πως να συντηρήσεις το memory-foam στρώμα του κρεβατιού σου

Πως θα συντηρήσεις σωστά το memory-foam στρώμα του κρεβατιού!

Ο καθαρισμός και η συντήρηση του στρώματος του κρεβατιού σου αποτελεί μία απαραίτητη εργασία, αρκεί να φανταστείς ότι αυτό ευθύνεται για τους “καλούς” ή “κακούς” ύπνους που κάνεις. Ένα καλά συντηρημένο στρώμα θα σε απαλλάξει από τυχόν “πιασίματα” και συνεπακόλουθα θα σου εγγυηθεί έναν ποιοτικότερο και πιο υγιή ύπνο.

Επομένως όλοι μας μπορούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο πρέπει να φροντίζουμε την κατάσταση του στρώματός μας. Ωστόσο, θα πρέπει να ξέρεις πως ο καθαρισμός και η συντήρηση ενός στρώματος διαφέρει από είδος σε είδος. Για παράδειγμα, παλαιότερα όλοι γνωρίζαμε τα κλασικά τύπου στρώματα που διέθεταν σούστες και ελατήρια.

Τι να προσέξεις ώστε το memory-foam στρώμα σου να “ζήσει” περισσότερο!

Πλέον, τα εν λόγω στρώματα έχουν δώσει τη σειρά τους στα νέα, ανατομικά και πολύ πιο άνετα memory-foam στρώματα. Τα εν λόγω στρώματα διαθέτουν πολλαπλά επίπεδα επίστρωσης αποτελούμενα από ειδικά υλικά (viscoelastic-memory foam υλικό), τα οποία διατηρούν τη “φόρμα” τους με την πάροδο του χρόνου.

Η εν λόγω ειδική κατασκευή-σύνθεσή τους είναι και ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να προσέχεις ιδιαίτερα τον τρόπο συντήρησής τους. Παρακάτω ακολουθούν 3 συμβουλές σχετικά με τη συντήρηση και τον καθαρισμό των memory-foam στρωμάτων.

Δες επίσης: 4 Συμβουλές για ένα καθαρό υπνοδωμάτιο!

Προσοχή στο νερό

συντήρηση memory-foam στρώματος-προσοχή στο νερό

Η εξαιρετικά σπογγώδης σύνθεση των memory-foam στρωμάτων τα καθιστά ιδιαίτερα “απορροφητικά”. Τα memory-foam στρώματα μπορούν να συγκρατήσουν μεγάλες ποσότητες νερού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επομένως, την επόμενη φορά που καθαρίσεις το στρώμα σου, φρόντισε να μην χρησιμοποιήσεις πολύ νερό. Μία καλή λύση θα ήταν να χρησιμοποιήσεις ένα μπουκάλι τύπου σπρέι, προκειμένου να ψεκάσεις το στρώμα σου με νερό ή κάποιο ειδικό καθαριστικό.

Αν τώρα χρησιμοποιείς ελάχιστο νερό κατά τη διάρκεια του καθαρισμού του στρώματός σου καλό θα είναι στο τέλος της όλης διαδικασίας να το αφήνεις να “στεγνώσει” τελείως προτού το χρησιμοποιήσεις. Έτσι, θα αποτρέψεις την εμφάνιση βακτηρίων ή μούχλας στο στρώμα σου. Προκειμένου να επισπεύσεις τη διαδικασία του στεγνώματος, μπορείς να βγάλεις το στρώμα έξω (αν έχει καλό καιρό) ή να στρέψεις έναν ανεμιστήρα προς αυτό. Σε περίπτωση που διαθέτεις αφυγραντήρα, χρησιμοποίησέ τον καθ’ όλη τη διάρκεια του στεγνώματος του στρώματος.

Μην αναποδογυρίζεις το στρώμα σου

συντήρηση memory-foam στρώματος-μην αναποδογυρίζεις το στρώμα

Όλοι μας συνηθίζαμε να τοποθετούμε το στρώμα του κρεβατιού μας από την ανάποδη πλευρά μετά από κάθε καθαριότητα. Έτσι, εξασφαλίζαμε μία καλύτερη-πιο φρέσκια επιφάνεια για τους ύπνους μας, αφού το κάτω μέρος του στρώματος ήταν σε καλύτερη κατάσταση από το πάνω-ήδη χρησιμοποιημένο-μέρος του. Ωστόσο, στην περίπτωση των memory-foam στρωμάτων δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αντιθέτως μάλιστα, αυτή η κίνησή σου μπορεί να σου βγει σε κακό.

Βλέπεις, αρκετά από τα memory-foam στρώματα αποτελούνται από πολλές στρώσεις υλικών με προκαθορισμένη σειρά, προκειμένου να σου εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή άνεση. Αν εσύ τώρα αναποδογυρίσεις το στρώμα σου, τότε ουσιαστικά καταστρέφεις την όλη “τεχνολογία” του στρώματός σου. Η λύση στο παραπάνω πρόβλημα πρόβλημα απαντά στην περιστροφή και όχι το αναποδογύρισμα του στρώματος. Με τον τρόπο αυτό θα διατηρηθούν στις σωστές θέσεις οι στρώσεις των υλικών του στρώματος ενώ παράλληλα θα “φρεσκαριστεί” η φόρμα του.

Tip: Οι κατασκευαστές προτείνουν την περιστροφή του memory-foam στρώματος κάθε δύο εβδομάδες για τους πρώτους τρεις μήνες μετά την αγορά του, και έπειτα μία φορά κάθε 2-3 μήνες.

Χρησιμοποίησε προστατευτικό κάλυμμα

συντήρηση memory-foam στρώματος-προστατευτικό κάλυμμα στρώματος

Τα καλύμματα στρωμάτων δημιουργήθηκαν προκειμένου να προστατέψουν το στρώμα σου από τυχόν λεκέδες και έντομα. Ένα καλό κάλυμμα μπορεί να επιτείνει τη διάρκεια ζωής ενός στρώματος ή από την άλλη να την μειώσει (αν είναι κακής ποιότητας). Το κάλυμμα θα προστατέψει το στρώμα σου από την επαφή με υγρά στοιχεία  και έτσι θα αποφύγεις φαινόμενα μούχλας.  Επίσης, μην ξεχνάς πως τα memory-foam στρώματα είναι ιδιαίτερα απορροφητικά, και άρα λερώνονται πολύ εύκολα. Ένα ποιοτικό προστατευτικό κάλυμμα θα σε σώσει από τυχόν “στάμπες” και λεκέδες.

Σημειώνεται πως ορισμένα στρώματα διαθέτουν προστατευτικά καλύμματα, τα οποία μπορείς να πλύνεις στο πλυντήριο ρούχων σου. Επομένως, αν σκέφτεσαι να αγοράσεις κάποιο memoery-foam στρώμα, στρέψου σε κάποια επιλογή που σου παρέχεται και το κάλυμμα. Σε αντίθετη περίπτωση μπορείς να αναζητήσεις ποιοτικά προστατευτικά καλύμματα στην αγορά.