Home Συμβουλές Κάθε πότε πρέπει να αντικαθιστάς τα πράγματα στο σπίτι σου!
πλυντήριο πιάτων

Κάθε πότε πρέπει να αντικαθιστάς τα πράγματα στο σπίτι σου!

by exypnes-idees

Η συντήρηση ενός σπιτιού αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα, μιας και σε αυτό εντάσσονται διάφορες εργασίες όπως είναι η αντικατάσταση των ηλεκτρικών συσκευών και η επισκευή διάφορων σημείων του σπιτιού.

Όπως είναι φυσιολογικό κάθε συσκευή ή κατασκευή έχει φθορές με την πάροδο του χρόνου και για το λόγο αυτό θα πρέπει να προνοούμε για την αντικατάστασή τους, ώστε να μην έρθουμε αντιμέτωποι με δυσάρεστες “εκπλήξεις”.

Δες κάθε πότε πρέπει να αντικαθιστάς συσκευές και να επισκευάζεις μέρη του σπιτιού σου!

Δεν είναι λίγες οι φορές που πολλοί από εμάς έχουν έρθει αντιμέτωποι με ένα “τσουνάμι”-κυριολεκτικά-από βλάβες και ζημιές αναφορικά με τις συσκευές και τις εγκαταστάσεις του σπιτιού τους. Και αυτό θα πρέπει να είναι κάτι το αναμενόμενο για εσένα, αν ποτέ σου δεν έχεις μεριμνήσει για τη συντήρηση ή την αντικατάστασή τους.

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα βρεις διάφορες συμβουλές αναφορικά με το πότε θα πρέπει  να αντικαταστήσεις κάτι στο σπίτι σου. Έτσι, θα έχεις μεγάλες πιθανότητες να αποφύγεις σοβαρά φαινόμενα βλαβών στο σπίτι σου, ενώ παράλληλα θα είσαι ενήμερος για το κάθε πότε θα πρέπει να κάνεις μία “ανανέωση”.

Δες επίσης: Τι πρέπει να προσέξεις όταν αγοράζεις σπίτι!

Ψυγείο

πότε πρέπει να αντικαταστήσεις το ψυγείο σου

Ο μέσος όρος ζωής ενός οικιακού ψυγείου εκτιμάται περίπου στα 15 χρόνια. Τα πιο συχνά προβλήματα που φαίνεται να εμφανίζονται στα ψυγεία με την πάροδο του χρόνου σχετίζονται με τα συστήματα παραγωγής πάγου και λειτουργίας του κεντρικού πίνακα ελέγχου καθώς και του συστήματος αποστράγγισης.

Πλυντήριο πιάτων

πότε πρέπει να αντικαταστάσεις το πλυντήριο πιάτων σου

Οι κατασκευαστές πλυντηρίων πιάτων αναφέρουν πως οι εν λόγω οικιακές συσκευές ενδέχεται να ζήσουν έως 10 χρόνια (αν λάβουμε υπόψη ότι η ημερήσια λειτουργία τους κυμαίνεται σε 1-2 φορές). Βέβαια, προκειμένου να φτάσεις σε αυτό το χρονικό διάστημα θα πρέπει να διαβάσεις προσεκτικά της οδηγίες χρήσης και συντήρησης της συσκευής (καθαρισμός και προστασία από άλατα).

Πλυντήριο ρούχων

πότε πρέπει να αντικαταστήσεις το πλυντήριο ρούχων σου

Ένα σύγχρονο πλυντήριο ρούχων μπορεί να λειτουργήσει απροβλημάτιστα μέχρι και 12 χρόνια. Σημαντικό ρόλο για την καλή λειτουργία του πλυντηρίου σου διαδραματίζει η σωστή συντήρηση και προστασία του. Φρόντισε να χρησιμοποιείς προϊόντα κατά των αλάτων, προκειμένου να μεγιστοποιήσεις τη διάρκεια της ζωής του. Επειδή οι βλάβες στις εν λόγω οικιακές συσκευές είναι αρκετά δαπανηρές, καλό θα ήταν να ζυγίσεις το αν αξίζει να το επισκευάσεις ή να αγοράσεις ένα καινούριο. Αν η ζημιά ξεπερνάει τα 300€, τότε καλό θα ήταν να κοιτάξεις για μία νέα αγορά. Οι πιο συχνές βλάβες που θα συναντήσεις στο πλυντήριό σου έχουν να κάνουν με τυχόν αντικαταστάσεις φλάντζας, μη λειτουργίας συγκεκριμένων διακοπτών ή κακής λειτουργίας των βαλβίδων.

