Εάν είσαι λάτρης του κήπου σου και αγαπάς να καλλιεργείς φυτά και λαχανικά, τότε είμαι σίγουρη ότι έχεις ζηλέψει πολύ τα θερμοκήπια και ήθελες να έχεις ένα στο σπίτι σου. Πώς θα το κάνεις όμως αυτό χωρίς να ξοδέψεις μία περιουσία ή να μπλέξεις με περίπλοκες κατασκευές; 7 απλές ιδέες για να φτιάξεις το δικό σου θερμοκήπιο
Φτιάχνεις ένα μικρό θερμοκήπιο για τα μέτρα του κήπου σου. Ας δούμε πώς θα το κάνεις με απλά βήματα!
Τι θα χρειαστείς
Ξεκίνα με τα βασικά: ένα κουτί χωρίς πάτο (που μπορεί να είναι ένα πλαστικό διάφανο κουτί του οποίου τον πάτο έχεις αφαιρέσει) και ένα καπάκι από διαφανές υλικό όπως πλεξιγκλάς ή παλιό παράθυρο. Αυτά θα είναι τα θεμέλια του θερμοκηπίου σου.
Το κουτί αυτό θα πρέπει να βυθιστεί περίπου 5 εκατοστά στο χώμα, για να κρατάει τη θερμοκρασία σταθερή και να μην παγώνουν τα φυτά. Από εκεί και πέρα μπορείς να στερεώσεις το καπάκι στο κουτί σου, ιδανικά με μία κλίση για να αξιοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερο ήλιο.
Φροντίδα και χρήση
Το θερμοκήπιο είναι ο σύμμαχος σου για φρέσκα λαχανικά ακόμα και τον χειμώνα αλλά χρειάζεται λίγη φροντίδα. Τις ηλιόλουστες μέρες φρόντισε να ανοίγεις το καπάκι για να αερίζεται και να μην ανεβαίνει πολύ η θερμοκρασία. Τις κρύες νύχτες αντίθετα, κάλυψε το με μία κουβέρτα ή έναν μουσαμά για να διατηρήσεις τη θερμοκρασία που αποθηκεύτηκε τη διάρκεια της ημέρας.
Τι μπορείς να καλλιεργήσεις στο θερμοκήπιο σου
Μερικά από τα πιο συνηθισμένα λαχανικά που μπορείς να καλλιεργήσεις στο θερμοκήπιο σου είναι οι ντομάτες, τα αγγούρια, οι πιπεριές, το μαρούλι και τα καρότα. Τα βότανα όπως ο μαϊντανός, ο βασιλικός η ρίγανη και ο δυόσμος είναι επίσης πολύ καλές ιδέες καλλιέργειας στο θερμοκήπιο σου. 7 λαχανικά για το φθινοπωρινό κήπο σου
Όσον αφορά στα φρούτα τώρα μπορείς να χρησιμοποιήσεις το θερμοκήπιο για φράουλες καθώς και για λουλούδια διαφόρων ειδών όπως οι ορχιδέες, οι καλέντουλες και τα γεράνια. Καλλιέργησε λαχανικά με ό,τι περισσεύει στη κουζίνα σου!
Έξυπνες συμβουλές:
1. Χησιμοποίησε υλικά που ήδη έχεις σπίτι σου. Ένα παλιό παράθυρο που δεν πέταξες ποτέ είναι ιδανικό για καπάκι στο θερμοκήπιο σου. Εάν έχεις περισσότερα υλικά μάλιστα μπορείς να κάνεις διαφορετικά θερμοκηπιάκια στον κήπο σου για διαφορετικά λαχανικά το καθένα.
2. Φρόντισε να τοποθετήσεις το θερμοκήπιο σου σε σημείο με πολύ φως και ελαφρύ αερισμό
3. Τις ζεστές ημέρες άνοιγε το καπάκι και τις κρύες κάλυψε το για να διατηρήσεις τη θερμοκρασία.
4. Εάν τα φυτά που καλλιεργείς είναι ευαίσθητα τότε καλό θα ήταν να προσθέσεις μία ακόμα στρώση προστασίας από την βροχή όπως είναι ένα πλαστικό κάλυμμα.
Το δικό σου θερμοκήπιο είναι μία οικονομική και πρακτική λύση για να καλλιεργείς φρέσκα λαχανικά όλο τον χρόνο, ακόμα κι όταν το κρύο παραμονεύει. Καλή επιτυχία στην κατασκευή και απόλαυσε τους καρπούς της προσπάθειας σου!