paidikh zwgrafia apeikonizei paidia

10 Tips που μπορούν να σου σώσουν την ζωή!

Ζούμε σε έναν απρόβλεπτο κόσμο και η κλιματική αλλαγή δείχνει την δύναμη της. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε γι αυτό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση φυσικής καταστροφής.

Η προετοιμασία είναι η μόνη άμυνα που έχουμε απέναντι στην μανία της φύσης. Πολλά tips που σώζουν ζωές είναι δωρεάν, αλλά και αυτά που έχουν κόστος αξίζουν εφόσον πρόκειται για την ζωή κάποιου ή ολόκληρης της οικογένειας.

Πως να προετοιμαστείς για την περίπτωση φυσικής καταστροφής

Φτιάξε σχέδιο για όλη την οικογένεια

oikogeneia

Όλοι πρέπει να έχουμε ένα σχέδιο σε περίπτωση φυσικής καταστροφής. Τι γίνεται όμως όταν έχουμε οικογένεια ή συγκατοίκους; Θα πρέπει όλα τα μέλη της οικογένειας να είναι σύμφωνα για το τι πρέπει να κάνουν αν συμβεί κάτι.

Όρισε σημεία συνάντησης

shmeio ston xarth

Όταν συμβαίνει κάποιο επικίνδυνο φαινόμενο στην φύση το ένστικτο μας, μας κάνει να απομακρυνθούμε τόσο ώστε να είμαστε σε απόσταση ασφαλείας από ότι συμβαίνει. Το ίδιο σύστημα πρέπει να ισχύει για όλα τα μέλη ενός σπιτιού. Η πιο έξυπνη κίνηση είναι να ορίσεις σημεία συνάντησης για όλη την οικογένεια.

Γίνε εθελοντής διασώστης

ethelontes diaswstes

Η αντιμετώπιση μίας καταστροφής δεν μπορεί να γίνει από έναν μόνο άνθρωπο. Στην χώρα μας υπάρχει δίκτυο διασωστών που κάνει συμβούλια, εκπαιδεύεται και είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να βρεθεί όπου υπάρχει ανάγκη. Η σωστή εκπαίδευση είναι το κλειδί για την επιβίωση σε τέτοιες καταστάσεις, αλλά επίσης μπορεί να βοηθήσει πολλούς συνανθρώπους μας.

Φρόντισε να έχεις προμήθειες

etoimothta gia fysikes katastrofes

Στην περίπτωση φυσικής καταστροφής δύο περιπτώσεις υπάρχουν: είτε θα πρέπει να γίνει εκκένωση, είτε να μείνεις στο ίδιο σημείο. Και για τις δυο περιπτώσεις πρέπει να είσαι σε ετοιμότητα σε σχέση με τις προμήθειες. Θα χρειαστείς τρόφιμα σε κονσέρβες που έχουν θρεπτική αξία. Επίσης η ιδανική προετοιμασία περιλαμβάνει όλα τα μέλη της οικογένειας να έχουν από ένα μικρό σακίδιο με νερό, χρήματα, φαγητό, και υλικά για πρώτες βοήθειες.

Κάνε ασφάλεια σπιτιού

asfaleia spitiou

Μπορεί η ζωή να είναι απρόβλεπτη, αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα συμβεί κάτι κακό αναγκαστικά. Το να είσαι προετοιμασμένος ή προετοιμασμένη είναι η έξυπνη κίνηση για κάθε περίπτωση. Η ασφάλεια σπιτιού μπορεί να καλύψει ακόμα και κλοπή ή ζημία και γι αυτό αξίζει να την κάνεις. Δες επίσης 5 Συμβουλές για να κρατήσεις το σπίτι σου ασφαλές από τους κλέφτες!

Σιγουρέψου ότι καλύπτονται οι ανάγκες όλων

paidikh zwgrafia apeikonizei paidia

Τα μικρά παιδιά, τα άτομα με αναπηρία και οι ηλικιωμένοι ίσως χρειαστούν περισσότερη υποστήριξη αν συμβεί κάποια καταστροφή. Ανάλογα τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου, μπορείς να τους δώσεις τα μέσα για να επικοινωνήσουν και να ζητήσουν βοήθεια αν χρειαστεί. Δες επίσης Τρόποι για να κάνεις το σπίτι σου ασφαλές για παιδιά!

Κάνε ασκήσεις ετοιμότητας

askhsh etoimothtas gia seismo

Κάποιες εταιρείες αλλά και ορισμένα σχολεία κάνουν ασκήσεις ετοιμότητας για διάφορες πιθανές καταστάσεις. Στο σπίτι ενημέρωσε τα παιδιά σου τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς. Υπάρχουν δεκάδες βίντεο στο ίντερνετ με τέτοια θέματα για την ενημέρωση του κοινού.

Να είσαι σε ετοιμότητα για εκκένωση

exodos kindynou

Η εκκένωση σπιτιών ή και ολόκληρων δήμων δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Παρόλα αυτά πολλοί άνθρωποι δεν δέχονται να φύγουν και να αφήσουν το σπίτι τους θεωρώντας πως μπορούν να το προστατέψουν. Ουσιαστικά το σπίτι μας προστατεύει τις περισσότερες φορές, αλλά όχι σε περίπτωση φυσικής καταστροφής μεγάλης κλίμακας.

 Μάθε τους δρόμους της περιοχής σου

exodos dromou

Όλοι οι έξοδοι απο την γειτονιά και την περιοχή πρέπει να γίνουν παιχνιδάκι για σένα που θες να προετοιμαστείς σωστά. Σε μία έκτακτη κατάσταση ο χρόνος έχει τεράστια σημασία και δεν πρέπει να τον σπαταλήσεις βάζοντας σε κίνδυνο την ζωή σου.

Ενημερώσου και ενημέρωσε

kopela diabazei sto tablet

Η ενημέρωση θα πρέπει να είναι το πιο εύκολο πράγμα στις μέρες μας. Ενημερώσου με όποιο μέσο θέλεις για το τι συμβαίνει στην πόλη σου αλλά και ευρύτερα στον κόσμο. Αν έχεις την γνώση είσαι ένα βήμα πιο κοντά να αντιμετωπίσεις οτιδήποτε συμβεί και να βοηθήσεις και τους γύρω σου. Δες επίσης Τρόποι να κάνεις το σπίτι σου πιο ασφαλές σε περίπτωση φωτιάς