Σου αρέσει να ασχολείσαι με τα φυτά και την κηπουρική; Σίγουρα η κηπουρική είναι ένα χόμπι που σε χαλαρώνει και σε ικανοποιεί, ειδικά όταν βλέπεις το αποτέλεσμα των κόπων σου. Πόσο εύκολο είναι, όμως, να ασχοληθείς με τα λουλούδια και τα φυτά σου κατά τη διάρκεια του χειμώνα;
Τα περισσότερα φυτά είναι αρκετά ευαίσθητα στο κρύο. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να σε κάνει να σταματήσεις τα σχέδια σου. Ένα θερμοκήπιο αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο να προστατέψεις τα φυτά σου και να συνεχίσεις το αγαπημένο σου χόμπι όλο το χρόνο. Δε χρειάζεσαι πολλά πράγματα, αλλά ούτε και πολλά χρήματα για να αποκτήσεις το δικό σου θερμοκήπιο. Δες παρακάτω μερικές απλές ιδέες για να χρησιμοποιήσεις στον δικό σου κήπο.
Πως να φτιάξεις το δικό σου θερμοκήπιο
1. Θερμοκήπια από παλιά παράθυρα
Τα θερμοκήπια δε χρειάζεται να είναι μεγάλα και να πιάνουν πολύ χώρο. Αν σκοπεύεις να αλλάξεις τα παράθυρα σου ή έχεις μερικά στην αποθήκη σου, τότε μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για την προστασία των φυτών.
2. Θερμοκήπιο από μπουκάλι
Για την παραπάνω ιδέα θα χρειαστείς πολλά πλαστικά μπουκάλια, τα οποία θα χρησιμοποιήσεις για να προστατεύσεις τα φυτά σου.
3. Αναδιπλούμενο θερμοκήπιο
Πως θα σου φαινόταν ένα θερμοκήπιο το οποίο θα μπορούσες να “ανεβάσεις” όποτε έχει καλό καιρό; Λίγο πλαστικό και μερικοί σωλήνες PVC είναι το μόνο που χρειάζεσαι για να το πετύχεις. Απλά επέλεξε ένα σημείο μέσα στον κήπο σου το οποίο χτυπάει ο ήλιος τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα.
4. Θερμοκήπιο από ομπρέλα
Πάρε ένα μεγάλο ξύλινο βαρέλι και φύτεψε μέσα τους σπόρους σου. Εξαιτίας του ξύλου η υγρασία μπορεί να κινείται μέσα στο ξύλο, ενώ το μεγάλο βαρέλι θα βοηθήσει το έδαφος να παραμείνει ζεστό για τους σπόρους σου. Φτιάξε μία ομπρέλα χρησιμοποιώντας ειδικά καλύμματα και είσαι έτοιμος.
5. Θερμοκήπια από πλαστικά δοχεία
Αν σου αρέσει η ανακύκλωση και θέλεις ένα χώρο για τα φυτά ακόμη και μέσα στο σπίτι σου, τότε υπάρχει λύση. Τα μικρά πλαστικά δοχεία στα οποία υπάρχουν σαλάτες ή σάντουιτς είναι ιδανικά. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ανοίξεις μερικές τρύπες στο κάτω και στο επάνω μέρος για να αερίζεται αλλά και για να μπορεί να φεύγει το νερό.
6. Θερμοκήπιο από τραμπολίνο
Ακόμη κι ένα παλιό τραμπολίνο μπορεί να φανεί χρήσιμο. Το ατσάλινο πλαίσιο του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξεις έναν χώρο που θα προστατεύσει τα φυτά σου.
7. Θερμοκήπια από αποθηκευτικά κουτιά
Τα παλιά αποθηκευτικά κουτιά που στοίβαζες τα παιχνίδια των παιδιών σου όταν ήταν μικρά είναι ιδανικά για να φυλάξεις τα λουλούδια σου τον χειμώνα. Απλά βάλε μέσα μερικές από τις γλάστρες σου για να τις προστατέψεις από το κρύο και δε χρειάζεσαι τίποτα άλλο.