γυναίκα ρυθμίζει θερμοστάτη

Σε ποια θερμοκρασία να ρυθμίζεις το θερμοστάτη το χειμώνα

Οι περισσότεροι ζεσταίνουμε το σπίτι μας με καλοριφέρ. Τους χειμωνιάτικους μήνες όμως συχνά τα καλοριφέρ μας βγάζουν εκτός προϋπολογισμού. Το ξέρεις όμως ότι υπάρχει κατάλληλη θερμοκρασία για να ρυθμίσεις το θερμοστάτη το χειμώνα για να έχεις ταυτόχρονα ένα ζεστό σπίτι αλλά και ένα φυσιολογικό λογαριασμό;

Με τη σωστή ρύθμιση στη θερμοκρασία των καλοριφέρ στο σπίτι σου μπορεί να εξοικονομήσεις μερικά χρήματα, χωρίς μάλιστα να στερηθείς καθόλου τη ζέστη. Δες λοιπόν σε ποια θερμοκρασία πρέπει να ρυθμίσεις το θερμοστάτη το χειμώνα!

Η κατάλληλη θερμοκρασία του θερμοστάτη το χειμώνα!

 

Προσαρμογή θερμοστάτη

χέρι ρυθμίζει θερμοστάτη θερμοκρασία χειμώνα

Σίγουρα θα ξέρεις ότι με το να ανεβοκατεβάζεις διαρκώς τη θερμοκρασία στο σπίτι γίνεται μεγαλύτερη κατανάλωση. Έτσι, είναι καλύτερα να διατηρείς μια σταθερή θερμοκρασία. Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής: ποια είναι η σωστή αυτή θερμοκρασία;

Έχει λοιπόν αποδειχθεί ότι η μαγική αυτή θερμοκρασία είναι οι 20 βαθμοί Κελσίου! Αυτή δηλαδή είναι μια καλή θερμοκρασία για να κινείσαι άνετα μέσα στο σπίτι και να νιώθεις ευχάριστα, χωρίς όμως το σπίτι να είναι φούρνος και να πληρώνεις μια περιουσία. Με τον τρόπο αυτό ο θερμοστάτης (και φυσικά το σπίτι) συνηθίζει σε μια θερμοκρασία και δεν υπάρχουν μεγάλες αυξομειώσεις, οι οποίες είναι κοστοβόρες.

Αν λείπεις ολόκληρη τη μέρα από το σπίτι μπορείς να έχεις ρυθμισμένο το θερμοστάτη 1-2 βαθμούς χαμηλότερα. Μην πέσεις όμως κάτω από αυτό. Κι αυτό γιατί μετά θα δαπανηθεί μεγαλύτερη ενέργεια για να έρθει η θερμοκρασία σε ένα βιώσιμο επίπεδο.

Δες επίσης: Οι 4 πιο οικονομικοί τρόποι θέρμανσης του σπιτιού σου!

Η θέση του θερμοστάτη

γυναίκα ρυθμίζει θερμοστάτη

Η θέση του θερμοστάτη παίζει ρόλο στη θερμοκρασία του σπιτιού. Πιο συγκεκριμένα, αν είναι τοποθετημένος σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού, όπως σε κάποιο σημείο που πέφτει το ηλιακό φως, τότε θα δείχνει υψηλότερη θερμοκρασία από την πραγματική. Έτσι, ενώ μπορεί το σπίτι να είναι κρύο, το καλοριφέρ δε θα ανάβει γιατί ο θερμοστάτης βρίσκεται σε ζεστό μέρος. Για το λόγο αυτό φρόντισε ώστε να τον τοποθετήσεις σε κάποιο τοίχο όπου η θερμοκρασία είναι μέση, ούτε στο πιο ζεστό αλλά ούτε και σε κρύο σημείο.

Ακόμα, απόφυγε σημεία όπως η κουζίνα, τα παράθυρα και οι πόρτες καθώς η ένδειξη δε θα είναι ρεαλιστική. Φυσικά αν έχεις έξτρα πηγές θερμότητας, όπως για παράδειγμα ένα αερόθερμο, κράτησε το μακριά από το θερμοστάτη!