Λάθη κηπουρικής

7 Λάθη που κάνεις στη φροντίδα του κήπου!

Το να έχεις κήπο στο σπίτι σου είναι ένα μεγάλο προνόμιο. Είναι ένας χώρος που μπορείς να φυτέψεις τα αγαπημένα σου φυτά και να περνάς ώρες χαλάρωσης. Ιδιαίτερα για όσους έχουν και παιδιά, αυτό το μέρος είναι ιδανικό για ατελείωτο παιχνίδι. Ωστόσο, για να μπορείς να απολαμβάνεις στο μέγιστο τον εξωτερικό σου χώρο, ο κήπος σου πρέπει να είναι φροντισμένος και τα φυτά σου να ευημερούν. Πολλές φορές από απειρία ή και άγνοια υποπίπτουμε σε λάθη που μπορεί να αποβούν μοιραία. Καλό θα ήταν να ακολουθήσεις μερικές συμβουλές για να περιορίσεις τα λάθη που κάνεις στη φροντίδα του κήπου σου.

Λάθη κηπουρικής που πρέπει να αποφεύγεις!

 

Δε φυτεύεις στο σωστό βάθος

φύτεμα

Το βάθος στο οποίο θα φυτέψεις τα φυτά σου είναι καθοριστικός παράγοντας για τη σωστή ανάπτυξή τους. Φυσικά θέλεις ένα βάθος αρκετό για να μπορέσουν οι ρίζες του φυτού να απλωθούν σωστά και να του προσφέρουν καλή στήριξη. Από την άλλη, αν σκάψεις πολύ βαθύτερα απ’ ό,τι πρέπει, υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούν τμήματα του φυτού που δεν πρέπει καλυμμένα και χωρίς άμεση πρόσβαση στο φως. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι πρέπει να φυτεύεις τον σπόρο σε βάθος δύο φορές τη διάμετρό του. Ωστόσο, καλό θα ήταν να πάρεις τις απαραίτητες πληροφορίες για κάθε φυτό που θέλεις να βάλεις στον κήπο σου, καθώς μπορεί να έχουν διαφορετικές απαιτήσεις.

Λανθασμένη ποσότητα υλικών εδαφοκάλυψης – λάθη που κάνεις στη φροντίδα του κήπου

Λανθασμένη ποσότητα υλικών εδαφοκάλυψης - λάθη που κάνεις στη φροντίδα του κήπου

Η εδαφοκάλυψη είναι απαραίτητη για την καλύτερη και σωστότερη προστασία των καλλιεργούμενων φυτών. Αποτρέπει τα αγριόχορτα να αναπτυχθούν και να απειλήσουν τα φυτά σου. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να χρησιμοποιήσεις με συνετό τρόπο τα υλικά εδαφοκάλυψης και να μην το παρακάνεις. Αν βάλεις περισσότερη απ’ όση πρέπει, αυτό μπορεί αν αποβεί καταστροφικό για τα φυτά σου, εμποδίζοντας την ανάπτυξή τους. Επίσης, πρέπει να προσέξεις και τον τύπο εδαφοκάλυψης που θα χρησιμοποιήσεις, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες των φυτών σου.

Καλλιεργείς τα φυτά σου το ένα πολύ κοντά στο άλλο

φυτά πολύ κοντά καλλιεργημένα

Ακόμα ένας παράγοντας που επηρεάζει την καλή κατάσταση του κήπου και των φυτών σου είναι η μεταξύ τους απόσταση. Αν δεν προσέξεις, ώστε να δώσεις στα φυτά σου τον απαιτούμενο χώρο, είναι βέβαιο ότι δε θα έχουν την ανάπτυξη που ίσως αναμένεις. Καθώς υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ τους για την εξασφάλιση θρεπτικών ουσιών, νερού κ.λπ., είναι επόμενο να πρέπει να διατηρούν μια απόσταση ασφαλείας.

Δες επίσης: 3 λάθη που πρέπει να αποφύγεις στον κήπο σου!

Δε λαμβάνεις υπόψη τις ανάγκες των φυτών σε ήλιο/σκιά

φυτό κάτω από τον ήλιο

Μπορεί να θέλεις να βολέψεις πολλές καλλιέργειες στον ίδιο χώρο, αλλά θα έχεις παρατηρήσει ότι αυτό δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό για όλες. Για παράδειγμα, οι ντομάτες θέλουν πολύ ήλιο για να τις πάρουμε ζουμερές και νόστιμες. Από την άλλη, αν θέλεις να καλλιεργήσεις και μπρόκολο μαζί, πρέπει να λάβεις υπόψη ότι η έκθεση στον ήλιο για πολλές ώρες δε θα είναι ωφέλιμη για αυτό. Πριν ξεκινήσεις να διαμορφώνεις τον κήπο σου, φρόντισε να έχεις τις απαραίτητες πληροφορίες για τις προτιμήσεις των φυτών σε ήλιο και σκιά.

Δεν επιλέγεις σωστή περίοδο καλλιέργειας – λάθη που κάνεις στη φροντίδα του κήπου

ντομάτες σε παγωνιά - λάθη που κάνεις στη φροντίδα του κήπου

Άλλος ένας λόγος για τον οποίο μπορεί να βλέπεις τα φυτά σου να μην ευημερούν είναι η λανθασμένη εποχή καλλιέργειας. Πρέπει να γνωρίζεις τις βέλτιστες συνθήκες ανάπτυξης κάθε φυτού που επιθυμείς να έχεις στον κήπο σου. Ποια είναι η περίοδος ανθοφορίας του, ποιες είναι οι μέγιστες και ελάχιστες θερμοκρασίες αντοχής κ.λπ..

Δες επίσης: Τι να καλλιεργήσεις στον κήπο σου το καλοκαίρι

Λάθη που κάνεις στη φροντίδα του κήπου – ακατάλληλο πότισμα

Λάθη που κάνεις στη φροντίδα του κήπου - ακατάλληλο πότισμα

Ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους τα φυτά σου δεν επιβιώνουν είναι το μη συστηματικό πότισμα. Πρέπει να ορίσεις ένα πλάνο για να ποτίζεις τα φυτά σου με συνοχή και πειθαρχία. Επίσης, και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζεις κατ’ αρχάς τις ανάγκες του κάθε φυτού σε πότισμα. Άλλα μπορεί να έχουν ανάγκη από καθημερινό πότισμα και άλλα λιγότερο συχνά.

Ξεκινάς διεργασίες κηπουρικής σε βρεγμένο χώμα

βρεγμένο χώμα

Ένα από τα λάθη που πρέπει σίγουρα να αποφεύγεις κατά τη διάρκεια των εργασιών στον κήπο είναι να δουλεύεις με βρεγμένο χώμα. Όταν το χώμα έχει βραχεί, είναι πιο συμπαγές και δεν αφήνει εύκολα το νερό και τον αέρα να το διαπεράσουν. Όπως καταλαβαίνεις, κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τη σωστή εγκαθίδρυση και ανάπτυξη των ριζών.

Δες επίσης: 5 Φυτά που δεν πρέπει να βάλεις στον κήπο σου!

Αυτά είναι τα βασικότερα λάθη που πρέπει να αποφεύγουμε, αν θέλουμε έναν όμορφο κήπο με υγιή φυτά.

google-news

Ακολουθήστε το Exypnes-idees.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!