πως θα σφραγίσεις τα παράθυρα του σπιτιού σου για τον χειμώνα

Πως θα “σφραγίσεις” τα παλιά παράθυρα του σπιτιού σου από το κρύο!

Αν και ο χειμώνας δεν έχει φανεί ακόμη στη χώρα μας, τα κρύα κάποια στιγμή θα έρθουν και εσύ δεν θα πρέπει να πιαστείς εξαπίνης. Προκειμένου να γλιτώσεις από δυσάρεστες εκπλήξεις, καλό θα ήταν να μεριμνήσεις από τώρα για την αποτελεσματική θερμομόνωση του σπιτιού σου. Και αν ο προϋπολογισμός δεν φτάνει για μία “ολική επισκευή” του σπιτιού δεν χρειάζεται να ανησυχείς, αφού υπάρχουν πολλές και φθηνές λύσεις για να αντιμετωπίσεις το παραπάνω θέμα.

Ένας από τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους θερμομόνωσης του σπιτιού σου απαντά στη σωστή μόνωση των παραθύρων σου. Ούτως ή άλλως τα παράθυρα, λόγω του υλικού κατασκευής τους (γυαλί), αποτελούν ένα από τα “ευαίσθητα” σημεία του σπιτιού ως προς το θέμα της θερμομόνωσης τον χειμώνα. Μάλιστα, το πρόβλημα μπορεί να διογκωθεί αν τα κουφώματα αυτών είναι ξύλινα ή παλαιού τύπου.

Πως θα γλιτώσεις χρήματα μέσα από την αποτελεσματική θερμομόνωση των παραθύρων σου!

Γενικότερα, θα ακούσεις διάφορους τρόπους προκειμένου να μονώσεις τα παράθυρα του σπιτιού σου. Ωστόσο, η πιο απλή και προσιτή λύση είναι μία και απαντά σε δύο απλά βήματα: στεγανοποίηση της εξωτερικής πλευράς του παραθύρου και επιπλέον θερμομόνωση της εσωτερικής του πλευράς με ειδικού τύπου ταινία ή άλλο θερμομονωτικό υλικό.

Στη συνέχεια του άρθρου, μπορείς να δεις πως θα εκτελέσεις στην πράξη την παραπάνω πρόταση, ενώ θα βρεις και ορισμένες επιπλέον λύσεις-συμβουλές. Πάμε, λοιπόν, να δούμε πως θα μονώσεις αποτελεσματικά τα παράθυρα του σπιτιού σου!

Δες επίσης: Πώς να κρατήσουμε το σπίτι ζεστό το χειμώνα!

Στεγανοποίηση

κούφωμα με "σκασμένο" σοβά

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις, προκειμένου να “σφραγίσεις” τα παράθυρά σου, απαντά στον τομέα της στεγανοποίησης της εξωτερικής πλευράς τους. Συχνά, οι περιοχές γύρω από τα κουφώματα των παραθύρων μαζεύουν υγρασία, με αποτέλεσμα να “σκάει” ο σοβάς ή το χρώμα στις εν λόγω περιοχές. Αν βλέπεις τυχόν φουσκώματα οι φθορές στον τοίχο γύρω από το κούφωμα, ξύσε τη συγκεκριμένη περιοχή με μία σπάτουλα οικοδομής και απομάκρυνε την “άρρωστη”επιφάνεια. Έπειτα, στόκαρε την εν λόγω περιοχή με λίγο ακρυλικό στόκο.

φθαρμένη σιλικόνη σε παράθυρο

Αφού, λοιπόν, καθαρίσεις την τριγύρω περιοχή, ήρθε η ώρα να ασχοληθείς με το κούφωμα του παραθύρου σου αυτό καθ’ αυτό. Στα άκρα του κουφώματος θα παρατηρήσεις πως υπάρχει μία ελαστική “ταινία”, ενδεχομένως από σιλικόνη, η οποία έρχεται σε επαφή με τον τοίχο. Συνήθως, το συγκεκριμένο περίβλημα ξεφλουδίζεται με την πάροδο του χρόνου, αφήνοντας το κρύο να περάσει στο εσωτερικό του κουφώματος, και κατά συνέπεια, στο σπίτι σου. Για να στεγανοποιήσεις αποτελεσματικά το παράθυρό σου θα πρέπει να αφαιρέσεις το παλιό περίβλημα σιλικόνης και να καθαρίσεις τα εσωτερικά σημεία.

