Home Σπίτι Ανακυκλώσιμα υλικά για οικοδομικές κατασκευές
επαναχρησιμοποιημένα τούβλα

Ανακυκλώσιμα υλικά για οικοδομικές κατασκευές

by exypnes-idees

Απ’ άκρη σ’ άκρη όλης της αρχιτεκτονικής και της βιομηχανίας σχεδιασμού, η τάση να βρούμε ανακυκλώσιμα υλικά για οικοδομικές κατασκευές είναι υψίστης σημασίας. Καθώς τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής στο φυσικό κόσμο έχουν γίνει πιο γνωστά απ’ ότι ποτέ, υπάρχει μια υπεραυξανόμενη ανάγκη να μειωθεί το αποτύπωμα του άνθρακά μας, ώστε να πετύχουμε ένα καλύτερο, πιο ανεκτό, κατοικήσιμο και πράσινο μέλλον. Για την ακρίβεια όχι μόνο δε θα χρειαστεί να ξοδέψετε τίποτα, αλλά ταυτόχρονα θα βοηθήσετε το περιβάλλον να απαλλαγεί από σκουπίδια, τα οποία θα μετατρέψετε σε χρήσιμα αντικείμενα.

Τα ανακυκλώσιμα υλικά για οικοδομικές κατασκευές είναι χρήσιμα και δεν κοστίζουν σχεδόν τίποτα

1. Σπίτι

σπίτι από ανακυκλώσιμα υλικά

σπίτι από μουκάλια

Οικοδομικά υλικά που έχουν ανακτηθεί είναι η καλύτερη “πράσινη” λύση για οποιοδήποτε σχέδιο κατασκευής. Υλικά όπως ξύλο, μπετόν, ατσάλι και τούβλα μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν με εκπληκτικά αποτελέσματα. Παρομοίως νέα οικοδομικά υλικά, που δημιουργήθηκαν από άλλα ανακυκλωμένα προϊόντα ( όπως οικοδομικά τετράγωνα από πλαστικό) χρησιμοποιούνται ευρέως σε πρότζεκτ σχεδίων- με προμήθειες και έμπνευση εύκολα διαθέσιμα, χτίζοντας ένα σπίτι από ανακυκλώσιμα υλικά, κάτι που τώρα μοιάζει πιο εύκολο από ποτέ. Μέσα και έξω από το σπίτι τα ανακυκλώσιμα υλικά παίρνουν περήφανα τη θέση τους από το εξωτερικό μέρος μέχρι τα πατώματα και τους τοίχους.

Δες επίσης: 5 Εύκολες DIY κατασκευές για το σπίτι με απλά υλικά!

2. Ξύλο

πεπαλαιωμένο ξύλο

Η ξυλεία είναι από τα πιο διάσημα ανακυκλώσιμα υλικά κατασκευών. Ως φυσικό υλικό, οι σχεδιαστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν πεπαλαιωμένο ξύλο, για να πετύχουν ένα πιο ζεστό και ρουστίκ αποτέλεσμα. Εναλλακτικά, κομμάτια από δεύτερο χέρι, όπως σανίδες είναι η τέλεια λύση όπου το ξύλο απαιτείται, αλλά οι αισθητικοί προβληματισμοί είναι μικρότερης σημασίας. Επιπλέον, για να μειωθεί ακόμα περισσότερο το κόστος των σχεδίων, το ανακυκλώσιμο ξύλο μειώνει τον αριθμό των δέντρων που πρέπει να κοπούν σε κούτσουρα και να υποστούν επεξεργασία, ώστε να γίνουν οικοδομικά υλικά.

Δες επίσης: 23 Μοναδικές DIY ξύλινες κατασκευές που εντυπωσιάζουν!

3. Τούβλα

τούβλα δεύτερο χέρι

επαναχρησιμοποιημένα τούβλα

H κατεδάφιση υπαρχόντων κατασκευών παρέχει μια ευκαιρία στα τούβλα να γίνουν δεύτερου χεριού και να παρατείνουν το συμβόλαιο ζωής τους. Και τα τούβλα από μπετόν και από πλαστικό μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν και παραμένουν ένα αξιόπιστο οικοδομικό υλικό ακόμα και μετά τη χρήση τους σε προηγούμενα πρότζεκτ. Αυτό μειώνει σημαντικά το αποτύπωμα του άνθρακα γιατί ξεφορτωνόμαστε την ανάγκη για υπερβολική και περιττή οικοδόμηση. Τα τούβλα δεύτερου χεριού αγοράζονται σε πολύ χαμηλότερη τιμή από τα αχρησιμοποίητα.

