ντεκουπάζ κολάζ

Οδηγός για κατασκευές Decoupage

Χρησιμοποιώντας την πατροπαράδοτη τεχνική decoupage της διακόσμησης αντικειμένων με χαρτί, μπορείτε να μετατρέψετε την επίπλωση και τις λεπτομέρειες του σπιτιού σε όμορφα και μοναδικά κομμάτια. Ακολουθήστε τις βήμα προς βήμα οδηγίες μας και θα πάρετε εκθαμβωτικά αποτελέσματα. Δεν είναι πολύ δύσκολο, οπότε δοκιμάστε τις κατασκευές decoupage από σήμερα κιόλας.

Τι είναι όμως το decoupage; Οι ρίζες της λέξης κρατάνε από το γαλλικό ρήμα decouper, το οποίο σημαίνει κόβω, ή διαιρώ και είναι η τέχνη του να διακοσμείς οποιοδήποτε αντικείμενο κολλώντας χρωματιστά, διακοσμητικά χαρτιά πάνω του και να τα συνδυάζεις με ειδικά εφέ χρώματος, με φύλλα χρυσού και οποιαδήποτε άλλα διακοσμητικά στοιχεία (χάντρες, κορδέλες, αποξηραμένα φύλλα κ.λπ.).

Οι κατασκευές decoupage είναι εύκολες και γρήγορες.

Βήμα 1

υλικά ντεκουπάζ 1

υλικά ντεκουπάζ

Το πρώτο βήμα οποιασδήποτε κατασκευής decoupage είναι να προετοιμάσουμε το αντικείμενο που σχεδιάζουμε να μετατρέψουμε. Αναδιασκευάστε οποιαδήποτε ατέλεια κάποιας επιφάνειας, είτε είναι γρατσουνιά, είτε άνοιγμα τρύπας, είτε κανονική τρύπα, κι αν είναι εφαρμόσιμο και δυνατόν ως προς το υλικό με το οποίο δουλεύετε, τρίψτε το αντικείμενο με γυαλόχαρτο για απαλό φινίρισμα. Έπειτα, καθαρίστε το διεξοδικά και αφήστε το να στεγνώσει εντελώς.

Βήμα 2

χάρτης σε τραπεζάκιντεκουπάζ με σελίδες βιβλίου

Συγκεντρώστε και ενώστε ή συναρμολογήστε τα χαρτιά, ή τα υφάσματα που θα εφαρμόσετε στο decoupage σας. Χρησιμοποιήστε οτιδήποτε εφόσον είναι επίπεδο και εύκαμπτο, ελαστικό: χάρτες από τοποθεσίες που αγαπάτε, εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων που έχουν συναισθηματική αξία για ‘σας, ή ακόμα και κομμάτια από κάποιο παλιό αγαπημένο σας φόρεμα. Δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε ψαλίδι, ή μαχαίρι, απλά σχίστε το ύφασμα ή το χαρτί. Αν όμως θέλετε να πετύχετε αποτέλεσμα χωρίς ραφές, κοψίματα, τότε το κόψιμο με ψαλίδι συνίσταται. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να κάνετε πρόχειρες στεγνές εφαρμογές των κομματιών εδώ κι εκεί για να καθορίσετε, που ταιριάζουν καλύτερα στην επιφάνεια του αντικειμένου.

Δες επίσης: Διακόσμηση σπιτιού με εύκολες diy κατασκευές

Βήμα 3

λείανση με τα δάχτυλα

στρώσεις ντεκουπάζ

Με μια βούρτσα βαψίματος εφαρμόστε μια λεπτή στρώση decoupage στο αντικείμενο, που καλύπτετε. Στη συνέχεια, απλώστε το κυρίως κομμάτι χαρτιού, ή υφάσματος πάνω στο αντικείμενο, λειαίνοντάς το απαλά με τα δάχτυλά σας, ώστε να απομακρύνετε τις όποιες ρυτίδες ή φυσαλίδες από αέρα. Αφού τελειώσετε, εφαρμόστε ακόμα μια στρώση decoupage στην κορυφή του χαρτιού και μετά αφήστε και τις δυο στρώσεις να στεγνώσουν πλήρως ανενόχλητες.

Δες επίσης: 3 Εύκολοι τρόποι να ανανεώσεις τα έπιπλα σου!

Βήμα 4

σφράγισμα με βερνίκι

σφράγισμα με πολυουρεθάνη

Για να συντηρήσετε την εργασία σας, ειδικά αν πρόκειται το αντικείμενο να βραχεί, θα ήταν μια σοφή επιλογή να το “σφραγίσετε” χρησιμοποιώντας είτε βερνίκι, είτε πολυουρεθάνη. Πριν το κάνετε, λουστράρετε απαλά την επιφάνεια με ατσαλόσυρμα και μετά καθαρίστε το με νωπό ρούχο. Αφού έχει στεγνώσει, προχωρήστε να εφαρμόσετε το σφράγισμα. Αν θέλετε, σχεδιάστε το ώστε να φαίνεται σαν να το έχετε ζωγραφίσει και επαναλάβετε τη διαδικασία του λουστραρίσματος, καθαρισμού και σφραγίσματος όσες φορές χρειαστεί, ώστε να επιτύχετε την επιθυμητή εμφάνιση.

Δες επίσης: Πως να δώσεις ξανά ζωή σε ένα παλιό έπιπλο

γλάστρα ντεκουπάζ

γυάλινο βάζο ντεκουπάζντεκουπάζ πάτωμα

Σχεδόν κάθε έπιπλο, ή λεπτομέρεια του σπιτιού μπορεί να ανανεωθεί με τη μέθοδο decoupage. Ένα γυάλινο βάζο που έχει καλυφθεί με χαρτομάντηλα ξαφνικά λαμπυρίζει αιθέρια, ενώ οι γλάστρες από άργιλο καλυμμένες με διασκεδαστικά χαρτιά γίνονται πανέμορφα παιχνιδιάρικες. Μπορείτε να κάνετε decoupage ακόμα και σε ολόκληρο το πάτωμα! Δίκαιη προειδοποίηση: Τελειοποιήστε αυτήν την τεχνική και ίσως την αγαπήσετε τόσο πολύ που θα θέλετε να την εφαρμόσετε ΠΑΝΤΟΎ.