πότισμα φυτών για αρχάριους

5 Χρήσιμες συμβουλές φροντίδας φυτών για αρχάριους!

Ένα από τα πιο όμορφα πράγματα όταν ζεις σε μία πόλη είναι να έχεις ένα όμορφο μπαλκόνι γεμάτο λουλούδια και πρασινάδες. Τα φυτά όμως δεν αποτελούν μόνο μία όμορφη προσθήκη στο μπαλκόνι και το σπίτι σου.

Όταν ασχολείσαι με αυτά και τα φροντίζεις, είναι ικανά να έχουν μεγάλη επίδραση στη ψυχολογία και στη διάθεση σου. Φυσικά, προς το καλύτερο. Ωστόσο, για πολλούς η φροντίδα και η διατήρηση των φυτών φαίνεται αδύνατη.

Στη πραγματικότητα, δεν πρόκειται ούτε για μία δύσκολή, ούτε για μία περίπλοκη διαδικασία. Το μόνο που έχεις να κάνεις για να διατηρήσεις τις γλάστρες σου είναι να προσέχεις κάποια πολύ συγκεκριμένα σημεία.  Διάβασε παρακάτε λοιπόν 5 χρήσιμες συμβουλές φροντίδας φυτών για αρχάριους!

Τι πρέπει να ξέρεις για τη σωστή φροντίδα φυτών: Για αρχάριους

 

Όσον αφορά το πότισμα των φυτών!

πότισμα φυτών για αρχάριους

Κάθε φυτό έχει και διαφορετικές ανάγκες όσον αφορά το πότισμα. Πολλοί θεωρούν ότι όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο, αλλά αυτό δεν ισχύει. Συχνά, το υπερβολικό πότισμα έχει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα και το φυτό καταστρέφεται.

Ώστοσο, ένας τρόπος για να καταλαβαίνεις εύκολα κάθε πότε χρειάζεται πότισμα είναι να βάζεις το δάχτυλό σου μέσα στο χώμα της γλάστρας περίπου σε βάθος 3 εκατοστών. Αν το χώμα κρατάει ακόμα υγρασία τότε δεν χρειάζεται πότισμα, ενώ αν είναι ξηρό τότε επειγόντως πρέπει να το ενυδατώσεις.

Ακόμη, πρέπει να έχεις κατά νου το κλίμα και τη εποχή για να ποτίζεις τις γλάστρες σου. Αν επικρατεί κρύο ή υγρασία τότε θα πρέπει να ποτίζεις λιγότερο συχνά το φυτό σου.

Δες επίσης: 6 Κόλπα για να διατηρήσεις ζωντανά τα φυτά σου! 

Συμβουλές για την έκθεσή του φυτού στον ήλιο για αρχάριους!

φυτά στο μπαλκόνι

Όσον αφορά το φως έχω να σου πω ότι δεν αγαπούν όλα τα φυτά εξίσου τον ήλιο. Ο τρόπος για να καταλάβεις εάν ένα φυτό χρειάζεται άμεση επαφή με το ήλιο ή λιγότερη επαφή είναι να το παρατηρήσεις.

Θα σου «πει» το ίδιο το φυτό αν του αρέσει η θέση στην οποία το έχεις βάλει κι αν μπορεί να αναπτυχθεί σωστά σε αυτή. Στη περίπτωση που χρειάζεται περισσότερο ήλιο τότε θα στραφεί προς αυτόν, ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα παρατηρήσεις ότι κιτρινίζουν ή μαραίνονται τα φύλλα του.

Δες επίσης: 7 Υπέροχα φυτά εσωτερικού χώρου!

Άλλες λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξεις!

όμορφα φυτά εσωτερού χώρου

Άλλη παράμετρος που πρέπει να λάβεις υπόψη σου για τη θέση του φυτού είναι φυσικά η θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει. Τον χειμώνα πρέπει να βάζεις σε εσωτερικό χώρο τα ευαίσθητα φυτα, ενώ τα φυτά εσωτερικού χώρου πρέπει να τοποθετούνται μακριά από θερμαντικά σώματα και παράθυρα.

Όταν λοιπόν παρατηρήσεις το φυτό σου να ευημερεί σε μία συγκεκριμένη θέση, προσπάθησε να μη το μετακινήσεις από εκεί. Άλλωστε, δεν υπάρχει και λόγος να το μετακινήσεις.

Τέλος, όσον αφορά το χώμα που χρησιμοποιείς στις γλάστρες σου προτίμησε να επιλέξεις κάποιο που αποστραγγίζει καλά για να μη σαπίσουν οι ρίζες του φυτού.