Δες επίσης: Πανεύκολες DIY κατασκευές με τούβλα για τον κήπο!

4. Πλαστικά τούβλα

πλαστικό τούβλο

Καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει πρωτόγνωρο δίλλημα διαχείρισης των όγκων σκουπιδιών που μεγαλώνουν, οι σχεδιαστές τείνουν σε πρωτοπόρες λύσεις ώστε να βελτιώσουν τα σχέδιά τους με βιωσιμότητα. Οικοδομικά τούβλα φτιαγμένα από πεταμένο πλαστικό χρησιμοποιούνται συχνά στο χτίσιμο σπιτιών χαμηλού εισοδήματος, ή σε περιοχές και έθνη όπου τα σκουπίδια είναι τεράστιο πρόβλημα. Οι δυνατότητες χρήσης τους όλο και αυξάνονται. Υπάρχει ποικιλία οικοδομικών τούβλων στην αγορά με τα συμπιεσμένου πλαστικού να είναι τα πιο δημοφιλή. Έχουν διπλό όφελος και βελτιωμένης λειτουργικότητας και (καλύτερη θερμική και ακουστική απόδοση) και μείωσης του τεράστιου όγκου πεταμένου πλαστικού.

5. Τούβλα από μπουκάλια

οικοδομικό υλικό από μπουκάλια

Τα τούβλα από μπουκάλια είναι διαθέσιμα σε ποικιλία μορφών και είναι ένα παράδειγμα της στραμμένης προς το περιβάλλον σκέψης. Αποτελούνται από πλαστικά μπουκάλια πακεταρισμένα και γεμάτα με άμμο, ή ανακυκλωμένο πλαστικό και γυάλινα μπουκάλια που έχουν φτιαχτεί με σκοπό τη δεύτερη χρήση ως οικοδομικά υλικά. Όπως είναι συνηθισμένο με τα περισσότερα ανακυκλώσιμα οικοδομικά υλικά, τα τούβλα από μπουκάλια είναι πολυχρηστικά, εύκολα να τα βρεις, χαμηλότερα στην τιμή και συνοδεύονται από μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα.

Δες επίσης: 21 DIY ιδέες για να χρησιμοποιήσεις τα γυάλινα μπουκάλια!

6. Ανακυκλωμένο ατσάλι

ατσάλινο τούβλο

Το ατσάλι είναι τέλεια επιλογή για ανακυκλώσιμα υλικά κατασκευών. Tο παραγγέλνουν συχνά για έργα υποδομής. Τα μέταλλα μπορούν να λιώσουν και να ξαναχρησιμοποιηθούν για διαφορετικά σχέδια. Το όφελος του ανακυκλώσιμου ατσαλιού είναι ότι το υλικό διατηρεί την καλύτερη ποιότητά του ακόμα και αφού έχει ανακυκλωθεί καθώς η διαδικασία επαναχρησιμοποίησης ατσαλιού δεν επηρεάζει την ακεραιότητά του. Ενώ το ατσάλι τυπικά χρησιμοποιείται σε έργα υψηλής χρηματοδότησης, η χρήση του ανακυκλωμένου ατσαλιού μπορεί να είναι πιο προσιτή επιλογή για ευρύτερη ποικιλία σχεδίων κρατώντας την ποιότητα ψηλά σε λογικά έξοδα.

7. Μανιτάρια

μηκύλιο

Ναι καλά ακούσατε. Μανιτάρια! Δεν λειτουργούν τα ίδια ως οικοδομικό υλικό βέβαια, αλλά τα μανιτάρια κάτω από την επιφάνεια, όπως και άλλοι οργανισμοί που βρίσκονται σε αποσύνθεση, όπως οι κορμοί δέντρων και αγροτικά παραπροϊόντα αναπτύσσουν μυκήλιο, έναν οργανισμό που αναπτύσσει μια ουσία σαν κόλλα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δέσει υλικά μεταξύ τους. Παρόλο που είμαστε ακόμα σε αρχικά στάδια της τεχνολογίας του μυκήλιου αυτό το πρωτοποριακό προϊόν είναι εντελώς οργανικό, αλεξίπυρο, ανθεκτικό στο νερό και ιδιαίτερα ισχυρό. Η ακεραιότητα του φυσικού υλικού του μηκυλίου του προσδίδει μια γρήγορη, εύκολη και οικονομική παραγωγή του υλικού.

Related Posts