Home Οργάνωση Πώς να διατηρείς το σπίτι σου πάντα τακτοποιημένο
Syrmatina kalathia

Πώς να διατηρείς το σπίτι σου πάντα τακτοποιημένο

by exypnes-idees

Και ποιος δε θέλει ένα τακτοποιημένο σπίτι; Αν είσαι από τις τυχερές και χαίρεσαι να συμμαζεύεις και να τακτοποιείς -και το σπίτι σου είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο για φωτογράφιση περιοδικού- μάλλον δε θα μάθεις τίποτα καινούριο (και σε ζηλεύουμε να ξέρεις!). Αν όμως περνάς ώρες  συμμαζεύοντας και μετά από μια-δυό μέρες το σπίτι σου έχει επιστρέψει πάλι στην ίδια χαοτική κατάσταση (πόσο σε καταλαβαίνουμε…) τότε σίγουρα σ’ενδιαφέρουν τα παρακάτω tips.

5 απλές συνήθειες για να είναι το σπίτι σου πάντα τακτοποιημένο

 

1. Να βάζεις πάντα κάθε πράγμα στη θέση του

Λευκή ντουλάπα με συρτάρια, κρεμάστρα

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτός είναι ο χρυσός κανόνας για να είναι ένα σπίτι πάντα συμμαζεμένο. Είναι θέμα συνήθειας και ίσως στην αρχή να σου φανεί δύσκολο, αλλά μόλις αρχίσεις να το εφαρμόζεις θα δεις μεγάλη διαφορά. Για παράδειγμα, όταν γυρίζεις σπίτι και αλλάζεις ρούχα αντί να αφήνεις τα φορεμένα στην καρέκλα, δίπλωσέ τα και τοποθέτησέ τα κατευθείαν στη ντουλάπα. Δε θα σου πάρει πάνω από δύο λεπτά και δε θα έχεις αργότερα να συμμαζεύεις και να ξεκαθαρίζεις στοίβες ρούχων.

Δες επίσης: Ποια είναι η μέθοδος τακτοποίησης της Μαρί Κόντο!

2. Να τακτοποιείς τα πράγματα ανάλογα με το πού τα χρησιμοποιείς

Οργάνωση με καλάθια, οργάνωση ντουλαπιού με μπαχαρικά

Όσο πιο μακριά πρέπει να πας για να τακτοποιήσεις κάτι, τόσο πιο πιθανό είναι να το αφήσεις εκεί πού είναι. Αν ας πούμε χρησιμοποιείς σόδα για να καθαρίζεις αλλά τη χρειάζεσαι και στο μαγείρεμα, τότε καλό θα ήταν να έχεις πάνω από μια συσκευασία -μία μαζί με τα καθαριστικά και μία σε ένα από τα ντουλάπια της κουζίνας. Είναι πάντα πιο βολικό να έχεις κάτι εκεί που το χρειάζεσαι, αλλά και το συμμαζεύεις και πιο εύκολα αν η θέση του είναι ακριβώς δίπλα σου εκείνη την ώρα.

Δες επίσης: Οργάνωση κουζίνας με καθημερινά αντικείμενα!

3. Συμμάζεψε πριν πας για ύπνοKαλάθι με ρούχα, οργάνωση ρούχων

Όταν ετοιμάζεσαι να πας για ύπνο, πέρασε γρήγορα απ’ όλα τα δωμάτια και συμμάζεψε εδώ κι εκεί για να τα βρεις το πρωί τακτοποιημένα. Αν όμως δεν έχεις όρεξη να κάνεις τουρ σε όλο το σπίτι βραδιάτικα, φρόντισε τουλάχιστον η κουζίνα και το μπάνιο να είναι συμμαζεμένα (θα μας θυμηθείς το επόμενο πρωί!). Αν πάλι έχεις οικογένεια, αφιερώστε 10 λεπτά κάθε βράδυ να συμμαζέψει ο καθένας τα πράγματά του και να τακτοποιήσετε μαζί τους κοινόχρηστους χώρους.

Δες επίσης: Οργάνωσε το σπίτι σου μέσα σε 10 λεπτά!

4. Μην το αφήνεις για μετά

Κουζίνα με άσπρα ντουλάπια, ξύλινος πάγκος κουζίνας, άσπρα πλακάκια κουζίναςΌταν κάνεις μια δουλειά, μάζεψε τα αντικείμενα που χρησιμοποιείς κατευθείαν. Αν ας πούμε μαγειρεύεις και έχεις τελειώσει με το μίξερ, πλύνε τα εξαρτήματα και βαλ’το κατευθείαν στο ντουλάπι. Μην περιμένεις να το συμμαζέψεις όταν θα έχεις τελειώσει με τη μαγειρική και θα είσαι κουρασμένη.

Δες επίσης: 7 Έξυπνοι τρόποι για σωστή οργάνωση κουζίνας!

5. Να έχεις ένα μέρος για τα πράγματα που θέλεις να δώσεις

Ξύλινη κονσόλα, πορτατίφ, στρογγυλός καθρέφτης, ψάθινα καλάθιαΡούχα που δε φοράς, παιχνίδια των παιδιών που δεν τα θέλουν άλλο, εκείνο το βάζο που έχεις βαρεθεί αλλά αρέσει στη φίλη σου… Όλο και κάτι υπάρχει που δε το χρειάζεσαι και που μπορείς να δώσεις. Βάλε ένα όμορφο κουτί ή ένα καλάθι σε ένα σημείο του σπιτιού εύκολα προσβάσιμο και κάθε φορά που βρίσκεις κάτι που θέλεις να δώσεις, βαλ΄το εκεί. Έτσι ξεκαθαρίζεις συνεχώς τα πράγματά σου και έχεις περισσότερο χώρο για τα αντικείμενα που πραγματικά χρειάζεσαι.

Δες επίσης: 11 Πράγματα που πρέπει να ξεφορτωθείς από το σπίτι!

Είτε ακολουθήσεις κατά γράμμα όλες τις παραπάνω συμβουλές, είτε υιοθετήσεις μόνο μερικές, είμαστε σίγουροι ότι θα δεις διαφορά στην καθημερινότητά σου. Να θυμάσαι, ένα τακτοποιημένο σπίτι είναι θέμα συνήθειας και μπορείς να το καταφέρεις!

Related Posts