Για να επιτύχεις το παραπάνω, θα χρειαστείς μία ξύστρα σιλικόνης ή μία στενή σπάτουλα οικοδομής (για την αφαίρεση της αρχικής σιλικόνης) και μία στενή βούρτσα καθαρισμού (για τον καθαρισμό του εσωτερικού του κουφώματος). Αφού, αφαιρέσεις το περίβλημα σιλικόνης, βούτηξε τη βούρτσα σε ζεστό σαπουνόνερο και αφαίρεσε τις όποιος βρομιές. Στη συνέχεια, στέγνωσε καλά όλη την περιοχή με ένα στεγνό πανί (μπορείς να περιμένεις και λίγο, έτσι ώστε να στεγνώσει εντελώς η εν λόγω περιοχή με φυσικό τρόπο).

ακρυλική σιλικόνη για την εξωτερική μόνωση του παραθύρου

Πλέον, ήρθε η ώρα να εφαρμόσεις τη νέα σιλικόνη στις άκρες του κουφώματος του παραθύρου σου. Χρησιμοποίησε είτε απλή, αδιάβροχη, ακρυλική σιλικόνη είτε σιλικόνη τύπου ελαστική μαστίχη, η οποία διατηρεί το σχήμα και την ελαστικότητά της για περισσότερο χρόνο από τη συμβατική σιλικόνη (έτσι, δύσκολα θα ξεφλουδιστεί ή θα “σκάσει” με την πάροδο του χρόνου).

Θα βρεις προϊόντα σιλικόνης, στόκο και σπάτουλες σε οποιοδήποτε κατάστημα οικοδομικών υλικών.

προσθήκη σιλικόνης περιμετρικά του κουφώματος

Tip: Καθάρισε την περιοχή της σιλικόνης με νέφτι και όχι με νερό. Έτσι, η σιλικόνη θα διατηρηθεί σε καλή κατάσταση για περισσότερο χρόνο. Επίσης, σε περίπτωση που δεις αντίστοιχες φθορές στις άκρες του κουφώματος από την εσωτερική πλευρά του παραθύρου σου, πράξε ανάλογα, αφαιρώντας την παλιά σιλικόνη και εφαρμόζοντας μία νέα.

Δες επίσης: Οι 6 καλύτερες συμβουλές για ένα ζεστό σπίτι!

Θερμομόνωση με ταινία αεροστόπ

ταινία αεροστόπ σε κούφωμα παραθύρου

Με την ολοκλήρωση του σταδίου της στεγανοποίησης του εξωτερικού του παραθύρου σου, πλέον περνάμε στο στάδιο της θερμομόνωσης του εσωτερικού του (όπως επισημάναμε προηγουμένως μπορείς να τοποθετήσεις σιλικόνη περιμετρικά του κουφώματος και στην εσωτερική πλευρά του παραθύρου σου).

Μία από τις λύσεις στον εν λόγω τομέα ακούει στο όνομα ταινίες αεροστόπ. Οι συγκεκριμένες ταινίες κατασκευάζονται από διάφορα υλικά, όπως είναι το αφρολέξ, το καουτσούκ, το λάστιχο ή η σιλικόνη, και μπορείς να τις βρεις σε οποιοδήποτε κατάστημα με μονωτικά υλικά. Η εφαρμογή τους είναι ιδιαίτερα εύκολη, αφού διαθέτουν αυτοκόλλητη ταινία για να την εφαρμόσεις στα απαραίτητα σημεία, ενώ παράλληλα μπορούν να κοπούν με ψαλίδι ή έναν κόφτη προκειμένου να ταιριάξουν στις διαστάσεις του παραθύρου σου.

