Home Καθαριότητα Γιατί το σπίτι μου είναι πάντα γεμάτο σκόνη;
σκόνη σπίτι

Γιατί το σπίτι μου είναι πάντα γεμάτο σκόνη;

by Dimitra

Η σκόνη δεν είναι απλά βρωμιά που εισέρχεται στο σπίτι, αλλά αποτελείται από πολλά και διαφορετικά σωματίδια που συσσωρεύονται. Αυτά μπορούν να είναι τρίχες, νεκρό δέρμα, γύρη, βακτήρια, τρίχωμα ζώων, νεκρά ζωύφια, περιττώματα από ακάρεα ή ακόμα και μικροπλαστικά. Τώρα το πόση σκόνη έχεις στο σπίτι σου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το που ζεις, την εποχή, πόσοι άνθρωποι μένουν στο σπίτι σου, αν έχεις κατοικίδια, αλλά ακόμα και το πως καθαρίζεις.

Εδώ πρέπει να θυμάσαι πως η σκόνη δεν κάνει απλά το σπίτι μας βρώμικο, αλλα μπορεί να επιβαρύνει την υγεία μας με αλλεργίες ή αναπνευστικά προβλήματα. Ενώ το συχνό ξεσκόνισμα είναι η λύση που μπορεί να φανταζόμαστε, στη πραγματικότητα υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ώστε να προλάβουμε την εμφάνιση της υπερβολικής σκόνης. Ας δούμε μια λίστα με τις 5 βασικότερες αιτίες σκόνης στο σπίτι!

5 Λόγοι που το σπίτι σου είναι πάντα σκονισμένο!

1. Η υγρασία ευνοεί τα ακάρεα και τη σκόνη

ξεσκόνισμα σπιτιού

Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας στο σπίτι ευνοούν την ύπαρξης σκόνης, ακάρεων και μούχλας. Η υγρασία αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για την δημιουργία και ανάπτυξη αυτών των μικροοργανισμών, ειδικά σε δωμάτια με υγρασία κοντά στο 70%. Επίσης, η υγρασία κάνει τα σωματίδια αυτά να κολλάνε μεταξύ τους, άρα να αφαιρούνται και δυσκολότερα κατά το καθάρισμα. Ιδανικά, προσπάθησε να διατηρείς στο σπίτι τα επίπεδα υγρασίας ανάμεσα στο 40%-60%. Αυτό θα το κάνεις με αφυγραντήρες ή κλιματιστικό.

Δες επίσης: Καθαριότητα σπιτιού: 6 Συχνά λάθη που μπορεί να σας αρρωστήσουν

2. Η σκούπα σου μπορεί να προκαλεί επιπλέον σκόνη

ηλεκτρική σκούπα

Κι όμως, μπορεί εσύ να σκουπίζεις συνεχώς νομίζοντας πως έτσι θα μειώσεις τη σκόνη, πολλές φορές όμως η ίδια η σκούπα δημιουργεί σκόνη. Οι φθηνές και κακής κατασκευής ηλεκτρικές σκούπες απελευθερώνουν πολλή σκόνη και ρύπους στον αέρα. Για αυτό η επένδυση σε μια καλή ηλεκτρική σκούπα με σύστημα φιλτραρίσματος σωματιδίων υψηλής απόδοσης (HEPA) είναι σωτήρια. Το σύστημα HEPA είναι ένας τύπος φίλτρου που βοηθά στο να κατακρατούνται όλα τα αλλεργιογόνα και τα βλαβερά σωματίδια.

Μπορείς να βρεις ηλεκτρικές σκούπες με φίλτρο HEPA εδώ!

Δες επίσης: 5 Χρυσοί κανόνες στο καθάρισμα

3. Δεν καθαρίζεις τα χαλιά σου σωστά

σκούπισμα χαλιού

Η βρωμιά που κατακάθεται στις ίνες των χαλιών συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία σκόνης στο σπίτι. Είναι καλό όχι απλά να σκουπίζεις τα χαλιά σου από πάνω αλλά και από την ανάποδη όπως επίσης να τα τινάζεις 1-2 φορές τον μήνα.

Γνωρίζουμε πως αυτές οι δουλειές ωστόσο είναι βαριές και χρονοβόρες. Για αυτό θέλουμε να περιορίσουμε την σκόνη που καταλήγει στα χαλιά με σημαντικότερο βήμα το να βγάζουμε τα παπούτσια μας στην είσοδο του σπιτιού.

Δες επίσης: 5 Σημαντικά tips για σωστό καθαρισμό χαλιών

4. Μερικά υφάσματα δημιουργούν σκόνη από μόνα τους

καθαρισμός κουρτίνας

Είναι γνωστό πως η σκόνη κατακάθεται σε συγκεκριμένα υφάσματα. Ήξερες όμως ότι υπάρχουν και υφάσματα που προκαλούν από μόνα τους σκόνη; Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι πετσέτες του μπάνιου όπου οι χαλαρές ίνες βγαίνουν και δημιουργούν σκόνη και βρωμιά στο πάτωμα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί με κουρτίνες, κλινοσκεπάσματα, υφάσματα επίπλων ή ακόμα και με τα ρούχα σου. Σκόνη μαζεύουν εύκολα και τα διάφορα ριχτάρια καναπέ, βελούδινες καρέκλες, λούτρινα παιχνίδια και μαξιλάρια!

Δες επίσης: 5 Tips για καθαρό μπάνιο σε λιγότερο χρόνο

5. Τα κατοικίδια στο σπίτι αυξάνουν τη σκόνη

σκύλος στο σπίτι

Τα κατοικίδια στο σπίτι μάς χαρίζουν άπειρη χαρά και ευτυχία, είναι γεγονός όμως ότι αυξάνουν τη σκόνη. Αποβάλλουν βρωμιές, τρίχωμα, γούνα, σωματίδια τροφής και νεκρό δέρμα τα οποία γίνονται σκόνη. Εδώ θέλουμε καλό μπάνιο στα ζώα μας, συχνό τίναγμα σε υφάσματα όπως καλύματα καναπέ, μαξιλάρια και ριχτάρια και καλό χτένισμα στο τρίχωμα τους. Εξαιρετικά βοηθητικό σε αυτή τη περίπτωση, και όχι μόνο, θα ήταν ένας καθαριστής αέρα.

Μπορείς να βρεις καλούς καθαριστές αέρα εδώ!

Δες επίσης: Πώς να φτιάξεις οικολογικό καθαριστικό με 3 απλά υλικά

Extra tips ξεσκονίσματος!

  • Ξεκίνα από τα ψηλά σημεία του σπιτιού προς τα χαμηλά και στο τέλος το δάπεδο!
  • Ξεσκόνισε με υγρό πανάκι ώστε να κολλάει η σκόνη σε αυτό. Το στεγνό πανί απλά θα μετακινήσει τη σκόνη σε άλλο σημείο και δε θα την εξαφανίσει.
  • Έλεγξε τα συστήματα εξαερισμού στο σπίτι σου: άλλαξε τα φίλτρα εάν είναι ελαττωματικά ή καθάρισε τα σε μεγαλύτερη συχνότητα.
  • Μη ξεχνάς να καθαρίζεις κάτω από τα έπιπλα, τα φωτιστικά αλλά και τους τοίχους ή τις ταπετσαρίες!

Related Posts