Στεγνωτήριο ρούχων

πότε πρέπει να αντικαταστήσεις το στεγνωτήριο ρούχων σου

Περίπου 10 χρόνια εκτιμάται η μέση διάρκεια ζωής ενός στεγνωτηρίου ρούχων. Βέβαια, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μπορεί να αυξηθεί αν φροντίζεις να συντηρείς τακτικά την εν λόγω συσκευή. Φρόντισε να καθαρίζεις τακτικά τον αεραγωγό του στεγνωτηρίου σου και να το χρησιμοποιείς μονάχα σε περιπτώσεις όπου οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν τον παραδοσιακό τρόπο στεγνώματος των ρούχων μας. Με τις παραπάνω συμβουλές θα “αυξήσεις” τη διάρκεια ζωής του στεγνωτηρίου σου.

Κουζίνα

πότε πρέπει να αντικαταστήσεις την κουζίνα σου

Η κουζίνα μαζί με το ψυγείο αποτελούν τις συσκευές που χρησιμοποιούμε περισσότερο από κάθε άλλη στο σπίτι μας. Για το λόγο αυτό η διάρκεια ζωής μίας κουζίνας μπορεί να διαφέρει σημαντικά από περίπτωση σε περίπτωση ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης της. Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Πιστοποιημένων Οικιακών Επιθεωρητών, η κουζίνα σου ενδέχεται να “ζήσει” μέχρι και 18 χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, η διάρκεια ζωής των ηλεκτρικών κουζινών κυμαίνεται από 13 έως 15 χρόνια, ενώ για τις κουζίνες υγραερίου αυτή κυμαίνεται από 10 έως 18 χρόνια.

Air-Condition

πότε πρέπει να αντικαταστήσεις το air-condition του σπιτιού σου

Το Air-Condition αποτελεί μία απαραίτητη συσκευή για κάθε σπίτι στην Ελλάδα, εξαιτίας του αφόρητου καύσωνα του καλοκαιριού. Ωστόσο, η ιδιαιτέρως συχνή χρήση του κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της απόδοσής του με την πάροδο του χρόνου. Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη τους ρυθμούς εξέλιξης της τεχνολογίας καταλαβαίνεις πως η διάρκειας ζωής ενός Air-Condition δεν μπορεί να είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Οι ειδικοί αναφέρουν πως με την πάροδο 10 χρόνων είναι καιρός για την αγορά ενός νέου και πιο σύγχρονου μοντέλου. Ωστόσο, η συχνή συντήρησή του (καθαρισμός φίλτρων και συμπλήρωση των απαραίτητων υγρών) θα σε βοηθήσει ώστε να αποκομίσεις τα μέγιστα από την απόδοσή του.

Θερμοσίφωνας-Μπόιλερ νερού

πότε πρέπει να αντικαταστήσεις τον θερμοσίφωνα του σπιτιού σου

Ένας θερμοσίφωνας ηλικίας μεγαλύτερης από αυτήν των 10 ετών θα πρέπει να αντικαθίσταται όχι μόνο από πλευράς απόδοσης αλλά και ασφάλειας. Σε περίπτωση τώρα που παρατηρήσεις χρώμα σκουριάς στο νερό ή θορύβους κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του θερμοσίφωνά σου τότε ήρθε η ώρα για αντικατάσταση.

Ντουλάπια αποθηκευτικών χώρων

πότε πρέπει να αντικαταστήσεις τα ντουλάπια του σπιτιού σου

Τα ντουλάπια της κουζίνας σου θα σε συνοδεύσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του σπιτιού σου. Βέβαια, επειδή η μόδα αλλάζει, μπορεί κάποια στιγμή να θελήσεις να κάνεις κάποιες μετατροπές, προκειμένου να “εκμοντερνίσεις” την εμφάνιση της κουζίνας σου. Μπορείς να βάψεις ή να ντύσεις με κάποιο υλικό τα ντουλάπια της κουζίνας σου καθώς και να αντικαταστήσεις τα πόμολά τους με κάποια πιο μοντέρνα. Τα ίδια ως προς τη διάρκεια ζωής αλλά και τις προτάσεις μετατροπών ισχύουν και για την περίπτωση των “φύλλων” της ντουλάπας σου.

Πάγκος κουζίνας

πότε πρέπει να αντικαταστήσεις τον πάγκο της κουζίνας σου

Οι πάγκοι κουζίνας από κάποιο πέτρινο υλικό ενδεχομένως να μην χρειαστούν πότε αντικατάσταση, σε αντίθεση με τους μαρμάρινους πάγκους, οι οποίοι έχουν διάρκεια ζωής περίπου στα 20 χρόνια. Σε ό,τι αφορά τους πλαστικούς πάγκους, η διάρκεια ζωής σε αυτές τις περιπτώσεις “πέφτει” εξαιτίας της έντονης φθοράς των υλικών (10 έως 15 χρόνια ζωής).

