ποτισμα για τριανταφυλλια

6 Tips για τη φροντίδα και το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς!

Η τριανταφυλλιά είναι αγαπημένο φυτό όλων μας και από τα πιο εύκολα για να τα καλλιεργήσουμε στον κήπο μας. Αλλά όπως όλα έτσι και αυτή έχει τα μυστικά της. Θα σου δείξω tips για τη σωστή φροντίδα και το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς, για να τη διατηρήσεις άψογη για χρόνια.

Από την προετοιμασία του εδάφους μέχρι το πότισμα, το κλάδεμα και τη γενικότερη φροντίδα, όλες οι συμβουλές είναι εδώ για να σε βοηθήσουν με το μοναδικό αυτό φυτό.

6 Συμβουλές για για τη φροντίδα και το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς!

 

Προετοιμασία του εδάφους για τη τριανταφυλλιά

προετοιμασια χωμα

Ένα πρώτο βήμα για να προετοιμάσεις το έδαφος στο οποίο θα φυτέψεις την τριανταφυλλιά είναι να σκάψεις ανοίγοντας έναν λάκκο και να ρίξεις κοπριά και κομπόστ για να εμπλουτίσεις το χώμα. Για φύτευση σε γλάστρα, επιλέγουμε φυτόχωμα α’ ποιότητας και προσέχουμε να έχει τρύπες η γλάστρα μας για καλύτερη αποστράγγιση του νερού.

Θέση και αποστάσεις για τη τριανταφυλλιά

αποστασεις για τριανταφυλλιες

Η ιδανικότερη θέση για τις τριανταφυλλιές είναι η ηλιόλουστη ή η ημισκιερή θέση. Προσέχεις να είναι απαλλαγμένη από δυνατούς ανέμους και παγωνιά. Φύτεψε ανά 50 εκατοστά ή περισσότερο για να έχεις επαρκείς αποστάσεις για να έχουν το χώρο να αναπτυχθούν τα φυτά.

Μπορείς να δεις ακόμα 8 Θεραπευτικά φυτά που μπορείς να καλλιεργήσεις στο σπίτι σου!

Πότισμα για τριανταφυλλιές

ποτισμα για τριανταφυλλια

Οι τριανταφυλλιές θέλουν μέτριο πότισμα κατά τους φθινοπωρινούς μήνες αλλά πιο συχνό κατά τους καλοκαιρινούς. Κάθε 3-4 ημέρες πότισε τες όταν η θερμοκρασία είναι μέχρι 20-25 βαθμούς αλλά όταν επικρατούν μεγαλύτερες θερμοκρασίες πότιζε τες συχνότερα. Πρόσεξε μόνο το έδαφος να στεγνώσει καλά πριν ξαναποτίσεις γιατί διαφορετικά μπορεί να δημιουργηθούν ασθένειες στο φυτό.

Κλάδεμα για τριανταφυλλιές

κλαδεμα τριανταφυλλιας

Το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς γίνεται κατά το τέλος του φθινοπώρου και στην αρχή της άνοιξης, ιδανικά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Αφαιρούμε ξεραμένα και εξασθενημένα κλαδιά και κλαδεύουμε μισό εκατοστό πάνω από το μάτι από το οποίο βγαίνει καινούργιος βλαστός.

Μπορείς να δεις ακόμα έντομα 3 Τρόποι να διώξεις ζωύφια και έντομα από τα φυτά σου!

Ασθένειες τριανταφυλλιάς

περονσπορος φυλλα τριανταφυλλια

Οι τριανταφυλλιές μπορούν να προσβληθούν από διάφορες ασθένειες όπως ο περονόσπορος, το ωίδιο, η μελανή κηλίδωση κ.α. Εκτός από τις ειδικότερες οδηγίες που θα ακολουθήσεις ανάλογα την ασθένεια, για να ελαχιστοποιήσεις τις πιθανότητες να προσβληθούν, πρόσεχε να μην έχει υγρασία στο μέρος που βρίσκεται το φυτό, να αποστραγγίζεται καλά η περιοχή και να αφαιρείς τα ξεραμένα της φύλλα.

Πολλαπλασιασμός τριανταφυλλιάς

πολλαπλασιασμος τριανταφυλλιας

Ο πολλαπλασιασμός της τριανταφυλλιάς γίνεται με μοσχεύματα που παίρνουμε την Άνοιξη. Κόβουμε βλαστούς μήκους 20-25 εκατοστών και πάχους 1 εκατοστού, οι οποίοι έχουν 4-5 μάτια από καλοσχηματισμένα κλαδιά. Αφαιρούμε τα χαμηλότερα φύλλα και διατηρούμε 2-3 από επάνω. Εμποτίζουμε πρώτα το χώμα με κομπόστ τύρφη και περλίτη. Τα φυτεύουμε σε μικρή γλάστρα σε βάθος περίπου 10-5 εκατοστών. Διατηρούμε υγρό το χώμα και ψεκάζουμε τα φύλλα για να έχουν υγρασία.

Μπορείς να δεις εδώ 15 Κατάλληλα φυτά για το μπαλκόνι!

Αυτές οι απλές οδηγίες για κλάδεμα της τριανταφυλλιάς θα σε βοηθήσουν να φροντίσεις και να καλλιεργήσεις τριανταφυλλιές που θα απολαμβάνεις για πολλά χρόνια στον κήπο ή τη βεράντα σου.