ευωδιαστά φυτά

10 Λουλούδια που μυρίζουν ωραία!

Πήγες πρόσφατα επίσκεψη σε έναν φίλο σου και ο κήπος του ή το μπαλκόνι του μύριζε πραγματικά υπέροχα. Ζήλεψες λίγο και αποφάσισες να βάλεις και εσύ στον εξωτερικό σου χώρο λουλούδια που να έχουν μία ευχάριστη μυρωδιά.

Μπορεί να μην το έχεις σκεφτεί αλλά ένα φυτό μπορεί να σου αλλάξει την διάθεση και να σου φτιάξει τη μέρα. Πόσο μάλλον όταν αυτό το λουλούδι είναι ιδιαίτερα ευωδιαστό. Μην χάνεις χρόνο λοιπόν. Διάβασε παρακάτω και πάνε κατευθείαν στο πιο κοντινό σου φυτώριο.

Δες επίσης 6 φυτά που δεν προκαλούν αλλεργία!

10 ευωδιαστά λουλούδια

1. Γαρδένια

λουλούδι γαρδένια με υπέροχο άρωμα

Τα λευκά του άνθη σε συνδυασμό με τα πράσινα φύλλα την κάνουν ένα από τα πιο εντυπωσιακά λουλούδια για τον κήπο ή το μπαλκόνι σου. Η γαρδένια θα ανθοφορήσει δύο φορές. Μία την άνοιξη και μία το φθινόπωρο. Χρειάζεται ημισκίερο μέρος για να αναπτυχθεί, πρέπει να προφυλάσσεται από τους ανέμους και την ηλιακή ακτινοβολία και χρειάζεται πολύ νερό.

2. Υάκινθος

χρωματιστοί υάκινθοι

Ο υάκινθος, ή γνωστός και ως ζουμπούλι, έχει ένα υπέροχο , μεθυστικό άρωμα. Ταυτόχρονα μπορείς να βρεις το λουλούδι αυτό σε διάφορα χρώματα που θα δώσουν χρώμα και στο μπαλκόνι σου. Ο υάκινθος ανήκει στην κατηγορία των φυτών που χρειάζονται συχνό πότισμα. Επίσης μπορείς να το έχεις και στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού σου.

3. Βασιλικός

φυτό βασιλικός με πολλαπλές ιδιότητες

Ο βασιλικός εκτός από το έντονο άρωμα του, έχει την ικανότητα να απομακρύνει τα κουνούπια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην μαγειρική ενώ είναι και ένας “γιατρός της φύσης” αφού ανακουφίζει από διάφορες στομαχικές διαταραχές. Χρειάζεται πότισμα ανά 2 μέρες αλλά με μία προσοχή γιατί το πολύ νερό μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα.

Δες επίσης 8 φυτά που αντέχουν στη ζέστη του καλοκαιριού!

4. Μέντα

μέντα φυτό με ωραία μυρωδιά

Η μέντα είναι ένα φυτό που θα ευδοκιμήσει σε ημισκίερο μέρος και χρειάζεται συχνό πότισμα. Μπορείς να την χρησιμοποιήσεις και στην μαγειρική ή την ζαχαροπλαστική. Η μυρωδιά της είναι ιδιαίτερα αναζωογονητική ενώ και αυτή προσφέρει αρκετά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό.

5. Γιασεμί

ευωδιαστό λουλούδι γιασεμί

Το γιασεμί έχει μία αρκετά μαγευτική και γλυκιά μυρωδιά. Ανήκει στα αναρριχώμενα φυτά επομένως μπορεί να σου προσφέρει παράλληλα και δροσιά ή σκίαση. Το γιασεμί θέλει περιοχές με ήλιο για να ανθοφορήσει, αντέχει στην ζέστη αν και τους καλοκαιρινούς μήνες καλό είναι να το ποτίζουμε 1 με 2 φορές την εβδομάδα.

6. Λεβάντα

λεβάντα, φυτό που μυρίζει υπέροχα

Η λεβάντα είναι το απόλυτο αρωματικό φυτό. Έχει πολύ δυνατή και ευωδιαστή μυρωδιά. Για να ευδοκιμήσει δεν χρειάζεται πολλά πράγματα. Πότισμα μία φορά την εβδομάδα και αρκετό ήλιο. Τα κλαδιά της μπορείς να τα κόψεις και να τα βάλεις μέσα σε ντουλάπες και συρτάρια ενώ από τα άνθη της λεβάντας μπορείς να φτιάξεις αιθέραιο έλαιο.

Δες επίσης 9 ιδιαίτερα λουλούδια για τον κήπο σου!

7. Κρίνα

λουλούδι κρίνος

Το κρίνο, ή αλλιώς ο κρίνος της Παναγίας, έχει ένα απίστευτο άρωμα. Το κρίνο χρειάζεται ήλιο για να αναπτυχθεί αλλά να μην είναι εκτεθειμένο στον αέρα. Τα άνθη του μπορείς να τα κόψεις και να βάλεις σε ένα βάζο στο σαλόνι σου. Βέβαια πρέπει να δείξεις προσοχή εάν έχεις γάτα στο σπίτι αφού το κρίνο μπορεί να σκοτώσει μία γάτα.

8. Τριανταφυλλιά

πολύχρωμες τριανταφυλλιές

Τι πιο όμορφο από μία ανθισμένη τριανταφυλλιά; Λίγο πολύ όλοι έχουμε στον κήπο μας έστω μία γλάστρα με τριαντάφυλλα. Είναι ένα φυτό που μπορείς να βρεις σε διάφορα χρώματα ενώ το άρωμα της σου μένει αξέχαστο. Αγαπάει ιδιαίτερα τον ήλιο και χρειάζεται αρκετά συχνά πότισμα, δηλαδή κάθε 3-4 μέρες.

9. Πλουμέρια

πλουμέρια φυτά με ωραίο άρωμα

Ένα από τα ομορφότερα λουλούδια, η πλουμέρια προσφέρει ένα υπέροχο έντονο άρωμα. Χρειάζεται συχνό πότισμα τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα άνθη της, στην άκρη των κλαδιών είναι πραγματικά ένα έργο τέχνης αποτελούμενο από πέντε πέταλα. Η θέση της φρόντισε να είναι ηλιόλουστη και τον χειμώνα χρειάζεται ιδιαίτερη προστασία.

Δες επίσης 8 φυτά που μπορείς να διακοσμήσεις στο μπάνιο!

10. Φούλι

φούλι λουλούδι που έχει μεθυστική μυρωδιά

Το φούλι είναι ένα ακόμη αναρριχώμενο φυτό με μεθιστικό άρωμα. Χρειάζεται αρκετό ήλιο για να αναπτυχθεί όπως και αρκετό πότισμα. Παρόλα αυτά τα καυτά καλοκαιρινά μεσημέρια καλύτερο είναι να προφυλάσσεις το φυτό. Δεν πρέπει να υπερβάλλουμε όμως γιατί έχει ευαίσθητες ρίζες, οπότε το πολύ συχνό πότισμα μπορεί να το καταστρέψει.