Πώς να καθαρίσεις τα λίπη στην κουζίνα

Το μαγείρεμα είναι μια διαδικασία απαραίτητη, αλλά και ιδιαίτερα ρυπαρή. Πέρα από όλα τα σκεύη που πρέπει να πλύνουμε κάθε φορά που μαγειρεύουμε, το χειρότερο είναι τα λίπη. Το λάδι μπορεί να νοστιμεύει τα φαγητά, αλλά αποτελεί εχθρός για την κουζίνα. Κάθε τηγάνισμά μας συμβάλλει στη συσσώρευση λιπών στις διάφορες επιφάνειες της κουζίνας. Φούρνος, απορροφητήρας, ντουλάπια, πάτωμα και χαλιά αλλά ακόμα και τα ρούχα μας και ο φούρνος μικροκυμάτων είναι επιφάνειες που τα λίπη αγαπούν. Επειδή, κατά κανόνα, κανένας δεν καθαρίζει όλα αυτά μετά από κάθε μαγείρεμα, τα λίπη συγκεντρώνονται, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την απομάκρυνσή τους. Υπάρχουν εύκολοι τρόποι να καθαρίσεις τα λίπη από όλες αυτές τις διαφορετικές επιφάνειες.

Τρόποι να καθαρίσεις τα λίπη από τις επιφάνειες της κουζίνας

Απορροφητήρας

φίλτρο απορροφητήρα

Ο απορροφητήρας είναι η κατεξοχήν συσκευή όπου συσσωρεύονται τα λίπη, κάτι που δικαιολογείται απόλυτα από τη θέση του. Είναι ο παραλήπτης όλων των σταγονιδίων, μυρωδιών και ατμών από τις κατσαρόλες και τα τηγάνια μας. Για να καθαρίσεις τον απορροφητήρα σου, θα πρέπει να αφαιρέσεις πρώτα το προστατευτικό φίλτρο. Πάρε μία μεγάλη λεκάνη που να το χωράει, γέμισέ τη με ζεστό νερό, μαγειρική σόδα, υγρό πιάτων και ξύδι ή λεμόνι. Άφησε το φίλτρο να μουλιάσει για κάποια ώρα. Το ζεστό νερό θα μαλακώσει τα πολυκαιρισμένα λίπη, ενώ όλα τα άλλα συστατικά έχουν λιποδιαλυτικές ιδιότητες. Για τα λίπη που επιμένουν, πάρε ένα σφουγγάρι ή ένα βουρτσάκι. Απόφυγε το σύρμα και σκληρότερα υλικά για να μη γδάρεις το φίλτρο σου.

Εκτός από το φίλτρο, είναι σημαντικό να καθαρίσεις και τις επιφάνειες γύρω από αυτό. Χρησιμοποίησε ένα πανί ή ένα σφουγγάρι και ό,τι καθαριστικό εσύ θέλεις από αυτά που αναφέρθηκαν. Χρειάζεται προσοχή πριν την αφαίρεση του φίλτρου. Διάβασε πρώτα τις οδηγίες του κατασκευαστή. Κάποια φίλτρα δεν απομακρύνονται για καθάρισμα, απλώς αντικαθίστανται από καινούρια.

Δες επίσης: Οι 4 άγνωστες χρήσεις της μαγειρική σόδας στο καθάρισμα του σπιτιού!

Πώς να καθαρίσεις τα λίπη από τα ντουλάπια

πώς να καθαρίσεις τα λίπη από τα ντουλάπια της κουζίνας

Μία άλλη επιφάνεια όπου συγκεντρώνονται τα λίπη, καθιστώντας την στόχο της σκόνης και των μικροβίων είναι τα ντουλάπια μας. Συνήθως το κάτω και πάνω μέρος είναι αυτό που πλήττεται περισσότερο, χωρίς να αποκλείεται και το μπροστινό μέρος βέβαια. Αν θέλεις να καθαρίσεις τα ντουλάπια σου, δεν έχεις παρά να πάρεις ένα μαλακό πανί ή ένα σφουγγάρι. Θα χρειαστείς επίσης λίγο νερό και υγρό πιάτων. Αν τα λίπη δε λένε να φύγουν, το ξύδι και η μαγειρική σόδα θα σε σώσουν. Μπορείς, επίσης, να χρησιμοποιήσεις και κάποιο καθαριστικό για λίπη που κυκλοφορεί στο εμπόριο. Ωστόσο, να είσαι προσεκτική με τις οδηγίες χρήσης, για να μην καταστρέψεις τα ντουλάπια σου.

Δες επίσης: 6 Εύκολα DIY φυσικά καθαριστικά για το σπίτι!

Φούρνος μικροκυμάτων

πώς να καθαρίσεις τα λίπη από τον φούρνο μικροκυμάτων

Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι ακόμα μία συσκευή στην οποία θα πρέπει να δώσεις προσοχή. Για ένα εύκολο και έξυπνο καθάρισμα το μόνο που θα χρειαστείς είναι ένα μπολ γεμισμένο με ζεστό νερό και σταγόνες από ένα λεμόνι. Τοποθέτησε το μπολ στον φούρνο και βάλτο σε λειτουργία για 3-5 λεπτά, μέχρι να δεις το νερό να βράζει. Άφησε την πόρτα κλειστή για μερικά λεπτά, ώστε να επιτρέψεις στους υδρατμούς να πάνε παντού. Στη συνέχεια απομάκρυνε το μπολ και το πιάτο του φούρνου. Καθάρισε το εσωτερικό του φούρνου με ένα πανί και πλύνε το πιάτο ξεχωριστά. Αν δεις σημεία που χρειάζονται περισσότερη προσοχή, ψέκασέ τα με λίγο ξύδι και άφησέ το να δράσει. Μετά από κάποια λεπτά θα είναι έτοιμο για καθάρισμα.

