fotia spiti

Τρόποι να κάνεις το σπίτι σου πιο ασφαλές σε περίπτωση φωτιάς

Η πυρκαγιά είναι μία τρομακτική σκέψη αλλά και μία τρομακτική πραγματικότητα στην χώρα μας. Η φωτιά μετατρέπει τα πάντα σε στάχτες στο πέρασμα της όταν είναι ανεξέλεγκτη. Φυσικά δεν υπάρχουν μόνο οι πυρκαγιές των δασών αλλά και μικρές φωτιές που ξεκινούν από πιο απλά πράγματα όπως το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Το καλό είναι πώς μπορείς να κάνεις το σπίτι πιο ασφαλές σε περίπτωση φωτιάς.

Φυσικά δεν υπάρχει τρόπος να να γίνει ένα σπίτι πραγματικά αδιαπέραστο σε μία φωτιά επειδή τα ίδια τα υλικά και τα αντικείμενα του σπιτιού είναι πολύ εύφλεκτα. Όμως μπορείς να το κάνεις πιο ασφαλές με μερικά απλά tips. Άλλωστε όταν έχεις προετοιμαστεί και έχεις κάποιο σχέδιο σε περιπτώσεις κινδύνου ξέρεις τι να κάνεις ώστε η οικογένεια σου και εσύ να είστε πιο ασφαλείς.

Πως θα κάνεις το δικό σου σπίτι πιο ασφαλές σε περίπτωση πυρκαγιάς

Φρόντισε την δομή του σπιτιού

metallikh stegh

Οι κατασκευές προκάτ είναι οι πιο ασφαλείς για περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Αν όμως δεν έχεις ένα προκάτ σπίτι φρόντισε να τα ξύλα στις πόρτες να είναι από αυτά που δεν καίγονται εύκολα. Όταν έρθει η ώρα για τοποθέτηση στέγης ή αλλαγή της προτίμησε μεταλλική κατασκευή. Το μέταλλο σε καλοκαιρινές ξηρές περιόδους είναι πιο δύσκολο να καεί από ότι τα ξύλα.

Στο εσωτερικό του σπιτιού οι συσκευές που υπερθερμαίνονται πρέπει να αντικαθίστανται από καινούριες. Επίσης δεν πρέπει να συνδέουμε πολλές συσκευές σε μία πρίζα γιατί είναι επικίνδυνο. Όσον αφορά φώτα που αναβοσβήνουν, είναι μία ένδειξη ότι η καλωδίωση δεν είναι καλή.

Η αυλή του σπιτιού

khpos me grasidi

Τρόποι για να κάνεις το δικό σου σπίτι πιο ασφαλές σε περίπτωση φωτιάς υπάρχουν και για τα εξωτερικά μέρη του σπιτιού, δηλαδή τους κήπους και τις αυλές. Τα σπίτια που καίγονται σε μία μεγάλη πυρκαγιά είναι πιθανό να βρίσκονται κοντά σε δασώδεις περιοχές, γι αυτό η τοποθεσία παίζει μεγάλο ρόλο.

Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να υπάρχει αντιπυρική ζώνη μεταξύ του σπιτιού και των δέντρων. Αυτή η ζώνη πρέπει να είναι περίπου 100 μέτρα προς όλες τις κατευθύνσεις. Για τον κήπο σου πρέπει να χρησιμοποιείς χαμηλή βλάστηση (γρασίδι) και όχι μεγάλα δέντρα και εύφλεκτα όπως πεύκα και ελιές. Τους καλοκαιρινούς μήνες φρόντισε τα λουλούδια και το γρασίδι στον κήπο σου να έχουν υγρασία. Ακόμα αν βρίσκεσαι κοντά σε δασικές εκτάσεις απόφυγε τα ξύλινα δάπεδα στον κήπο. Δες επίσης 23 Μοναδικές DIY ιδέες για διακόσμηση κήπου με πέτρες!

Δέντρα που δεν καίγονται εύκολα

mhlia dentro

Υπάρχουν δέντρα που δεν καίγονται όσο εύκολα καίγονται τα πεύκα και αυτά είναι οι βελανιδιές, οι ακακίες, οι μηλιές και η οξιά. Επίσης υπάρχουν φυτά όπως οι θάμνοι, οι μικρές γαριφαλιές και οι πασχαλιές που είναι εκτός από όμορφα για έναν κήπο, και πιο ασφαλή. Όπως και να έχει καλό είναι σε σπίτια που βρίσκονται κοντά σε δάση τα δέντρα και τα φυτά να έχουν μεγάλη απόσταση από το σπίτι και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να ποτίζονται πολλές φορές μέσα στη μέρα.

