συμβουλές προστατεύσεις σπίτι από πυρκαγιά

Πως να προστατεύσεις το σπίτι σου από φωτιά!

Όλες αυτές τις μέρες και γενικότερα, σχεδόν κάθε καλοκαίρι, παρακολουθούμε έντρομοι τις πυρκαγιές που ξεσπούν σε όλη την Ελλάδα. Οι φωτιές εξαπλώνονται και σε κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα αρκετός κόσμος να εγκαταλείπει τα σπίτια του τα οποία τυλίγονται στις φλόγες.

Όλοι μας ευχόμαστε να μην συμβεί σε εμάς, αλλά και στους γύρω μας κάτι τέτοιο. Τι μπορείς όμως να κάνεις για να προστατεύσεις το σπίτι σου από τη φωτιά;

Tips για να προστατεύσεις το σπίτι σου από πυρκαγιά!

 

Χρησιμοποίησε μη εύφλεκτα υλικά για τη στέγη και τη μόνωση του σπιτιού σου

σπίτι στην εξοχή προστασία από πυρκαγιά

Αν πιάσει η στέγη σου φωτιά οι φλόγες μπορούν να τυλίξουν γρήγορα όλο το σπίτι. Επίλεξε λοιπόν μια στέγη από μέταλλο, σχιστόλιθο ή κεραμίδι. Επίσης, απέφυγε το νοβοπάν και τα πλαστικά υλικά στο εξωτερικό του σπιτιού σου όσον αφορά τα παράθυρα, την πόρτα και τις υδρορροές. Ένα ακόμη υλικό που μπαίνει στην μαύρη λίστα είναι το πισσόχαρτο που χρησιμοποιείται κάτω από τα κεραμίδια για μόνωση.

Δες επίσης: Τρόποι να κάνεις το σπίτι σου πιο ασφαλές σε περίπτωση φωτιάς

Δημιούργησε μια αντιπυρική ζώνη

καθάρισμα κήπου προστασία από φωτιά

Αν το σπίτι σου βρίσκεται κοντά σε δάσος ή βλάστηση είναι απαραίτητο να το καθαρίζεις περιμετρικά σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων, ώστε να μην υπάρχουν ξερά χόρτα, φύλλα και κλαδιά που μπορούν να εξαπλώσουν μια φωτιά.

Φρόντισε τον κήπο σου

περιποίηση κήπου καλοκαίρι ζέστη

Όσον αφορά τον κήπο σου φρόντισε να κλαδεύεις τα δέντρα σου συχνά, ώστε να μην υπερβαίνουν τα 3 μέτρα και να μην ακουμπάνε λουλούδια στους τοίχους του σπιτιού σου. Εξίσου σημαντικό είναι και το να επιλέξεις να διακοσμήσεις το εξωτερικό του σπιτιού σου με φυτά ανθεκτικά στη φωτιά. Κάποια φυτά είναι πολύ εύφλεκτα, όπως για παράδειγμα τα πεύκα.

Ανθεκτικά στην φωτιά είναι τα ποώδη φυτά, όπως η γαρυφαλλιά και το νυχάκι (μεταξάκι), οι καλλωπιστικοί θάμνοι, όπως η τριανταφυλλιά, η πασχαλιά και η αζαλέα και δέντρα όπως το κυπαρίσσι και η λεύκα.

Δες επίσης: 8 Φυτά που αντέχουν στη ζέστη του καλοκαιριού!

Να έχεις πάντα λάστιχο ποτίσματος στη βρύση της αυλής

συμβουλές προστατεύσεις το σπίτι από φωτιά

Αν ξεσπάσει φωτιά είναι πολύ σημαντικό να έχεις τα μέσα να αμυνθείς για να προστατεύσεις το σπίτι σου από τις φλόγες. Φρόντισε λοιπόν, να έχεις πάντα ένα μακρύ λάστιχο ποτίσματος στην εξωτερική βρύση του σπιτιού σου.

Δες επίσης: 10 Tips που μπορούν να σου σώσουν την ζωή!

Κάλυψε πιθανές διόδους της φωτιάς στο εσωτερικό του σπιτιού

προστασία καμινάδας από φωτιά

Αυτό που δεν σκεφτόμαστε σχεδόν ποτέ είναι ότι η φωτιά μπορεί να εισχωρήσει στο σπίτι μας από οποιοδήποτε άνοιγμα μπορεί να υπάρχει. Φρόντισε λοιπόν, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, να έχεις καλυμμένη την καμινάδα και τους αγωγούς εξαερισμού του σπιτιού σου με ειδικό, μη εύφλεκτο πλεκτό σύρμα, για να μην μπορέσουν να μπουν μέσα οι σπίθες.

google-news

Ακολουθήστε το Exypnes-idees.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!