6 Φυσικά λιπάσματα για τα φυτά σου!

Τα λιπάσματα βοηθούν το φυτό στην βελτίωση της ανάπτυξης του και την παραγωγικότητα του. Εκτός από τα έτοιμα λιπάσματα που μπορείς να προμηθευτείς από κάποιο φυτώριο μπορείς να χρησιμοποιήσεις και πράγματα που έχεις στο σπίτι σου.

Τα πιο γνωστά οικιακά λιπάσματα είναι τα φύλλα που βρίσκονται σε αποσύνθεση ή η κοπριά ζώων, που όμως έχει δυσάρεστη μυρωδιά. Υπάρχουν λοιπόν και άλλοι τρόποι, σχεδόν ανέξοδοι για να βοηθήσεις το φυτό σου.

6 οικιακά λιπάσματα για τα φυτά

1. Φλούδα μπανάνας

φλούδες μπανάνας ως λίπασμα για τα φυτά

Οι μπανάνες είναι ωφέλιμες όχι μόνο για τον άνθρωπο αλλά και για τα φυτά λόγω των υψηλών ποσοστών καλλίου που περιέχουν. Έτσι, αφού απολαύσεις το φρούτο σου μπορείς να βάλεις την φλούδα πάνω στο χώμα και να το αφήσεις να αποσυντεθεί εκεί. Μία άλλη λύση είναι να φυτέψεις κοντά στις ρίζες του λουλουδιού την φλούδα. Έτσι, θα δεις το φυτό σου να καρποφορεί.

2. Κατακάθι του καφέ

λίπασμα από ελληνικό καφέ

Μία τεχνική που σίγουρα θα έχετε δει στο σπίτι κάποιας γιαγιάς ή παππού. Αφού πιείτε τον ελληνικό καφέ σας βάλτε με ένα κουταλάκι το κατακάθι του καφέ στην γλάστρα. Ο καφές περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, ασβέστιο και χαλκό. Σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει να αφήσεις το κατακάθι να στεγνώσει πριν το χρησιμοποιήσεις για να αποφύγεις την δημιουργία μούχλας. Το φυσικό αυτό λίπασμα είναι κατάλληλο για φυτά που θέλουν πιο όξινο χώμα όπως οπωροφόρα δέντρα, τριανταφυλλιές, αζαλέες και βατόμουρα.

Δες επίσης 5 απίστευτες διαφορετικές χρήσεις του ελληνικού καφέ!

3. Τσόφλια αυγών

λίπασμα από τσόφλια αυγών

Το ασβέστιο που περιέχουν είναι ότι πρέπει για την ανάπτυξη του φυτού. Επίσης, τα τσόφλια των αυγών περιέχουν και άλλα ιχνοστοιχεία απαραίτητα για το φυτό. Αφού λοιπόν φάτε τα αυγά, στεγνώστε τα τσόφλια και σπάστε τα σε όσο το δυνατόν μικρότερα κομμάτια, να θυμίζουν δηλαδή σκόνη. Έπειτα, ρίξτε τα τσόφλια γύρω γύρω από το φυτό. Το ασβέστιο που περιέχουν είναι απαραίτητο και για το χώμα που χρειάζεται μεγάλες ποσότητες ασβεστίου και για το φυτό.

4. Στάχτη από τζάκι

στάχτη από καμμένα ξύλα που χρησιμεύει ως λίπασμα για τα φυτά

Το λίπασμα αυτό θέλει προσοχή αφού οι μεγάλες ποσότητες στάχτης μπορούν να οδηγήσουν στο αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό. Έτσι, αφού καούν τα ξύλα μάζεψε την στάχτη και βάλ’ την στην γλάστρα του λουλουδιού. Η στάχτη περιέχει ανθρακικό κάλλιο και ασβέστιο και κάνει το έδαφος ελαφρώς πιο όξινο με αποτέλεσμα την θρέψη των φυτών. Παρόλα αυτά είναι καλύτερο να αποφεύγεται η στάχτη σε φυτά που αγαπούν το όξινο περιβάλλον όπως οι πατάτες, τα βατόμουρα και γενικότερα τα φρούτα του δάσους.

5. Φύκια

θαλασσινά φύκια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα

Η πιο οικονομική λύση ειδικά εάν ζεις σε περιοχή με κοντινή παραλία. Η μαννιτόλη που περιέχεται στα φύκια βοηθάει το φυτό να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά από το χώμα. Πριν χρησιμοποιήσεις τα φύκια θα πρέπει να τα ξεπλύνεις καλά.

Δες επίσης 4 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη φροντίδα του γκαζόν!

6. Κοπριά ζώων

κοπριά ζώων ως λίπασμα για την ανάπτυξη των φυτών

Είναι ο πιο παλιός και παραδοσιακός τρόπος για οικιακό λίπασμα. Η κοπριά θα πρέπει να προέρχεται από ζώα όπως άλογο, αγελάδα, κότα, κουνέλι ή πρόβατο. Θα πρέπει να αποφεύγεται η κοπριά οικόσιτων ζώων όπως γάτας ή σκύλου αφού είναι πιθανή η μεταφορά παράσιτων. Βέβαια, είναι μία δύσοσμη πολλές φορές λύση. Η ιδανική εποχή για να βάλετε την κοπριά στο χώμα είναι το φθινόπωρο ώστε να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά και να είναι έτοιμο για την άνοιξη.

google-news

Ακολουθήστε το Exypnes-idees.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!