Τα μαγειρικά σκεύη από ανοξείδωτο ατσάλι είναι απαραίτητα για κάθε “σοβαρή” κουζίνα. Ωστόσο, η συντήρησή-καθαρισμός τους αποτελεί “παίδεμα”, αφού πολύ συχνά βλέπεις την λεγόμενη “ανοξείδωτη” ιδιότητα να σε αποχαιρετά.
Η εικόνα μίας καμένης από τα λάδια ή λίπη κατσαρόλας ή ενός τηγανιού αποτελεί, μάλλον, μία συνηθισμένη εικόνα μετά από κάποιο μαγειρικό “εγχείρημα”. Το θέμα τώρα έγκειται στο πως καθαρίζεις τα εν λόγω σκεύη από αυτές τις επίμονες βρομιές . Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα προϊόντα καθαρισμού, τα οποία αφήνουν πολλές υποσχέσεις, με τα αποτελέσματα, ωστόσο, να μην είναι τα προσδοκώμενα.
Καθάρισε τα ανοξείδωτα μαγειρικά σου σκεύη με φυσικό τρόπο!
Μάλιστα, αν λάβεις υπόψη την ιδιαίτερα επικίνδυνη χημική-τοξική σύνθεση των μαγειρικών σκευών από ανοξείδωτο ατσάλι σε συνδυασμό με τη χρήση των εξίσου “δυνατών”-ειδικών απορρυπαντικών, τότε ίσως αναγνωρίσεις πως η κακή “απόδοση” των δευτέρων ίσως να μην είναι ο μοναδικός λόγος της μη προτίμησής τους.
Και καταλήγουμε στο ερώτημα, ποια είναι η λύση; Μην ανησυχείς, γιατί δεν πρόκειται να σου προτείνουμε να αφήσεις τα μαγειρικά σου σκεύη άπλυτα! Υπάρχουν μερικές σπιτικές και ακίνδυνες λύσεις, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να καθαρίσεις με ευκολία τα ανοξείδωτα μαγειρικά σου σκεύη. Και όλα αυτά μάλιστα χωρίς τη χρήση επικίνδυνων χημικών, αλλά με έναν απόλυτα φυσικό και ασφαλή τρόπο.
Δες επίσης: 3 Τρόποι καθαρισμού για πάγκους από γρανίτη!
Καθαρισμός με μαγειρική σόδα και νερό
Η πρώτη σπιτική και φυσική λύση αντιμετώπισης είναι αρκετά απλή μιας και το μόνο που θα χρειαστείς είναι λίγο νερό και λίγη μαγειρική σόδα. Αρχικά, βάλε το καμένο σκεύος μαζί με λίγο νερό σε ένα μάτι της κουζίνας, το οποίο έχεις αναμμένο. Έπειτα, πρόσθεσε δύο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα. Η μαγειρική σόδα σε συνδυασμό με το ζεστό νερό θα βοηθήσει στο να αποκολληθούν οι όποιες βρομιές, τα λάδια και τα λίπη από το σκεύος. Στη συνέχεια, περίμενε μέχρις ότου το όλο μείγμα φτάσει σε βρασμό. Θα παρατηρήσεις πως εκείνη τη στιγμή, οι βρομιές θα αρχίσουν να “μαλακώνουν”, κάνοντας πιο εύκολη την απομάκρυνσή τους. Τέλος, πέταξε το βραστό νερό στον νεροχύτη και καθάρισε τα όποια υπολείμματα με τη σκληρή επιφάνεια ενός σφουγγαριού, τοποθετώντας επάνω του λίγη μαγειρική σόδα με νερό.
Καθαρισμός με ξύδι και νερό
Η δεύτερη λύση αποτελεί ακόμη μία πολύ απλή διαδικασία, με τη διαφορά ότι εδώ χρησιμοποιούμε ξύδι αντί για μαγειρική σόδα. Το πρώτο που έχεις να κάνεις είναι να ρίξεις μία κούπα νερό μαζί με τέσσερις κουταλιές της σούπα ξύδι στο καμένο μαγειρικό σου σκεύος. Το ξύδι ως οξικό οξύ θα αντιδράσει με τα καμένα λίπη και τα λάδια βοηθώντας έτσι στην ευκολότερη απομάκρυνσή τους στη συνέχεια. Έπειτα, τοποθέτησε το σκεύος (μαζί με το νερό και το ξύδι) στο μάτι της κουζίνας και άφησέ το να βράσει για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια, ρίξε το νερό με το ξύδι στο νεροχύτη και καθάρισε τα όποια υπολείμματα με τη σκληρή επιφάνεια ενός σφουγγαριού.
Tip: Σε περίπτωση που δεις ότι μερικοί λεκέδες δεν έφυγαν, χρησιμοποίησε λίγο υγρό πιάτων μαζί με ζεστό νερό προκειμένου να επαναφέρεις το σκεύος σου στην αρχική του κατάσταση.
Καθαρισμός με λεμόνι και νερό
Για την τελευταία μας πρόταση θα χρειαστείς μία κούπα νερό και ένα λεμόνι. Αρχικά, ρίξε το νερό μέσα στο σκεύος μαζί με τον χυμό από το λεμόνι. Η υψηλή ποσότητα οξέων του χυμού από το λεμόνι θα καθαρίσει το σκεύος σου, προσφέροντας παράλληλα αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ιδιότητες. Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, έτσι και εδώ, το επόμενο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις το εν λόγω μείγμα να βράσει (3 με 4 λεπτά είναι αρκετά). Έπειτα, ρίξε το νερό στο νεροχύτη και καθάρισε τα υπολείμματα που βρίσκονται στην επιφάνεια του σκεύους με τη σκληρή επιφάνεια του σφουγγαριού. Τέλος, χρησιμοποίησε λίγο υγρό πιάτων και νερό για να προσδώσεις την απαραίτητη λάμψη στο σκεύος σου.
Bonus συμβουλές!
-Aν θέλεις τα ανοξείδωτα σκεύη σου να λάμπουν από καθαριότητα χωρίς να έχουν τις γνωστές στάμπες-σταγόνες από νερό, χρησιμοποίησε μία χοντρή και καθαρή πετσέτα προκειμένου να τα στεγνώσεις απόλυτα.
-Μην χρησιμοποιείς ισχυρά λειαντικά προϊόντα για τον καθαρισμό των ανοξείδωτων μαγειρικών σκευών, αφού αυτά ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιές στην επιφάνειά τους.
-Ποτέ μην βάζεις τα λερωμένα μαγειρικά σου σκεύη απευθείας στο πλυντήριο πιάτων. Πρώτα “ξέβγαλε” τα περισσότερα υπολείμματα και έπειτα τοποθέτησέ τα στο πλυντήριο.
-Τα οξέα μπορούν να αποχρωματίσουν οποιαδήποτε επιφάνεια αν βρεθούν σε διαρκή επαφή μαζί τους. Για το λόγο αυτό φρόντισε να μην αφήνεις για πολλή ώρα ξύδι ή χυμό από λεμόνι μέσα σε ένα ανοξείδωτο σκεύος.