φύτεμα κήπος λαχανικά σε γλάστρες

Πως να φυτέψεις λαχανικά σε γλάστρες!

Ο περισσότερος κόσμος πλέον ζει στις πόλεις με αποτέλεσμα να μη μπορεί να έχει κήπο. Αυτό όμως δε σταματάει πολλούς από την αγάπη που έχουν για τα φυτά. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που χρησιμοποιούν το μπαλκόνι τους για να φτιάξουν ένα μικρό κήπο χρησιμοποιώντας γλάστρες.

Με αυτόν τον τρόπο κάνουν αυτό που τους αρέσει και παράλληλα διακοσμούν το εξωτερικό του σπιτιού τους. Εκτός όμως από απλά φυτά μπορείς να καλλιεργήσεις και λαχανικά. Αν θέλεις να έχεις μια μικρή παραγωγή για εσένα και την οικογένεια σου, τότε σου έχω μερικές ιδέες που θα σε βοηθήσουν να φτιάξεις ένα μικρό κήπο με λαχανικά.

Πως να φτιάξεις ένα μικρό κήπο λαχανικών σε γλάστρες!

 

Τι γλάστρες να επιλέξεις

λαχανικά σε γλάστρες

Όταν μιλάμε για γλάστρες οι επιλογές που έχεις είναι πάρα πολλές. Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε διαφορετικά υλικά όπως ξύλο, πορσελάνη, πλαστικό και πολλά άλλα. Οι επιλογές στα μεγέθη και στα σχήματα που υπάρχουν είναι εξίσου πάρα πολλές. Θα σε βοηθήσω με μια απλή συμβουλή.

Δες επίσης: Πως να φυτέψεις φρούτα μέσα σε γλάστρες για να “πιάσουν”!

Οποιαδήποτε γλάστρα κι αν επιλέξεις το μοναδικό πράγμα που θα πρέπει να προσέξεις είναι να έχει τρύπες αποστράγγισης στον πάτο. Αυτό θα βοηθήσει το φυτό σου να μείνει υγιές και να μη μένει σε στάσιμο νερό. Επιπλέον, οι γλάστρες θα πρέπει να έχουν το κατάλληλο μέγεθος ανάλογα με το λαχανικό που έχεις επιλέξει να φυτέψεις, για να υπάρχει χώρος να αναπτυχθούν οι ρίζες του.

Πως να ετοιμάσεις τη γλάστρα για το φύτεμα

φύτεμα λαχανικά κήπος

Το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να βρεις είναι ένα εύφορο χώμα για να γεμίσεις τη γλάστρα της επιλογής σου. Γέμισε τα 2/3 της γλάστρας και προετοίμασε τα λαχανικά που έχεις επιλέξει να φυτέψεις. Οι οδηγίες εμφύτευσης διαφέρουν από φυτό σε φυτό. Μπορείς να μάθεις τον σωστό τρόπο με μια ερώτηση στο φυτώριο που θα τα προμηθευτείς.

Δες επίσης: 7 Απλές ιδέες για να φτιάξεις το δικό σου θερμοκήπιο!

Αφαίρεσε απαλά και προσεκτικά τα λαχανικά από το μικρό γλαστράκι τους και λύσε προσεκτικά τις ρίζες τους. Σκάψε τις κατάλληλες τρύπες για το κάθε φυτό και κάνε την εμφύτευση σύμφωνα με τις οδηγίες που έχεις για το κάθε ένα. Τέλος, πρόσθεσε το χώμα που χρειάζεται για να φτάσει στο σωστό ύψος.

Λίπασμα και πότισμα

λίπασμα φυτά γλάστρες

Η καλλιέργεια σε γλάστρες είναι πολύ πιο εύκολη από τον κήπο. Βέβαια, τα λαχανικά καθώς και άλλα φυτά όπως τα βότανα χρειάζονται αρκετό νερό όταν βρίσκονται σε γλάστρες. Αυτό συμβαίνει γιατί το χώμα στεγνώνει πιο γρήγορα απ’ότι στο έδαφος. Θα πρέπει να κάνεις καθημερινό έλεγχο για να βλέπεις αν χρειάζονται νερό, ειδικά το καλοκαίρι.

Δες επίσης: 6 Tips για να φτιάξεις τον δικό σου κήπο με λαχανικά!

Τέλος, τα φυτά που μεγαλώνουν πάνω από το έδαφος χρειάζονται αρκετά συχνά λίπασμα. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται μία φορά στις δέκα μέρες. Αν δεν έχεις τον απαιτούμενο χρόνο μπορείς να χρησιμοποιήσεις ειδικό λίπασμα που απελευθερώνει σιγά σιγά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για μια ολόκληρη εποχή.

google-news

Ακολουθήστε το Exypnes-idees.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!