λαχανικά φθινόπωρο κήπος

7 Λαχανικά για τον Φθινοπωρινό κήπο σου!

Ο κήπος σε πολλά σπίτια είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Στις μεγάλες πόλεις ο χώρος που έχουν τα περισσότερα σπίτια δεν αρκεί για να φτιαχτεί ένας κήπος. Πολλοί όμως έχουν κάποιο εξοχικό, ζουν σε μονοκατοικία ή έχουν μικρή αυλή που μπορούν να εκμεταλλευτούν. Έχοντας ένα δικό σου λαχανόκηπο μπορείς να βγάζεις κάποια λαχανικά για προσωπική σου χρήση.

Που θα βρεις άλλωστε καλύτερα λαχανικά εκτός από τον Φθινοπωρινό κήπο σου; Μεγαλώνοντας τα λαχανικά στο παρτέρι σου ξέρεις πόσο καθαρά είναι από φυτοφάρμακα και ορμόνες. Αν έχεις ήδη δικό σου λαχανόκηπο ή σκέφτεσαι να δημιουργήσεις έναν, σου έχω μερικές προτάσεις για λαχανικά που μπορείς να φυτέψεις το Φθινόπωρο.

 

Ποια λαχανικά μπορείς να φυτέψεις στον κήπο σου το Φθινόπωρο!

Μαρούλι

μαρούλια κήπος

Το μαρούλι θα πρέπει να φυτευτεί 4 με 8 εβδομάδες πριν από τα πρώτα κρύα. Οι θερμοκρασίες που το βοηθάνε περισσότερο είναι από 7 μέχρι 24 βαθμοί Κελσίου. Όσο οι θερμοκρασίες κυμαίνονται σε αυτά τα επίπεδα μπορείς να φυτεύεις μαρούλια. Να θυμάσαι ότι ο ζεστός καιρός το κάνει πικρό και ο πολύ κρύος το παγώνει.

Δες επίσης: Τι πρέπει να κάνεις όταν φτιάχνεις τον μπαξέ σου!

Μαϊντανός

λαχανόκηπος μαϊντανός

Ο μαϊντανός χρειάζεται 70 με 90 μέρες μέχρι να αναπτυχθεί και να μπορέσεις να τον χρησιμοποιήσεις. Είναι ένα φυτό που μπορείς να το κρατήσεις και να το χρησιμοποιείς για 2 χρόνια. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στο κρύο αλλά μπορεί να παγώσει αν μείνει εκτεθειμένος σε σκληρό παγετό.

Ρόκα

ρόκα λαχανικά φθινόπωρο

Μπορείς να τη μαζέψεις 30 με 40 μέρες μετά τη φύτευση της. Αν την φυτεύεις κάθε δύο βδομάδες στον λαχανόκηπο σου θα μπορείς να έχεις συνεχή συγκομιδή. Θέλει χαμηλές θερμοκρασίες για να μεγαλώσει σωστά. Οι παγετοί και τα χιόνια μπορούν να το σκοτώσουν αν μείνει εκτεθειμένο. Αν μαζεύεις μόνο τα εξωτερικά φύλλα το φυτό θα συνεχίσει να μεγαλώνει και θα μπορέσεις να πάρεις το μέγιστο που μπορεί να δώσει.

Δες επίσης: Καλλιέργησε λαχανικά με ότι περισσεύει στην κουζίνα σου!

Σπανάκι

σπανάκι φύτεμα λαχανικά

Θα πρέπει να φυτευτεί 4 με 8 εβδομάδες πριν από τα πρώτα κρύα όπως και το μαρούλι. Είναι πολύ ανθεκτικό στο κρύο και μπορεί να επιβιώσει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες όταν ωριμάσει. Όσο πιο κρύο είναι το κλίμα τόσο το καλύτερο. Μάζεψε μόνο τα εξωτερικά φύλλα για να συνεχίσει να σου δίνει σοδειά όλο το Χειμώνα.

Μπρόκολο

μπρόκολο συμβουλές φύτεμα

Για να καλλιεργήσεις μπρόκολο θα πρέπει να κάνεις το φύτεμα σε κλειστό χώρο 85 με 100 μέρες πριν την πρώτη κρύα μέρα. Την τρίτη βδομάδα μπορείς να τα μεταφυτέψεις στον κήπο σου καθώς προτιμούν τον ήλιο. Είναι πολύ ανθεκτικό στο κρύο και μπορεί να επιβιώσει από παγετούς. Οι θερμοκρασίες που προτιμάει είναι κάτω από 21 βαθμούς Κελσίου. Δες ακόμη πως να ποτίσεις τα φυτά σου όσο είσαι διακοπές!

Κουνουπίδι

κουνουπίδι φθινοπωρινός κήπος

Το κουνουπίδι έχει παρόμοια διαδικασία με το μπρόκολο. Φύτεψε το φυτό σε εσωτερικό χώρο 12 βδομάδες πριν τα πρώτα κρύα. Μεταφύτεψε τα φυτά στον κήπο μετά από 6 με 8 εβδομάδες πριν τα πρώτα κρύα. Αντέχουν στους παγετούς αν οι κεφαλές έχουν ωριμάσει. Μάζεψε τη σοδειά μετά από αρκετό κρύο για να μη χαλάσουν τα φυτά.

Φρέσκα κρεμμύδια

φρέσκο κρεμμύδι

Δες επίσης: Φτιάξε εύκολα ένα βοτανόκηπο στο σπίτι σου!

Τα φρέσκα κρεμμύδια θα πρέπει να φυτευτούν 8 βδομάδες πριν από τα πρώτα κρύα. Ο καλύτερος τρόπος είναι να ξεκινήσει η διαδικασία σε κλειστό χώρο και μετά να γίνει η μεταφορά τους σε εξωτερικό χώρο. Μπορείς όμως να ξεκινήσεις κατευθείαν από τον εξωτερικό χώρο. Είναι πολύ ανθεκτικό λαχανικό και με λίγη προστασία μπορεί να επιβιώσει από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ακόμα και από χιόνι.

google-news

Ακολουθήστε το Exypnes-idees.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!