εύκολες κατασκευές υγρό γυαλί εποξειδική ρητίνη

60 Υπέροχες DIY κατασκευές με υγρό γυαλί!

Αν είσαι λάτρης των DIY projects σίγουρα έχεις κολλήσει με τις ώρες στα βιντεάκια που κυκλοφορούν κυρίως στο Facebook από κατασκευές με υγρό γυαλί. Μπορεί το υγρό γυαλί, ή αλλιώς εποξική ρητίνη, να έγινε τα τελευταία δύο χρόνια τόσο δημοφιλές, αλλά χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για όμορφες κατασκευές τραπεζιών, φωτιστικών, βάζων, ακόμη και κοσμημάτων!

Στην ουσία, η εποξική ρητίνη δύο συστατικών είναι ο συνδυασμός ρητίνης με σκληρυντικό, που όταν στερεοποιηθεί μας δίνει σαν αποτέλεσμα μια λεία και διάφανη επιφάνεια, σαν αυτή του γυαλιού. Φυσικά όμως, μπορείς να δώσεις χρώμα στη δημιουργία σου προσθέτονταν μόλις 1-2 σταγόνες χρώματος γυαλιού σε υγρή μορφή ή ακόμη και χρώμα σε σκόνη για να πετύχεις μεταλλικές αποχρώσεις. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επάνω σε χαρτόνι, ξύλο, μέταλλο, πέτρα και πορσελάνη.

Στην συνέχεια λοιπόν, μπορείς να δεις μερικές πολύ εντυπωσιακές και σχετικά εύκολες ιδέες για πράγματα που μπορείς να φτιάξεις μόνος σου από εποξική ρητίνη!

 

Έξυπνες ιδέες για κατασκευές με υγρό γυαλί που θα σε εντυπωσιάσουν!

Χειροποίητα έπιπλα από υγρό γυαλί (εποξική ρητίνη)

Η δημιουργία των επίπλων έκανε το συγκεκριμένο υλικό τόσο δημοφιλές. Τα τραπέζια που συνδυάζουν το ξύλο με το γυαλί είναι από τις πρώτες κατασκευές που είδα και μου κίνησαν το ενδιαφέρον. Μπορείς λοιπόν, είτε να φτιάξεις έπιπλα όπως καρέκλες και τραπεζάκια σαλονιού εξ’ ολοκλήρου από εποξική ρητίνη είτε να φτιάξεις χαλασμένα μεταλλικά και ξύλινα έπιπλα συμπληρώνοντας στο κενό που έχει δημιουργηθεί υγρό γυαλί.

Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και απλά για να κάνει λεία και γυαλιστερή την επιφάνεια των επίπλων, αλλά και για την διακόσμηση τους.

Δες επίσης: Πως να φτιάξεις μόνος σου οικονομικά έπιπλα για το σπίτι!

Διακοσμητικά για το σπίτι από υγρό γυαλί

Όσον αφορά τα διακοσμητικά για το σπίτι η ποικιλία είναι τεράστια. Μπορείς να φτιάξεις ρολόγια τοίχου και έπειτα να προσθέσεις τον μηχανισμό, δίσκους σερβιρίσματος και ξύλα κοπής, πίνακες, σουβέρ, βάζα και κορνίζες για τις φωτογραφίες σου απλά και μόνο ρίχνοντας το υγρό γυαλί πάνω από την φωτογραφία και προσθέτοντας διακοσμητικά στοιχεία όπως λουλούδια και κοχύλια.

Υπάρχουν καλούπια από σιλικόνη σχεδόν για τα πάντα, αλλά εννοείται ότι μπορείς να φτιάξεις και το δικό σου βάζοντας ξύλα για να οριοθετήσεις την περιοχή που θες να πιάσει η εποξική ρητίνη. Από τα πιο πρωτότυπα διακοσμητικά που μπορείς να φτιάξεις όμως είναι σίγουρα τα φωτιστικά τραπεζιού. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείς να δεις μια εύκολη κατασκευή που έχω βρει και μου άρεσε πολύ!

Δες επίσης: 15 Ξύλινα φωτιστικά που μπορείς να φτιάξεις μόνος σου!

DIY κοσμήματα από υγρό γυαλί

Από τις πιο συνηθισμένες και εύκολες κατασκευές από υγρό γυαλί που μπορείς να κάνεις είναι τα χειροποίητα κοσμήματα. Εδώ κι αν μπορείς να βρεις καλούπια για βραχιόλια, σκουλαρίκια, κολιέ, αλλά και δαχτυλίδια. Για να έχεις ένα πιο όμορφο αποτέλεσμα μπορείς να χρησιμοποιήσεις λουλούδια, φύλλα δέντρων, κομμάτια ξύλου και να παίξεις με τα χρώματα σε όλη την επιφάνεια της εποξειδικής ρητίνης ή σε συγκεκριμένα σημεία.

Με μια γρήγορη αναζήτηση μπορείς να βρεις άπειρα tutorials για να φτιάξεις τα δικά σου κοσμήματα. Για να μην ψάχνεις όμως σου βρήκα τις πιο εύκολες ιδέες για μενταγιόν.

Δες επίσης: 12 DIY ιδέες για κοσμήματα από παλιά πιάτα!

Διάφορα αξεσουάρ από υγρό γυαλί (εποξική ρητίνη)

Τέλος, με το υγρό γυαλί μπορείς να φτιάξεις ακόμη και αξεσουάρ για το σπίτι σου, όπως είναι η χτένα με αποξηραμένα λουλούδια, βαζάκια για το μπάνιο, κουτάλια, ακόμη και ποτήρια με κανάτα, αλλά και πραγματάκια που μπορείς να έχεις πάντα μαζί σου, όπως είναι τα μπρελόκ για τα κλειδιά σου, μία πανέμορφη DIY θήκη για το κινητό σου και μοντέρνα κουμπιά για τα ρούχα σου.

Σαν extra tip μόνο να σου πω ότι αν θέλεις να εφαρμόσεις την ρητίνη σε στρώματα για να δημιουργήσεις και βάθος, θα πρέπει να το κάνεις πριν πήξει η προηγούμενη στρώση ώστε να αποφύγεις το να δημιουργηθούν γραμμές. Επίσης, αν δεις ότι δημιουργούνται φυσαλίδες όταν ρίχνεις το υγρό φρόντισε να τις “σπάσεις”- αφαιρέσεις με ένα ξυλάκι ή να τις ζεστάνεις με έναν αναπτήρα για να διαλυθούν!