Ένας καταπληκτικός και έξυπνος τρόπος να έχεις πάντα αρωματικό ξύσμα εσπεριδοειδών στο σπίτι, από πορτοκάλι, περγαμόντο, μανταρινιού και λεμόνι. Συμβουλές, για να είναι η ζωή σου πιο εύκολη στην κουζίνα.
Ειδικά όταν είναι να προετοιμάσεις ένα φαγητό ή ένα γλυκό, είναι μεγάλη ευκολία να έχεις δίπλα σου ένα βαζάκι, με έτοιμο το αρωματικό ξύσμα που θες. Εύκολο και χρήσιμο, εφόσον διατηρείται καιρό, κυρίως για οποιαδήποτε εποχή που δεν έχεις στη διάθεση σου συγκεκριμένα φρούτα.
Πως να φυλάξεις και να συντηρήσεις το ξύσμα!
Ξύσμα από Πορτοκάλι, Περγαμόντο, Λεμόνι και Μανταρίνι
Θα χρειαστούμε Ξύσμα από:
- 1-2 πορτοκάλια
- 1-2 λεμόνια
- 2-3 μανταρίνια
- 2-3 περγαμόντο
Η διαδικασία είναι εύκολη και η ίδια για όλα τα παραπάνω εσπεριδοειδή. Ξύνουμε στον ψιλό τρίφτη τη φλούδα από το κάθε φρούτο μας και το απλώνουμε σε αντικολλητική επιφάνεια σε μια λαμαρίνα φούρνου. Τα τοποθετούμε σε μια σειρά όλα το ένα δίπλα από το άλλο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 60-70 βαθμούς Κελσίου και βάζουμε τα ξύσματα να αποξηραθούν για περίπου 50-60 λεπτά. Αφού το αποξηράνουμε, το αφήνουμε να κρυώσει και ακολούθως το ψιλοκόβουμε στο multi. Διατηρείται σε αεροστεγώς γυάλινο βάζο.
Δες επίσης: Πως να φτιάξεις το δικό σου άρωμα στο σπίτι!
Άλλος τρόπος συντήρησης:
Άλλος τρόπος ως προς τη συντήρηση του ξύσματος είναι, να τα χωρίσεις σε μερίδες τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο και να τις φυλάξεις μέσα σε πλαστική σακούλα κατάψυξης. Έτσι όταν θες να χρησιμοποιήσεις κάποιο από τα ξύσματα, βγάζεις την επιθυμητή ποσότητα που θες να χρησιμοποιήσεις, στις σαλάτες, σε σάλτσες και σε κάθε συνταγή.
Δες επίσης: Φτιάξε τα δικά σου φυσικά scrubs για το σώμα!
Tip: Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε κρέμες, σε γλυκά αλλά και σε οποιαδήποτε συνταγή με κοτόπουλο με αρωματικά.