Δώρισε ή ανακύκλωσε τα περιττά αντικείμενα

palies syskeyes

Όσο περισσότερα πράγματα έχουμε τόσο πιο εύφλεκτο είναι το σπίτι μας σε μία τρομακτική περίπτωση φωτιάς. Δες πόσα πράγματα χρειάζεσαι και δώρισε τα υπόλοιπα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Για τις παλιές συσκευές δεν υπάρχει κανένα όφελος να τις κρατάς, αλλά θα κάνεις ένα δώρο στο περιβάλλον αν τις ανακυκλώσεις. Δες επίσης 10 Περιττά αντικείμενα που πρέπει να χαρίσεις ή να πετάξεις!

Σωστός καθαρισμός

ksera fylla

Πολλές φορές όταν έχουμε αυλή ή ζούμε σε περιοχές με πολλά δέντρα, ξερά φύλλα μαζεύονται ακόμα και στις οροφές των σπιτιών. Γι αυτό το λόγο είναι απαραίτητο κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες να τα καθαρίζουμε γιατί είναι πολύ εύφλεκτα. Για να κάνεις το σπίτι πιο ασφαλές σε περίπτωση φωτιάς πρέπει να φροντίζεις την καθαριότητα της καμινάδας μία φορά τον χρόνο και κυρίως πριν αρχίσεις να χρησιμοποιείς το τζάκι.

 Έλεγξε τα καλώδια έξω από το σπίτι σου

kalwdia deh

Τα καλώδια του ρεύματος είναι μία από τις αιτίες πυρκαγιών στην Ελλάδα. Ρίξε μία ματιά στην γειτονιά σου και ειδοποίησε την ΔΕΗ και το δημαρχείο αν κάποιο δέντρο ακουμπά σχεδόν τα καλώδια. Οφείλουν να ελέγξουν και να κλαδέψουν το δέντρο όσο χρειαστεί για να υπάρχει απόσταση ασφαλείας από τα καλώδια.

Τοποθέτησε ανιχνευτές καπνού

anixneyths kapnou

Μία πολύ καλή επένδυση για την οικογένεια σου και το σπίτι σου είναι οι ανιχνευτές καπνού. Τοποθετούνται στο ταβάνι και ειδοποιούν από την πρώτη στιγμή αν ξεκινήσει μία φωτιά. Αν ήδη έχεις τέτοια συστήματα στο σπίτι σου πρέπει να ελέγχεις τακτικά μέσα στη χρονιά για τη σωστή λειτουργία τους.

Αγόρασε πυροσβεστήρες

pyrosbesthras

Τουλάχιστον ένας πυροσβεστήρας πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι. Μία καλή θέση γι αυτόν είναι η κουζίνα που θεωρητικά έχει αυξημένους κινδύνους για φωτιά. Ο πυροσβεστήρας πρέπει να συντηρείται και να αντικαθίσταται όταν λήξει. Θα πρέπει να βρίσκεται σε κάποιο σημείο που όλοι μπορούν να το βρουν εύκολα και θα πρέπει όλοι να ξέρουν να τον χρησιμοποιήσουν.

Ενημερώσου

enhmerwsh gia pyrasfaleia

Για φυσικά φαινόμενα όπως είναι ο σεισμός αλλά και καταστροφές όπως είναι οι πυρκαγιές πρέπει να είμαστε όλοι ενημερωμένοι. Διάβασε για τα αίτια των πυρκαγιών αλλά και για το τι πρέπει να κάνεις σε μία τέτοια περίπτωση. Για να κάνεις το σπίτι πιο ασφαλές σε περίπτωση φωτιάς αλλά κυρίως για την ασφάλεια της οικογένειας σου κάνε ένα πλάνο πυρασφάλειας για το σπίτι αλλά και ένα σημείο συνάντησης για τα μέλη της οικογένειας. Δες επίσης Τρόποι για να κάνεις το σπίτι σου ασφαλές για παιδιά!