεκιου στον κήπο σου!

Χρησιμοποίησε τον καφέ

μούλιασε τη σχάρα της ψησταριάς σε λίγο νερό με καφέ

Μία πολύ καλή εναλλακτική πρόταση για την καταπολέμηση των σκληρών-καμμένων υπολειμμάτων από λίπη απαντά στη χρήση του καφέ. Προτού τρίψεις τη σχάρα σου με ένα μεταλλικό σφουγγάρι ή βούρτσα, μούλιασέ την σε λίγο νερό με καφέ (χρησιμοποίησε μία λεκάνη για το συγκεκριμένο στάδιο καθαρισμού). Το οξύ από τον καφέ θα κάνει τα ξερά λίπη να “μαλακώσουν”.

Tip: H συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τον καθαρισμό των διάφορων περιφερειακών εξαρτημάτων και εργαλείων της ψησταριάς σου (π.χ. πιρούνα, τσιμπίδα κ.ά.)

Μαγειρική σόδα

μαγειρική σόδα για απομάκρυνση των σκληρών υπολειμμάτων

Σε ένα μπουκάλι με μηχανισμό ψεκασμού πρόσθεσε νερό και μαγειρική σόδα (για ένα λίτρο νερού χρησιμοποίησε 4-5 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα). Ανακάτεψέ το καλά, ώστε να διαλυθεί όλη η μαγειρική σόδα στο νερό. Έπειτα, ψέκασε το διάλυμα στην επιφάνεια της σχάρας και με τη βοήθεια ενός συρμάτινου σφουγγαριού ή βούρτσας τρίψε δυνατά. Συνέχισε να τρίβεις μέχρις ότου “αφρίσει” η επιφάνεια της σχάρας. Στη συνέχεια, περίμενε 10 λεπτά ώστε να δράσει η σόδα και έπειτα ξέπλενε με βραστό νερό.

Μπύρα

χρησιμοποίησε μπύρα για να καθαρίσεις ευκολότερα τη σχάρα της ψησταριάς

Ρίξε μισό μπουκάλι μπύρας πάνω στη ζεστή σχάρα της ψησταριάς (πρόσεχε, η σχάρα δεν θα πρέπει να έχει κρυώσει). Έπειτα, πάρε μία συρμάτινη βούρτσα και ξεκίνησε να τρίβεις δυνατά την επιφάνεια της σχάρας. Αναποδογύρισε τη σχάρα και συνέχισε το τρίψιμο. Η μπύρα σε συνδυασμό με τη ζεστή σχάρα θα “μαλακώσουν” τα λίπη-υπολείμματα, καθιστώντας την απομάκρυνσή τους εύκολη υπόθεση. Ολοκληρώστε τη διαδικασία του καθαρισμού χρησιμοποιώντας ένα σκληρό σφουγγάρι μαζί με λίγο σαπουνόνερο (το νερό θα πρέπει να έχει βράσει πρώτα, ώστε να είναι ζεστό, και η σχάρα να έχει “κρυώσει” συγκριτικά με πριν).

Καθάρισε τη βάση

καθάρισε τη βάση της ψησταριάς

Με την ολοκλήρωση του καθαρισμού της σχάρας, μπορείς πλέον να περάσεις στον καθαρισμό της βάσης της ψησταριάς (σημείο όπου τοποθετείται η καύσιμη ύλη και “αποθέτονται” τα όποια υπολείμματα τροφών). Αφαίρεσε τη-πλέον καθαρή-σχάρα από την ψησταριά και ρίξε λίγο ζεστό νερό μαζί με ξύδι και κάποιο υγρό καθαριστικό πιάτων στη βάση. Έπειτα, τρίψε δυνατά με ένα σκληρό συρμάτινο σφουγγάρι την επιφάνεια της βάσης. Μπορείς να έχεις δίπλα σου ένα κουβαδάκι με καθαρό ζεστό σαπουνόνερο ώστε να ανανεώνεις το σφουγγάρι σου κατά τη διάρκεια του τριψίματος. Τέλος, ξέπλενε με άφθονο νερό και άφησε τη βάση να στεγνώσει.

Τρίψε το εξωτερικό μέρος

καθάρισε το εξωτερικό μέρος της ψησταριάς

Ο καθαρισμός της ψησταριάς σου δεν θα πρέπει να “περιοριστεί” αποκλειστικά στο εσωτερικό της (δηλαδή στη σχάρα και το εσωτερικό μέρος της βάσης). Αφότου ολοκληρώσεις τον καθαρισμό της σχάρας και της βάσης έχει έρθει η ώρα να καθαρίσεις και το εξωτερικό της. Σε αντίθεση με τις συμβουλές περί καθαρισμού της σχάρας, εδώ τα πράγματα είναι απλά. Ρίξε σε έναν κουβά λίγο ζεστό νερό μαζί με υγρό σαπούνι καθαρισμού για πιάτα. Πάρε ένα σφουγγάρι πιάτων και βουτώντας/ανανεώνοντάς το ανά τακτά χρονικά διαστήματα τρίψε τις εξωτερικές επιφάνειες της ψησταριάς. Ξέπλενε με άφθονο νερό.

Άναψε την ψησταριά μια τελευταία φορά

άναψε την ψησταριά για να απομακρυνθούν τυχόν οσμές και ουσίες

Αφού ολοκληρώσεις όλα τα στάδια καθαρισμού της ψησταριάς σου ήρθε η ώρα να την ανάψεις μία τελευταία φορά. Όχι, δεν σου κάνουμε πλάκα. Το άναμμα της ψησταριάς για τουλάχιστον 15 λεπτά χαρακτηρίζεται απαραίτητο μετά από έναν καθαρισμό, προκειμένου να απομακρυνθούν τα όποια καθαριστικά “στοιχεία” από τη σχάρα και το εσωτερικό της ψησταριάς. Έτσι, την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσεις την ψησταριά σου δεν θα κινδυνεύσεις να “μπλέξεις” οσμές ή ουσίες από τα καθαριστικά που χρησιμοποίησες στα τρόφιμά σου.

Bonus: Προστάτευσε την ψησταριά σου από τις καιρικές συνθήκες

προστάτευσε με ένα κάλυμμα την ψησταριά σου

Για να παραμείνει η ψησταριά σου σε μία καλή κατάσταση, και κυρίως να είναι καθαρή, θα πρέπει να φροντίσεις ώστε αυτή να φυλάσσεται επαρκώς κατά τη διάρκεια μη χρησιμοποίησής της. Χρησιμοποίησε ένα κάλυμμα από νάιλον ή άλλο ανθεκτικό προς τις καιρικές συνθήκες υλικό για να αποτρέψεις την εισχώρηση νερού ή σκόνης στο εσωτερικό της. Επίσης, στην αγορά θα βρεις ειδικά προστατευτικά καλύμματα για διάφορους τύπους ψησταριών, αν θέλεις κάτι πιο εξειδικευμένο. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίσεις την καθαριότητα της ψησταριάς σου και θα παρατείνεις τη διάρκεια ζωής της.