Πριν εφαρμόσεις την εκάστοτε ταινία, θα πρέπει να καθαρίσεις πολύ καλά την τριγύρω περιοχή ώστε να κολλήσει δυνατά η κόλλα. Ως προς την περιοχή τοποθέτησής της αυτή διαφέρει ανάλογα με την περίπτωση-τύπο του παραθύρου που διαθέτεις. Για τα κλασικά κουφώματα παραθύρων που ανοίγουν από μέσα προς τα έξω (ή έξω προς τα μέσα), τοποθέτησε την εν λόγω ταινία περιμετρικά του σταθερού σημείου του κουφώματος. Έτσι, όταν κλείσεις το παράθυρο, το κινητό μέρος του κουφώματος θα έρθει σε επαφή με την ταινία, σφραγίζοντας έτσι το παράθυρό σου.

ταινία αεροστόπ σε συρόμενο κούφωμα

Αν τώρα διαθέτεις συρόμενο τύπο παραθύρου, τοποθέτησε την ταινία στο τελικό σημείο του κινητού μέρους του κουφώματος-παραθύρου.

Θερμομόνωση με μονωτικό φιλμ παραθύρου

θερμομονωτικό φιλμ παραθύρου για προστασία από τις καιρικές συνθήκες

Σε περίπτωση που θέλεις να περιορίσεις τυχόν θερμικές απώλειες από συγκεκριμένα παράθυρα του σπιτιού σου, τα οποία δεν πολύ-χρησιμοποιείς, τότε η ιδανική λύση για εσένα ακούει στο όνομα μονωτικό φιλμ παραθύρου. Ουσιαστικά, το εν λόγω φιλμ λειτουργεί ως ένα δεύτερο τζάμι, αφού αυτό τοποθετείτε πάνω από το κούφωμα, αφήνοντας έτσι ένα κενό αέρα μεταξύ υπάρχοντος τζαμιού και του φιλμ.

Για την τοποθέτησή του θα χρειαστείς ένα κοπίδι και ένα πιστολάκι μαλλιών. Αρχικά, θα πρέπει να κολλήσεις την ειδική κολλητική ταινία, που θα βρεις στη συσκευασία, περιμετρικά του κουφώματος του παραθύρου σου, προτού περάσεις στην τοποθέτηση του φιλμ. Με την ολοκλήρωση του παραπάνω βήματος, μπορείς να τοποθετήσεις το φιλμ επάνω στις ταινίες. Πρόσεξε ώστε το φιλμ να είναι όσο το δυνατόν πιο τεντωμένο. Έπειτα, χρησιμοποίησε το πιστολάκι μαλλιών για να ζεστάνεις τις περιοχές του φιλμ που εφάπτονται της κολλητικής ταινίας. Έτσι, θα “σφραγίσεις” το φιλμ, μετατρέποντάς το σε ένα δεύτερο παράθυρο. Τέλος, κόψε τα τυχόν περισσεύματα του φιλμ από τα άκρα του κουφώματος με ένα κοπίδι.

Μπορείς να παραγγείλεις το εν λόγω προϊόν μέσω διαδικτύου ή να το βρεις σε μαγαζιά, τα οποία πωλούν μονωτικά υλικά. Παρακάτω, μπορείς να δεις και ένα σχετικό βίντεο αναφορικά με τη διαδικασία τοποθέτησης του φιλμ.

Bonus συμβουλή!

αεροπλάστ για μόνωση παραθύρων

Όλοι γνωρίζουμε το αγαπημένο μας αεροπλάστ (αυτό το νάιλον με τα μπιλάκια, τα οποία συνηθίζαμε να σκάμε όταν ήμασταν παιδιά), το οποίο χρησιμοποιούμε για το τύλιγμα-προστασία διάφορων αντικειμένων. Αυτό που δεν γνωρίζεις όμως είναι ότι το αεροπλάστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την θερμομόνωση των παραθύρων σου. Απλά καθάρισε προσεκτικά το τζάμι του παραθύρου σου, και αφού μετρήσεις τις διαστάσεις του τζαμιού, κόλλησε με μία ταινία το αεροπλάστ πάνω στο τζάμι του κουφώματος. Με τον τρόπο αυτό θα περιορίσεις τις θερμικές απώλειες έως και 50%. Αεροπλάστ θα βρεις σε καταστήματα που πωλούν είδη συσκευασίας.