φυτά που βοηθάμε τις μέλισσες

10 Φθινοπωρινά λουλούδια για να βοηθήσεις τις μέλισσες!

Μπορεί τώρα να αναρωτιέσαι γιατί να θέλεις να προσελκύσεις μέλισσες στον κήπο ή στο μπαλκόνι σου, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι μέλισσες είναι άκρως απαραίτητες για την ισορροπία του οικοσυστήματος. Πέρα από την παραγωγή του αγαπημένου μας μελιού, συνεισφέρουν σε πολύ μεγάλο βαθμό στη βιομηχανία των τροφίμων, καθώς βοηθούν στην αναπαραγωγή πολλών λαχανικών και φρούτων, μεταφέροντας γύρη από τα λουλούδια.

Λόγω της κλιματικής αλλαγής, ο πληθυσμός τους είναι υπό εξαφάνιση και το φθινόπωρο είναι μια εποχή που δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να επιβιώσουν. Είναι, λοιπόν, χρέος μας να βρούμε τα κατάλληλα φθινοπωρινά λουλούδια για μέλισσες αυτό το φθινόπωρο και να τα φυτέψουμε στον κήπο μας.

Φθινοπωρινά λουλούδια για να βοηθήσεις τις μέλισσες!

Κόσμος

λουλούδι κόσμος

Αυτό το πανέμορφο ανθεκτικό λουλούδι με τη μεξικάνικη καταγωγή είναι μεγάλος πειρασμός για τις μέλισσες, αλλά και για εμάς! Τα ανοιχτά του άνθη σε αποχρώσεις που εκτείνονται από το λευκό έως το κόκκινο προσφέρουν εύκολη πρόσβαση στο νέκταρ, ενώ οι ελάχιστες απαιτήσεις σε φροντίδα και η ευκολία με την οποία αναπτύσσεται κάνουν τη δική μας ζωή πιο εύκολη.

Μελισσοβάλσαμο (Bee balm)

μελισσοβάλσαμο (bee balm)

Ένα λουλούδι σε κόκκινο, ροζ, λευκό ή μωβ χρώμα, το οποίο μπορείτε να φυτέψετε από το καλοκαίρι και να συνεχίζει να ευδοκιμεί και το φθινόπωρο. Το έντονο χρώμα των ανθών του και τα αρωματικά του φύλλα προσελκύουν τους επικονιαστές, μεταξύ αυτών και τη μέλισσα.

Δες επίσης: Λαχανικά και λουλούδια για να φυτέψεις το Σεπτέμβριο!

Αβέλια

λουλούδι αβέλια

Το έντονο άρωμα των πετάλων της αβέλια κάνει τις μέλισσες να τρέχουν κοντά της. Πρόκειται για ένα πολύ εντυπωσιακό λουλούδι που δημιουργεί μεγάλα κλαδιά. Το φύλλωμα του αλλάζει χρώμα ανάλογα με την εποχή, ενώ τα άνθη του είναι άσπρου χρώματος με ροζ αποχρώσεις και αναπτύσσονται σε συστάδες.

Εχινάκεια

λουλούδι εχινάκεια

Η εχινάκεια είναι ένα από τα ιδανικότερα φθινοπωρινά λουλούδια για μέλισσες. Το χρώμα των πετάλων του ποικίλλει και θα το βρεις σε ροζ, μωβ, κίτρινο, πορτοκαλί και λευκό. Ακόμα ένα ανοιχτό λουλούδι, το οποίο προσφέρει το νέκταρ του απλόχερα, ενώ προσελκύει τις μέλισσες και με τα έντονα χρώματά του.

Δες επίσης: 6 Λουλούδια τεσσάρων εποχών! 

Μπλε λοβέλια

μπλε λοβέλια

Αυτό το λουλούδι που μπορείς να το φυτέψεις στον κήπο σου από το καλοκαίρι και να παραμείνει και το φθινόπωρο τραβάει τις μέλισσες σαν μαγνήτης, λόγω του μπλε/μωβ έντονου χρώματος των ανθών του.

Ζίνια

λουλούδι ζίνια

Η ζίνια είναι ένα από τα αγαπημένα φθινοπωρινά λουλούδια για τις μέλισσες. Τα έντονα χρώματα των ανθών του, όπως πορτοκαλί, ροζ, μωβ, κόκκινο, κίτρινο παίζουν ρόλο στην επιλογή τους από τις μέλισσες. Ωστόσο, αυτό που το καθιστά αγαπημένο φυτό τους είναι ότι πρόκειται για ένα πλούσιο σε νέκταρ λουλούδι, του οποίου τα άνθη του κεντρικού δίσκου είναι μικρά και κατάλληλα ακόμα και για τις πιο μικρές μέλισσες.

Δες επίσης: 9 Μοναδικές λύσεις για να προσθέσεις λουλούδια στο μπαλκόνι σου! 

Αγριαψιθιά

λουλούδι αγριαψιθιά

Η αγριαψιθιά, γνωστή και ως Αχιλλέα η χιλιόφυλλος, είναι ένα λουλούδι που προσφέρει εύκολη πρόσβαση στο νέκταρ του για τις μέλισσες, γεγονός που το κάνει ιδιαιτέρως ελκυστικό. Αυτό το όμορφο λουλούδι με τα λευκά άνθη, πέρα από τη συνεισφορά του στον πληθυσμό των μελισσών, έχει επίσης πολλές ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες για τον άνθρωπο.

Βερβένα

λουλούδι βερβένα

Ένα ακόμα φθινοπωρινό λουλούδι κατάλληλο για την προσέλκυση των μελισσών. Τα όμορφα μωβ άνθη του είναι πλούσια σε νέκταρ και γύρη και γι’ αυτό αποτελούν στόχος τόσο των μελισσών όσο και των πεταλούδων.

Δες επίσης: 9 Ιδιαίτερα λουλούδια για τον κήπο σου!

Ηλίανθος

ηλίανθος

Ο ηλίανθος είναι ένα γνωστό και αγαπημένο λουλούδι. Όχι μόνο για εμάς απ’ ό,τι φαίνεται, αλλά και για τις μέλισσες. Εκτός του ότι είναι πλούσιο σε νέκταρ και γύρη, έχει επίσης θεραπευτικές ιδιότητες για τις μέλισσες και αυτός είναι προφανώς ένας λόγος για τον οποίο το προτιμούν.

Σκαμπιόζα

λουλούδι σκαμπιόζα

Οι ροζ/μωβ ανθοί της σκαμπιόζα είναι ιδιαιτέρως ελκυστικοί για τις μέλισσες, οι οποίες προτιμούν αυτό το λουλούδι για τη συλλογή νέκταρ και γύρης για μεγάλα χρονικά διαστήματα, εκμεταλλευόμενες τη μεγάλη περίοδο ανθοφορίας του.

Δες επίσης: 10 Λουλούδια που μυρίζουν ωραία!

Πριν αποφασίσεις να καλλιεργήσεις οποιοδήποτε φυτό στον κήπο σου με σκοπό την προσέλκυση μελισσών, να θυμάσαι ότι οι μέλισσες έλκονται από λουλούδια σε μπλε/μωβ χρώματα περισσότερο από άλλα, προτιμούν τα πλούσια σε νέκταρ και γύρη λουλούδια και αυτά στα οποία μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση (π.χ. απόφυγε λουλούδια με πολλαπλά στρώματα πετάλων, όπως είναι τα τριαντάφυλλα).

google-news

Ακολουθήστε το Exypnes-idees.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!