Τα τελευταία χρόνια και με ότι ακούμε να συμβαίνει με την παραγωγή λαχανικών μας κάνει σκεπτικούς όταν αγοράζουμε κάτι για το σπίτι μας. Είτε στο σούπερ μάρκετ είτε στη λαϊκή αγορά. Αναρωτιόμαστε αν χρησιμοποιήθηκαν χημικά για να μεγαλώσουν.
Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να το ξέρουμε με σιγουριά αυτό. Παρακάτω θα σου πω πώς μπορείς μόνο σου να καλλιεργήσεις νέα φρέσκα λαχανικά στο σπίτι ή στο μπαλκόνι σου με υλικά που απλά περίσσεψαν και θα τα πέταγες στα σκουπίδια.
Καλλιέργεια πατάτας
Το αγαπημένο φαγητών όλων μας. Από μικρά παιδιά μέχρι τους πιο μεγάλους. Ειδικά οι πατάτες τηγανητές είναι το καλύτερο συνοδευτικό του φαγητού μας. Για να καλλιεργήσεις τις δικές σου πατάτες λοιπόν ακολούθησε τα παρακάτω βήματα. Αφήνεις την πατάτα στην άκρη από την ημέρα που αγόρασες και περίπου για 10 ημέρες. Τότε θα δεις ότι ξεκινάει να βγάζει ρίζες σχεδόν από παντού. Τότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσεις να κάνεις την δική σου παραγωγή.
Απλά κόβεις το κομμάτι που έβγαλε ρίζες και το φυτεύεις σε μια γλάστρα με τις ρίζες προς το χώμα. Σε μερικές βδομάδες και με συχνό πότισμα εφόσον έχουν μεγαλώσει πάνω αρκετά ψηλά σαν φυτά (περίπου 40 πόντους) τότε μέσα από το χώμα θα μπορείς να βγάλεις την δική σου έτοιμη παραγωγή.
Φύτεμα καρότου
Ένα ακόμα πιο εύκολο λαχανικό που μπορούμε να φυτέψουμε με πολύ απλό τρόπο σε μια γλάστρα. Όπως βλέπεις και στην φώτο το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κόψεις το πάνω μέρος του καρότου και να το βάλεις σε ένα μπολ. Μετά προσθέτεις λίγο νερό ίσα να καλύψει το κάτω μέρος του. Το αφήνεις λίγες ημέρες έτσι και μόλις δεις ότι πράσινο φυτό πάνω του μεγαλώνει σαν όπως και πάλι μπορείς να δεις στην φώτο τότε το μεταφέρεις σε μια γλάστρα και ποτίζεις μέρα πάρα μέρα μέχρι να γίνει ολόκληρο καρότο ξανά. Κοίτα επίσης – Πώς να φτιάξεις ένα μικρό κήπο στο μπαλκόνι σου.
Καλλιέργεια Ντομάτας
Άλλο ένα αγαπημένο λαχανικό ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες ειδικά θέλουμε να το απολαύσουμε με μια δροσερή σαλάτα που μπορούμε μόνοι μας να καλλιεργήσουμε με πολύ απλό τρόπο. Απλά κόβοντας μια ντομάτα σε ροδέλες όπως φαίνεται στη φώτο και ρίχνοντας χώμα από πάνω. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μην ξεχνάμε το πότισμα όταν δούμε ότι το χώμα δεν έχει υγρασία. Από εκεί και πέρα σε λίγες εβδομάδες πέρα εκτός του ότι θα αποκτήσουμε τις δικές μας ντομάτες, θα έχουμε και ένα πολύ όμορφο φυτό όταν αυτό μεγαλώσει.
Φύτεμα λεμονιού
Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον θέλουμε και ασχοληθούμε, μπορούμε πέρα από ένα μικρό φυτό λεμονιάς που θα αναπτυχθεί στη γλάστρα μας να το μεταφυτέψουμε και να γίνει ακόμα και δέντρο. Αυτό βέβαια θα πάρει και πολλά χρόνια για να μεγαλώσει αλλά στο τέλος θα σε κάνει να νιώσεις περήφανος για τον εαυτό σου που κατάφερες από ένα κουκούτσι να φτιάξεις ένα ολόκληρο δέντρο λεμονιάς.
Για αρχή παίρνουμε τα κουκούτσια από ένα λεμόνι και τα βάζουμε για 2-3 ημέρες σε βρεγμένο βαμβάκι ή μια χαρτοπετσέτα μέσα σε ένα μπολάκι. Μετά φυτεύουμε τους σπόρους μας σε ένα γλαστράκι και φροντίζουμε το χώμα να έχει υγρασία ποτίζοντας το 2-3 φορές συνήθως την εβδομάδα όχι υπερβολικά. Εφόσον το περιποιούματσε καλά μετά από αρκετούς μήνες θα αρχίσει να αναπτύσσεται το φυτό μας όπου στο τέλος θα βγάζει και τα λεμόνια μας. Το συγκεκριμένο θέλει υπομονή λόγω της μεγάλης διάρκειας αλλά τελικά αξίζει για το αποτέλεσμα που θα έχουμε. Δες επίσης – Πως να φυτέψεις φρούτα μέσα σε γλάστρες για να «πιάσουν»!
Τέλος να σου πω ότι βλέποντας τα παραπάνω παραδείγματα μπορείς και μόνος σου να πειραματιστείς εφόσον βλέπεις ότι σχεδόν όλα μπορούν να ξαναγεννηθούν από το ίδιο καρπό. Καλή επιτυχία!!