ghinoi tonoi diakosmhsh

  Πώς να διαλέξεις το σωστό χρώμα για τη διακόσμηση του σπιτιού σου!

  Το σπίτι είναι ο χώρος μας και θέλουμε να δώσουμε το προσωπικό μας στοιχείο. Γι’ αυτό πρέπει να διαλέξουμε το κατάλληλο χρώμα για τη διακόσμηση, ώστε να μας εκφράζει και να νιώθουμε άνετα μέσα σε αυτό.

  Η σημασιολογία των χρωμάτων είναι πολύ βασική και πρέπει να την μελετήσουμε πριν αποφασίσουμε να διαμορφώσουμε τον κάθε χώρο του σπιτιού, γιατί μπορεί να μην έχει το αποτέλεσμα που θέλουμε στην ψυχολογία μας.

  Σε γενικές γραμμές αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως οι γήινοι τόνοι, το ξύλο και η πέτρα είναι πιο φιλικά στον άνθρωπο γιατί είναι συνηθισμένος σε αυτούς τους τόνους από αρχαιοτάτων χρόνων. Τα έντονα χρώματα δημιουργήθηκαν αργότερα από τους ανθρώπους με την πάροδο των ετών και την εξέλιξη του πολιτισμού και μπορεί να μην έχουν τόσο θετικό αντίκτυπο.

  Παρόλα αυτά θα δούμε τι αίσθηση δίνει το κάθε χρώμα, ώστε να είσαι σίγουρος πριν το επιλέξεις για τη διακόσμηση του σπιτιού σου.

  Ποιο είναι το σωστό χρώμα στη διακόσμηση

   

  Κόκκινο

  diakosmhsh saloni

  Το κόκκινο χρώμα συνδέεται με το πάθος, την ενέργεια, τη ζεστασιά, την αποφασιστικότητα, την επιθετικότητα, καθώς και τον κίνδυνο ή την προειδοποίηση. Επίσης μπορεί να αυξήσει τη διέγερση και να βελτιώσει τη συγκέντρωση.

  Για αυτό μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κόκκινο χρώμα όταν λείπει η συγκέντρωση, το θάρρος ή όταν είσαι σε ένα νέο ξεκίνημα και λείπει το θάρρος. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σαλόνι αφού κάνει τους ανθρώπους να μιλούν περισσότερο. Ωστόσο το κόκκινο σε μεγάλη έκταση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και δεν είναι ιδανικό για όσους δουλεύουν πολύ και γυρνούν στο σπίτι κουρασμένοι.

  Το κόκκινο μπορεί να αυξάνει τα επίπεδα παραγωγής δουλειάς, αλλά γίνονται και πολλά λάθη. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγεται σε μεγάλη έκταση στα δωμάτια των παιδιών γιατί μπορεί να προκαλέσει αϋπνίες.

  Ροζ

  roz pal diakosmhsh

  Το ροζ συνδέεται με το ρομαντισμό, τη χαλάρωση, την παιδική ηλικία, την ονειροπόληση και την άρνηση της πραγματικότητας. Είναι πολύ καλύτερη επιλογή για την κρεβατοκάμαρα από ότι το κόκκινο καθώς δίνει την αίσθηση της ρομαντικής χαλάρωσης, του εpωτικού πάθους αλλά και βοηθά στο να κοιμηθούμε γρηγορότερα. Αντενδείκνυται πλήρως για την κουζίνα καθώς θυμίζει ωμό, άψητο κρέας.

  Πορτοκαλί

  portokali dwmatio

  Το πορτοκαλί εκφράζει τη ζεστασιά, τη σταθερότητα, την επικοινωνία, την αυτοπεποίθηση χωρίς να έχει τον επιθετικό τόνο του κόκκινου. Είναι η ιδανική επιλογή αν κάνεις τα πρώτα σου βήματα μετά από έναν χωρισμό, καθώς απομακρύνει τα αρνητικά συναισθήματα.

  Είναι ιδανικό για το σαλόνι και την τραπεζαρία καθώς αυξάνει την επικοινωνία και την όρεξη, ωστόσο δεν είναι καλή επιλογή για μικρά δωμάτια και υπνοδωμάτια καθώς διεγείρει.

  Κίτρινο

  kitrino sto saloni

  Το κίτρινο χρώμα συνδέεται άμεσα με την ενέργεια,την αισιοδοξία και την νοημοσύνη, καθώς επίσης χρησιμοποιείται ευρέως σε αίθουσες εργασίας γιατί διεγείρει την εγκεφαλική δραστηριότητα.

  Στη διακόσμηση του σπιτιού μπορείς να το εντάξεις στην τραπεζαρία, το μπάνιο και την κουζίνα όπως επίσης και σε μικρούς χώρους γιατί φωτίζει και μεγαλώνει τον χώρο. Ωστόσο, για τα υπνοδωμάτια είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσεις το χρυσό που μετριάζει τη κατάθλιψη και προωθεί τη συγχώρεση, γιατί έχει παρατηρηθεί πως μερικά παιδιά κλαίνε σε κίτρινα υπνοδωμάτια γιατί τους φέρνει νεύρα και θυμό.