Τουαλέτα μπάνιου

πότε πρέπει να αντικαταστήσεις την τουαλέτα του μπάνιου σου

Για την περίπτωση της τουαλέτας του μπάνιου δεν μπορεί να αναφερθεί κάποιο χρονικό διάστημα όπως στις προηγούμενες περιπτώσεις. Ένα σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές τουαλέτες απαντά στο καζανάκι, το οποίο ωστόσο μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί. Σε περίπτωση τώρα που η πορσελάνη της τουαλέτας σου έχει ραγίσει ή παρατηρείς ότι η στάθμη του νερού δεν κατεβαίνει όπως θα έπρεπε, τότε μάλλον ήρθε η ώρα για την αντικατάστασή της.

Βρύσες και νεροχύτες

πότε πρέπει να αντικαταστήσεις τις βρύσες ή τους νεροχύτες του σπιτιού σου

Οι περισσότερες βρύσες του σπιτιού σου θα λειτουργήσουν αψεγάδιαστα για τουλάχιστον 15 χρόνια. Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση για το παραπάνω αποτελεί το γεγονός της σωστής συντήρησής τους. Φρόντισε να καθαρίζεις με κάποιο καθαριστικό για τα άλατα το στόμιο της βρύσης, προκειμένου να αποφύγεις φαινόμενα συμφόρησης. Ως προς τους νεροχύτες, το υλικό κατασκευής παίζει μεγάλο ρόλο αναφορικά με τη διάρκεια ζωής τους. Ένας ανοξείδωτος νεροχύτης θα διαρκέσει τουλάχιστον 50 χρόνια, ενώ ένας πλαστικός περίπου 10.

Πόρτες

πότε πρέπει να αντικαταστήσεις τις πόρτες του σπιτιού σου

Η πόρτα ασφαλείας του σπιτιού σου αναμένεται να αντέξει όσο και το σπίτι σου από πλευράς χρόνου, επομένως δεν θα χρειαστεί να την αντικαταστήσεις για λόγους φθοράς. Αντίθετα, οι εσωτερικές πόρτες ενδεχομένως να χρειαστούν αντικατάσταση με το πέρας 30 χρόνων.

Βάψιμο σπιτιού

πότε πρέπει να ξαναβάψεις το σπίτι σου

Αν και η διάρκεια ζωής του χρώματος του σπιτιού σου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (για το εξωτερικό μέρος-καιρικές συνθήκες, για το εσωτερικό μέρος-ύπαρξη καπνιστών ή όχι στο σπίτι), συνήθως αυτό εκτιμάται ότι θα αντέξει για τουλάχιστον 10 με 15 χρόνια. Επομένως, αν δεν έχεις κάποιον γάμο ή βάφτιση στα κοντινά, το βάψιμο του σπιτιού σου μπορεί να περιμένει.

Παράθυρα

πότε πρέπει να αντικαταστήσεις τα παράθυρα του σπιτιού σου

Τα περισσότερα σπίτια στην εποχή μας χρησιμοποιούν σύγχρονα κουφώματα παραθύρων από αλουμίνιο, με τα ξύλινα πλέον να αποτελούν σπάνια εξαίρεση. Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια ζωής τους οι ειδικοί εκτιμούν πως τα αλουμινένια κουφώματα παραθύρων διαρκούν έως 20 χρόνια, ενώ τα ξύλινα-μέσα από κατάλληλη συντήρηση (βερνίκωμα-προστασία από καιρικές συνθήκες)-μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 30 χρόνια. Αν το σπίτι σου δεν διαθέτει σύγχρονα κουφώματα καλό θα ήταν να σκεφτείς να κάνεις μία “επένδυση”, αφού αυτά μπορούν να σε γλιτώσουν από περαιτέρω έξοδα αναφορικά με τη θέρμανση και τη ψύξη του σπιτιού σου.

 Σκεπή

πότε πρέπει να αντικαταστήσεις ή να επισκευάσεις τη σκεπή του σπιτιού σου

Το προσδόκιμο της ζωής της σκεπής του σπιτιού σου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως είναι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, ο σχεδιασμός και τα υλικά κατασκευής που χρησιμοποιήθηκαν καθώς και η συντήρηση που πραγματοποιείται. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μία κεραμοσκεπή μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 50 χρόνια. Αν τώρα η σκεπή του σπιτιού σας δεν διαθέτει κεραμοσκεπή αλλά επένδυση από ασφαλτόπανο, τότε ο χρόνος ζωής “πέφτει” στα 20 χρόνια. Προκειμένου να αντέξει στο χρόνο η σκεπή σου, καλό θα ήταν ανά τα τακτά χρονικά διαστήματα να εξετάζεις για τυχόν διαρροές, οι οποίες μπορεί να διαβρώσουν το ξύλινο μέρος της κατασκευής.

Related Posts