καλοριφέρ

Ποια μέθοδος θέρμανσης συμφέρει: καλοριφέρ ή air condition;

Τώρα που ο καιρός κρυώνει σιγά σιγά όλοι μας ψάχνουμε τρόπους να ζεστάνουμε το σπίτι μας. Μάλιστα αναζητούμε τον πιο οικονομικό τρόπο. Ειδικά το φετινό χειμώνα που οι αυξήσεις σε ρεύμα και πετρέλαιο θα είναι σημαντικές είναι πολύ σημαντικό να δεις τι συμφέρει περισσότερο για το σπίτι σου: η θέρμανση με air condition ή με καλοριφέρ;

Η θέρμανση αποτελεί ένα βασικό έξοδο του χειμώνα που προβληματίζει ήδη πολλούς από εμάς. Αν λοιπόν ψάχνεις πώς θα έχεις φέτος ένα ζεστό σπίτι στο οποίο θα νιώθεις άνετα τότε δες ποια μέθοδος θέρμανσης συμφέρει περισσότερο: το air condition ή το καλοριφέρ;

Ποιον τρόπο θέρμανσης να επιλέξεις το φετινό χειμώνα!

 

Θέρμανση με καλοριφέρ

καλοριφέρ

Σε ένα σπίτι με καλοριφέρ σίγουρα μέχρι τον περσινό χειμώνα αυτό θα αποτελούσε το βασικό μέσο θέρμανσης. Αν έχεις καλοριφέρ που χρησιμοποιεί ως καύσιμο το πετρέλαιο τότε ίσως αναθεωρήσεις φέτος καθώς οι αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης αναμένονται να φτάσουν το 40%. Βέβαια, ακόμα κι αν έχεις φυσικό αέριο, το οποίο είναι γενικά οικονομικότερο από το πετρέλαιο, θα δεις το λογαριασμό σου αισθητά αυξημένο αφού ενδέχεται η τιμή του φυσικού αερίου ακόμα και να διπλασιαστεί!

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται αποθαρρυντικά αλλά μην ξεχνάς ότι τα καλοριφέρ ζεσταίνουν γρήγορα το σπίτι και διατηρούν τη θερμοκρασία, στοιχεία πολύ σημαντικά και τα δύο. Επιπλέον, μην παραλείψεις να τσεκάρεις αν δικαιούσαι το επίδομα θέρμανσης καθώς οι δικαιούχοι φέτος θα είναι πολλοί περισσότεροι. Αν λοιπόν είσαι δικαιούχος, είτε έχεις καλοριφέρ με πετρέλαιο θέρμανσης είτε με φυσικό αέριο, μπορεί να εξοικονομήσεις μέχρι και 600 ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο!

Δες επίσης: Σε ποια θερμοκρασία να ρυθμίζεις το θερμοστάτη το χειμώνα

Θέρμανση με air condition

air condition

Ένα καλό κλιματιστικό μπορεί να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο μέσο θέρμανσης το χειμώνα. Αυτό φυσικά προϋποθέτει να είναι το σωστό κλιματιστικό. Αν λοιπόν θέλεις ένα air condition που να κρατάει ζεστό το σπίτι το χειμώνα πρέπει οπωσδήποτε να διαλέξεις ένα inverter. Ένα κλιματιστικό inverter είναι πιο αποδοτικό ενεργειακά, πράγμα που θα σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο φέτος το χειμώνα. Κι αυτό γιατί και οι αυξήσεις στο ρεύμα αναμένονται τεράστιες! Σίγουρα, ένα κλιματιστικό inverter είναι πιο ακριβό από ένα κλασικό. Ωστόσο, η απόδοση τους είναι πολύ μεγαλύτερη επομένως αξίζει περισσότερο την επένδυση.

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι δύσκολος. Το να ζεστάνουμε το σπίτι θα αποδειχθεί πιο ακριβό από τις προηγούμενες χρονιές. Οι αυξήσεις θα είναι περισσότερο αισθητές από ποτέ είτε έχεις καλοριφέρ είτε έχεις air condition. Αν έχεις ένα σπίτι με μεγάλους χώρους τότε τις πολύ κρύες μέρες του χειμώνα μπορείς να χρησιμοποιήσεις το καλοριφέρ για να “σπάσει” το πολύ κρύο. Αν διαθέτεις και ένα κλιματιστικό inverter τότε μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να ανεβάσεις τη θερμοκρασία του χώρου περισσότερο. Θα δεις ότι λειτουργεί καλύτερα σε πιο μικρούς χώρους.