καθαρισμός χαλιού

4 Tips για να πλύνεις καλά τα χαλιά και τις μοκέτες!

Τώρα που το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και οι ζέστες έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας μας είναι η κατάλληλη εποχή για να πλύνεις τα χαλιά. Η διαδικασία αυτή είναι σχετικά εύκολη αλλά και ευχάριστη θα λέγαμε, καθώς παράλληλα δροσίζεσαι.

Όμως, για να γίνει σωστά το πλύσιμο των χαλιών πρέπει να δώσεις μεγάλη προσοχή σε κάποια σημεία. Παρακάτω θα σου δείξουμε 4 συμβουλές οι οποίες θα σε βοηθήσουν στο να καθαρίσεις σωστά και αποτελεσματικά τα χαλιά και τις μοκέτες σου!

Πως να καθαρίσεις αποτελεσματικά τα χαλιά και τις μοκέτες!

 

1. Ξεκίνα με ένα καλό τίναγμα και σκούπισμα των χαλιών!

σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα στο χαλί

Πριν ξεκινήσεις με το πλύσιμο των χαλιών πρέπει να εξασφαλίσεις πως δεν υπάρχουν σκουπιδάκια, σκόνη και χώματα. Για αρχή λοιπόν θα ήταν καλό να γυρίσεις το χαλί ανάποδα και να το τινάξεις σε έναν εξωτερικό χώρο με τη βοήθεια ενός δεύτερου ατόμου.

Ύστερα, βάλε μια καλή σκούπα στο χαλί έτσι ώστε να απομακρύνεις ότι δεν έφυγε με το τίναγμα. Αυτό το βήμα είναι από τα πιο σημαντικά στο πλύσιμο των χαλιών διότι αν το παραλείψεις όλα τα σκουπιδάκια θα κολλήσουν στο χαλί και δε θα βγουν με το νερό και το σαπούνι.

Δες επίσης: 5 Τρόποι για να διατηρήσεις τα χαλιά σου καθαρά!

2. Καθάρισε τοπικά τους έντονους λεκέδες από τα χαλιά!

πλύσιμο χαλιών

Πρωτού ξεκινήσεις να ρίχνεις νερό και σαπουνάδα σε όλο το χαλί αφιέρωσε λίγο χρόνο για να καταπολεμήσεις τους έντονους λεκέδες. Καθαρίζοντας τους τοπικά θα γλιτώσεις πολύ χρόνο αργότερα από το να παλεύεις να τους αφαιρέσεις με την σαπουνάδα.

Ο κάθε λεκές θέλει και διαφορετική αντιμετώπιση για να φύγει. Όμως, πρέπει πάντα να λαμβάνεις υπόψην και το είδος του χαλιού έτσι ώστε να μην χαλάσει/αλλοιωθεί. Για παράδειγμα, τα χαλιά με τρίχες ή κρόσσια θέλουν πιο ήπιους χειρισμούς. Τι να χρησιμοποιήσεις για τους δύσκολους λεκέδες:

  • Οινόπνευμα για: κόλλα
  • Ασετόν για: βερνίκι νυχιών
  • Ξύδι για: καλλυντικά, μπογιά, λάσπη, τσίχλα
  • Βενζίνη για: τσίχλα, λίπος, λάδι

Δες επίσης: 4 Τρόποι να καθαρίσεις φυσικά τα χαλιά σου!

3. Χρησιμοποίησε μηχάνημα υψηλής πίεσης για αποδοτικό πλύσιμο στα χαλιά και τις μοκέτες!

καθαρισμός χαλιού

Ένα πολύ χρήσιμο tip στο πλύσιμο των χαλιών είναι να χρησιμοποιήσεις ένα μηχάνημα υψηλής πίεσης. Τα μηχανήματα αυτά θα προσφέρουν βαθύ καθαρισμό στις μοκέτες και τα χαλιά σου χωρίς πολλή προσπάθεια.

Τα μηχανήματα υψηλής πίεσης συνήθως χρησιμοποιούνται και στα καθαριστήρια καθώς είναι πραγματικά θαυματουργά. Εάν δεν θες να αγοράσεις ένα τέτοιο μηχάνημα (εάν και έχει πολλές χρήσεις) μπορείς να νοικιάσεις ένα!

Δες επίσης: Πως θα αφαιρέσεις από ρούχα και χαλιά λεκέδες από μέλι!

4. Καλό στέγνωμα για να μην μυρίσουν!

στέγνωμα μοκέτας

Δες επίσης: 4 Βασικά λάθη που κάνεις όταν στρώνεις χαλιά!

Αφού εξασφαλίσεις ένα καλό ξέπλυμα στα χαλιά σου σειρά έχει ένα καλό στέγνωμα. Θέλουμε να στεγνώσουν καλά διότι εάν μείνουν με υγρασία τότε πολύ πιθανόν να αρχίζουν να μυρίζουν. Το καλό στέγνωμα γίνεται σε σκιερό και δροσερό μέρος και όχι κάτω από τον ήλιο διότι τα χαλιά θα ξεθωριάσουν και θα σκληρύνουν.

Για να εξασφαλίσεις ότι τα χαλιά και οι μοκέτες σου θα μυρίζουν ωραία μπορείς μάλιστα να τους βάλεις κάποιο ήπιο αρωματικό!