Δες επίσης: Πώς να καθαρίσεις απλά τον φούρνο μικροκυμάτων!

Πώς να καθαρίσεις τα λίπη εξωτερικά του φούρνου

Πώς να καθαρίσεις τα λίπη από την επιφάνεια φούρνου

Μπορείς εύκολα να απαλλαγείς από τα λίπη στην επάνω επιφάνεια του φούρνου. Αν έχεις σχάρες και άλλα αποσπώμενα μέρη, αφαίρεσέ τα. Άφησέ τα στον νεροχύτη ή σε μία μεγάλη λεκάνη να μουλιάσουν σε ζεστό νερό, υγρό πιάτων, ξύδι και μαγειρική σόδα. Όσον αφορά την επιφάνεια του φούρνου, κάλυψέ την με ένα λεπτό στρώμα μαγειρικής σόδα. Μετά κόψε ένα λεμόνι στη μέση και χρησιμοποίησέ το για να τρίψεις την επιφάνεια με κυκλικές κινήσεις. Στη συνέχεια πάρε μία βούρτσα και τρίψε καλά για να αφαιρέσεις όλα τα υπολείμματα.

Αν η επιφάνεια του φούρνου σου είναι γυάλινη, η προσέγγιση για το καθάρισμα θα πρέπει να προσαρμοστεί κάπως. Καθώς η γυάλινη επιφάνεια είναι πιο ευαίσθητη, πρέπει να είσαι προσεκτική. Πρώτα ψέκασε την επιφάνεια με ξύδι και στη συνέχεια καθάρισέ το με ένα υγρό πανί. Μετά ρίξε μαγειρική σόδα και σκέπασε την επιφάνεια με μία μουσκεμένη πετσέτα. Άφησε για τουλάχιστον 15 λεπτά, ώστε να διαλυθούν τα λίπη. Για να τα απομακρύνεις χρησιμοποίησε τη μαλακή πλευρά του σφουγγαριού. Όπου χρειάζεται, μπορείς να τρίψεις και λίγο περισσότερο. Πρόσεχε, ωστόσο, να μη γρατζουνίσεις την επιφάνεια του φούρνου σου.

Δες επίσης: 5 Συμβουλές για αποτελεσματικό καθάρισμα φούρνου!

Φούρνος

Καθάρισμα φούρνου

Αφαίρεσε όλες τις σχάρες και τα αποσπώμενα μέρη από τον φούρνο. Φτιάξε μια πάστα από νερό, μαγειρική σόδα και ξύδι. Άπλωσέ τη σε ολόκληρο τον φούρνο, συμπεριλαμβανομένης και της πόρτας. Για την πόρτα φρόντισε να αφαιρέσεις πρώτα το εσωτερικό τζάμι, ώστε να καθαρίσεις καλά ανάμεσα. Τρίψε καλά την πάστα μέχρι να γίνει καφέ και άφησέ τη να δράσει για όλο το βράδυ. Την επόμενη μέρα καθάρισε με ένα βρεγμένο πανί. Για τα υπολείμματα που δε φεύγουν, χρησιμοποίησε μία σπάτουλα.

Δες επίσης: 4 Φυσικοί τρόποι για καθάρισμα φούρνου από τα λίπη!

Χαλιά

καθάρισμα χαλιού

Αν έχεις στρωμένα χαλιά στην κουζίνα σου, τότε θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή. Καθώς δεν είναι εύκολο συνέχεια να πλένεις τα χαλιά σου, πρέπει να ακολουθήσεις μία άλλη προσέγγιση για την απομάκρυνση των λιπών από αυτά. Φτιάξε ένα διάλυμα με νερό, 1 κουταλιά λευκό ξύδι και 1 κουταλιά υγρό πιάτων. Χρησιμοποίησε ένα καθαρό πανί, εμπότισέ το στο διάλυμα και μετά πίεσε τους λεκέδες στο χαλί μέχρι να εξαφανιστούν. Αν επιμένουν, χρησιμοποίησε ζεστό νερό και υγρό πιάτων. Εμπότισε ένα καθαρό πανί και πίεσέ το πάνω στον λεκέ για τουλάχιστον 5 λεπτά. Στη συνέχεια πάρε ένα καθαρό πανί και τοποθέτησέ το πάνω στη λεκιασμένη επιφάνεια. Θα δεις ότι έτσι θα μεταφερθούν τα λίπη από το χαλί σου στο πανί.

Δες επίσης: 4 Τρόποι να καθαρίσεις φυσικά τα χαλιά σου!

Αυτές είναι οι κυριότερες επιφάνειες στις οποίες κολλούν τα λίπη. Μην ξεχνάς ότι μπορείς να τα καθαρίσεις με απλά υλικά που έχεις στην κουζίνα σου. Απόφυγε τα δυνατά καθαριστικά του εμπορίου. Είναι τοξικά και επιβλαβή τόσο για την υγεία σου όσο και για τις επιφάνειές σου.