  Πράσινο

  prasino dwmatio

  Το πράσινο είναι ο συνδυασμός του μπλε με το κίτρινο και σχετίζεται με την ευεξία, τη χαλάρωση, τη φύση και την αρμονία. Είναι ιδανικό για τα υπνοδωμάτια καθώς μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθά στην αναδόμηση της δύναμης.

  Επίσης είναι ιδανικό για να ξεκουράζονται τα μάτια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση σχεδόν σε όλα τα δωμάτια, προσέχοντας όμως τον τόνο που θα διαλέξουμε. Οι φωτεινές αποχρώσεις είναι ιδανικές για τα παιδικά δωμάτια, όχι σε πολύ μεγάλη έκταση όμως γιατί μπορεί να προάγει την τεμπελιά και την αβεβαιότητα.

  Μπλε

  diakosmhsh me mple

  Το μπλε συνδέεται με την πίστη, τον διαλογισμό, την πίστη και την εξουσία. Είναι κατάλληλο για το μπάνιο και το υπνοδωμάτιο επειδή έχει καταπραϋντικές ιδιότητες. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κουζίνα ειδικά από υπέρβαρα άτομα γιατί μειώνει την όρεξη.

  Οι σκούρες μπλε αποχρώσεις θα πρέπει να αποφεύγονται ωστόσο από τα άτομα που είναι επιρρεπή στην κατάθλιψη γιατί μπορεί να αυξήσει το πένθος.

  Μωβ

  mwv xrwma saloni

  Το μωβ είναι ένα ιδιαίτερο χρώμα και συνδέεται με τη δημιουργικότητα, την εξουσία, τη πνευματικότητα, την αριστοκρατία, τη μαγεία, τον θάνατο και τον εpωτισμό. Γι’ αυτό είναι κατάλληλο για αίθουσες διαλογισμού και δημιουργικά εργαστήρια.

  Το ανοιχτό μωβ είναι ιδανικό για το υπνοδωμάτιο και το μπάνιο. Δεν θα πρέπει να υπάρχει όμως στον χώρο εργασίας γιατί μπορεί να φέρει αλαζονεία και θυμό, ενώ δεν θα σου δώσει και την υπομονή που χρειάζεται η καθημερινή ρουτίνα.

  Γκρι

  gri toixos

  Το γκρι είναι ένα ουδέτερο χρώμα το οποίο συνδέεται με την ρουτίνα, την απλότητα, τη θλίψη και την απώλεια. Πρέπει να συνδυάζεται με άλλα χρώματα για να μην έχει αρνητικές επιρροές. Ωστόσο, για τα δωμάτια ιδανικό είναι το ασημένιο που διεγείρει την εpωτική αύρα και όχι το γκρι.

  Καφέ

  ghinoi tonoi diakosmhsh

  Το καφέ χρώμα συνδέεται άμεσα με τη γη και γι’ αυτό είναι ιδανικό χρώμα για το πάτωμα, καθώς μας κάνει να αισθανόμαστε πως βαδίζουμε σε σταθερά θεμέλια. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ευρέως στο σαλόνι, αλλά δεν είναι το χρώμα που αγαπούν τα παιδιά.

  Επίσης ένα καφέ γραφείο μπορεί να επιβραδύνει τη σκέψη και να οδηγήσει σε πλήξη και κατάθλιψη. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιούνται χρώματα που διεγείρουν το πνεύμα όπως το κόκκινο και το κίτρινο.

  Δες επίσης 8 Συνδυασμοί χρωμάτων για την διακόσμηση του σπιτιού σου!

  Λευκό

  leukh diakosmhsh

  Το λευκό χρώμα συνδέεται με την ειρήνη, την αγνότητα και την καθαριότητα. Κάνει τον χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος και γι’ αυτό χρησιμοποιείται στα μπάνια, τις κουζίνες και τους διαδρόμους.

  Επίσης συμβολίζει τη νέα αρχή, απομακρύνοντας τις κακές αναμνήσεις και την αίσθηση ανεξαρτησίας, μπορεί όμως να προσελκύσει την μοναξιά και την απομόνωση από τους άλλους.

  Μαύρο

  mauro saloni

  Το μαύρο είναι το πιο σκοτεινό χρώμα και για αυτό συνδέεται με το δράμα, το μυστήριο, το πένθος και την εκκεντρικότητα. Πραγματικά δεν υπάρχει κανένας λόγος για να χρησιμοποιήσεις εκτενώς αυτό το χρώμα στη διακόσμηση του σπιτιού σου αφού μπορεί να προκαλέσει τη κατάθλιψη, την απογοήτευση και τον φόβο.

  Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε μερικές μόνο πινελιές, όπως τα έπιπλα, τα ράφια και τα πιάτα και είναι αρκετό για να δείξεις μια ροκ διάθεση.