Home Σπίτι 5 Απαραίτητα βήματα για ένα ασφαλές μπάνιο!
μπάρες στήριξης στο μπάνιο

5 Απαραίτητα βήματα για ένα ασφαλές μπάνιο!

by Dimitra

Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι το μπάνιο είναι το πιο επικίνδυνο μέρος του σπιτιού. Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο ποσοστό των πτώσεων στους ηλικιωμένους φαίνεται να συμβαίνει στο μπάνιο. Για τα παιδιά αντίστοιχα, το μπάνιο κρύβει πολλούς κινδύνους τους οποίους μπορούμε να καταπολεμήσουμε με απλές κινήσεις πρόληψης.

Θέλουμε τόσο εμείς όσο και οι αγαπημένοι μας να νιώθουν ασφάλεια και να είναι ανεξάρτητοι μέσα στο σπίτι. Ας δούμε λοιπόν 5 τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε το μπάνιο μας πιο ασφαλές για τους ανθρώπους μας αλλά και για εμάς τους ίδιους!

Συμβουλές για ένα ασφαλές μπάνιο για μικρά παιδιά και ηλικιωμένους!

1. Μπάρες στήριξης στη μπανιέρα ή το ντουζ

μπάρες στήριξης στο μπάνιο

Δεν είναι και δύσκολο να χάσεις την ισορροπία σου μπαίνοντας ή βγαίνοντας από τη μπανιέρα ή το ντουζ. Ένα λάθος πάτημα στις ολισθηρές επιφάνειες γεμάτες με νερά είναι αρκετό για να γίνει ζημιά. Και στη προσπάθεια να το σώσεις, μπορεί να πιαστείς από τη λάθος επιφάνεια και να γίνει μεγαλύτερη ζημιά.

Τόσο για μικρά παιδιά όσο και για ηλικιωμένους, είναι σωτήριες οι λαβές τοίχου ασφαλείας. Είναι οικονομικές και θα παρέχουν την απαραίτητη στήριξη ώστε να μπορεί ο καθένας να κινείται με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση.

Δες επίσης: Τρόποι να κάνεις το σπίτι σου πιο ασφαλές σε περίπτωση φωτιάς

2. Αντιολισθητικές ταινίες μπάνιου – ασφαλές μπάνιο

αντιολισθητικές ταινίες δαπέδου

Τα λαστιχένια ή πλαστικά αυτοκόλλητα που βεντουζάρουν στο μπάνιο θα σου είναι γνώριμα, όμως δεν είναι καθόλου ασφαλή. Ξεκολλάνε υπερβολικά εύκολα και έτσι καταλήγουν να είναι ακόμα πιο επικίνδυνα αφού προεξέχουν από το πάτωμα και μπορεί να μπλεχτούν στα πόδια μας και να παραπατήσουμε ή να πέσουμε.

Οι αντιολισθητικές ταινίες μπάνιου είναι πολύ προτιμότερες και είναι μια επένδυση που μόνο καλό θα φέρει. Θα σε γλιτώσουν από γλιστρήματα και πτώσεις, ενώ δεν θα αλλάξουν κάτι στην αισθητική του μπάνιου σου. Έρχονται σε ταινίες όπου κόβεις εσύ το μέγεθος που θες ώστε να καλύψει τις ανάγκες του δικού σου μπάνιου!

Δες επίσης: Κάνε ασφαλές το μπαλκόνι για τα κατοικίδια!

3. Καρέκλα ή σκαμπό μπανιέρας/ντουζ

καρέκλα μπανιέρας

Για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ισορροπίας ή δυσκολεύονται να σταθούν όρθια για πολλή ώρα προτείνουμε κάποιο κάθισμα μπανιέρας/ντουζ. Εάν μιλάμε για άτομα με αρκετά μειωμένη κινητικότητα δε, μπορείς να επενδύσεις και σε μια καρέκλα μπάνιου από αλουμίνιο. Το κυριότερο πλεονέκτημα μιας καρέκλας μπάνιου είναι ότι όχι μόνο βοηθάει τη διαδικασία του ντουζ, αλλά κάνει το άτομο να νιώθει πιο ικανό και του δίνει τη δυνατότητα να έχει ενεργό ρόλο στη προσωπική του καθαριότητα τονώνοντας έτσι και την αυτοπεποίθηση και ψυχολογία του!

Πέρα από ασφάλεια, η καρέκλα μπάνιου μπορεί να φανεί χρήσιμη σε περιπτώσεις που θες να ξυριστείς ή να κάνεις κάποια περιποίηση ποδιών στο μπάνιο. Είναι ένα ελαφρύ και ανθεκτικό αξεσουάρ μπάνιου που σίγουρα θα χρησιμεύσει σε κάθε σπίτι!

Δες επίσης: Εύκολοι τρόποι να αναβαθμίσεις το μπάνιο σου οικονομικά

4. Ασφαλές μπάνιο με αντιολισθητικό δάπεδο

αντιολισθητικό πάτωμα μπάνιου

Πολλές φορές συμβαίνουν ατυχήματα σε σημεία που δε το περιμένεις, στο ισιάδι που λέμε! Όσον αφορά το δάπεδο του μπάνιου λοιπόν, καλό είναι να ψάχνεις πλακάκια βαθμού αντιολισθητικότητας τουλάχιστον R10 και υψηλό συντελεστή τριβής. Καλές επιλογές είναι τα αντιολισθητικά κεραμικά πλακάκια και τα αντιολισθητικά πλακάκια βινυλίου, πάντα σε ματ και όχι λεία όψη.

Εναλλακτικά, μπορείς να επενδύσεις σε δάπεδο φελλού ή καουτσούκ τα οποία είναι από τα πιο ασφαλή καθώς είναι μαλακά και παρέχουν καλή πρόσφυση στο πόδι κατά τον βηματισμό!

Δες επίσης: Υπέροχες ιδέες για ένα πολυτελές μπάνιο

5. Προσοχή στα μικρόβια του αέρα στο μπάνιο

καπάκι τουαλέτας

Δες επίσης: 5 Πράγματα που χρειάζεται κάθε μικρό μπάνιο

Μιλήσαμε πολύ για πτώσεις, όμως το μπάνιο κρύβει παραπάνω κινδύνους που αφορούν όλους μας: τα μικρόβια. Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά όπως για παράδειγμα το καπάκι της τουαλέτας. Να θυμάσαι πως πρέπει πάντα να το κλείνεις όταν πατάς καζανάκι, καθώς έτσι περιορίζεις τα μικρόβια που θα εκτοξεύονταν στον αέρα. Άλλο ένα σημείο που θέλει προσοχή είναι οι εκτεθειμένες οδοντόβουρτσες. Το ίδιοι και οι υγρές πετσέτες που δεν προλαβαίνουν να στεγνώσουν. Η υγρασία ευνοεί τα μικρόβια, οπότε τα υγρά σημεία όπως αυτά που αναφέραμε προσελκύουν βακτήρια, ιούς και μύκητες που μετά θα καταλήξουν σε εσένα.

Προσπάθησε να διατηρείς το μπάνιο σου όσο πιο στεγνό γίνεται για να περιορίσεις τα μικρόβια. Φρόντισε να ανοίγεις παράθυρα και πόρτες μετά το ντουζ, να σκουπίζεις ότι νερά μένουν και να αλλάζεις συχνά πετσέτες, περίπου μια φορά τη βδομάδα!

Related Posts