οικολογικό σπίτι

4 Τρόποι για να αποκτήσεις ένα φιλικό προς το περιβάλλον σπίτι!

Δεν χρειάζεται να κάνεις κάποια ανακαίνιση στο εσωτερικό του σπιτιού για να το κάνεις φιλικό προς το περιβάλλον. Με μερικές μόνο έξυπνες επιλογές μπορείς να αποκτήσεις ένα “πράσινο” σπίτι και να εξοικονομήσεις χρήματα στους επόμενους λογαριασμούς.

Το τρίπτυχο της επιτυχίας για να έχεις μία γενικότερη οικολογική συνείδηση είναι μειώνεις-επαναχρησιμοποιείς και ανακυκλώνεις. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το μειώνεις.

Δες επίσης 4 βήματα για να αποκτήσεις “πράσινη” ταράτσα!

Πώς να αποκτήσεις “πράσινο” σπίτι

1. Μείωσε την κατανάλωση νερού

Μοντέρνα ντουζιέρα για εξοικονόμηση νερού

Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές γινόμαστε σπάταλοι με το νερό. Αφήνουμε την βρύση να τρέχει καθώς πλένουμε τα δόντια ή τα πιάτα, κάνουμε ντουζ με τις ώρες και ειδικά τώρα το καλοκαίρι πλένουμε καθημερινά την αυλή και το μπαλκόνι. Το να μειώσεις λοιπόν την ποσότητα του νερού που χρησιμοποιείς καθημερινά είναι το πρώτο βήμα.

Προσπάθησε να συντομεύσεις τα ντουζ σου, όσο δύσκολο κι αν φαντάζει. Επειδή βέβαια το ντουζ μετά από μία κουραστική μέρα είναι ότι πρέπει για να χαλαρώσεις τότε μπορείς απλά να μειώσεις την πίεση του νερού. Στην αγορά θα βρεις τηλέφωνα μπάνιου που είναι ειδικά σχεδιασμένα για εξοικονόμηση. Ακόμη, έλεγξε τις βρύσες του σπιτιού και αντικατέστησε αυτήν που είναι χαλασμένη και τρέχει.

2. Άλλαξε το παλιό καζανάκι

τουαλέτα με διπλό καζανάκι για εξοικονόμηση νερού

Το παλιό καζανάκι όπως και να το κάνουμε χρησιμοποιεί περισσότερο νερό από ότι τα πιο μοντέρνα. Το παλιό έχει ένα μόνο κουμπί και την ρίψη νερού. Σε αντίθεση, τα καινούρια συστήματα για καζανάκι έχουν δύο κουμπιά.

Ένα για λίγο νερό και ένα για περισσότερο. Έτσι, μπορείς να μειώσεις την χρήση νερού αφού με ένα σύγχρονο καζανάκι εξοικονομούνται χιλιάδες λίτρα νερού τον χρόνο. Επομένως, ήρθε η ώρα για μία αναβάθμιση στο μπάνιο σου αλλάζοντας το παλιό καζανάκι που δεν είναι πια ούτε φιλικό προς το περιβάλλον ούτε οικονομικό.

Δες επίσης 6 τρόποι για να καθαρίσεις την τουαλέτα σου!

3. Βάλε LED λάμπες

led lampes gia eksikonomisi revmatos

Ένα από τα βασικά πράγματα που αλλάζεις όταν κάνεις ανακαίνιση είναι τα φωτιστικά και οι λάμπες. Λάμπες βέβαια μπορείς να αλλάξεις και όταν καεί η παλιά. Έχεις σκεφτεί όμως αντί να αγοράσεις την ίδια λάμπα να αγοράσεις κάποια LED; Μπορεί να είναι ακριβότερες από τις κλασσικές λάμπες όμως έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και εξασφαλίζουν ενεργειακή εξοικονόμηση.

4. Συσκευές με υψηλή ενεργειακή κλάση

οικιακές ηλεκτρικές συσκευές

Κάθε σπίτι έχει τουλάχιστον τις βασικές ηλεκτρικές συσκευές, όπως πλυντήριο πιάτων, ψυγείο, τηλεόραση και κουζίνα. Φρόντισε λοιπόν οι ηλεκτρικές συσκευές που αγοράζεις ή σκέφτεσαι να αγοράσεις να είναι υψηλής ενεργειακής κλάσης. Έτσι, θα μειώσεις κατά πολύ την καθημερινή ενέργεια που χρησιμοποιείς στο σπίτι. Λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού στην αγορά σίγουρα θα βρεις τις λευκές συσκευές που ψάχνεις με καλή ενεργειακή απόδοση και σε καλή τιμή.

google-news

Ακολουθήστε το Exypnes-idees.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!