Σπίτι πάντα τακτοποιημένο

Μικρές συνήθειες για να έχεις πάντα τακτοποιημένο σπίτι

To να έχεις πάντα τακτοποιημένο σπίτι, δεν θα έπρεπε να είναι δύσκολο. Το μυστικό είναι να αποκτήσεις τις σωστές συνήθειες και ένα σύστημα στην διαχείριση του νοικοκυριού σου. Η διατήρηση της τάξης είναι πολύ πιο εύκολη από την αντιμετώπιση της ακαταστασίας!

Δοκίμασε κάποιες από τις προτάσεις που ακολουθούν, και θα δεις την διαφορά. Μην προσπαθήσεις καν να εφαρμόσεις όλες τις ιδέες ταυτόχρονα, απλά επέλεξε μία-δύο που σου αρέσουν, και ξεκίνα!

1. Ο κανόνας των δέκα λεπτών

Δέκα λεπτά αρκούν για να είναι το σπίτι τακτοποιημένο

Δέκα λεπτά μόνο, ο καθένας μπορεί να τα βρει! Διάλεξε ποια ώρα σε βολεύει, καθημερινά, και βάζε χρονόμετρο! Για δέκα λεπτά θα τακτοποιείς, ασταμάτητα, και μόλις χτυπήσει το χρονόμετρο θα σταματάς (εκτός κι αν θέλεις εσύ να συνεχίσεις).

Όσο ασήμαντο κι αν φαίνεται αυτό το δεκάλεπτο, η διαφορά που θα κάνει στο σπίτι είναι τεράστια, αρκεί να το κάνεις κάθε μέρα.

Αν έχεις παιδιά, μπορείς να τους το παρουσιάσεις σαν παιχνίδι, και να τα βάζεις να μαζεύουν κι αυτά τα παιχνίδια τους ενώ εσύ τακτοποιείς.

2. Ξεκαθάριζε την ντουλάπα σου όποτε αλλάζει η εποχή

Κράτα στην ντουλάπα σου μόνο τα ρούχα που πράγματι φοράς

Όταν τελειώνει μια εποχή, αφιέρωσε μια μέρα για να βγάλεις τα πάντα από την ντουλάπα σου. Φτιάξε τρεις στοίβες με τα ρούχα σου: Αυτά που δεν είναι πιά σε καλή κατάσταση, αυτά που είναι μια χαρά αλλά δεν σκοπεύεις να τα ξαναφορέσεις και αυτά που θα τα κρατήσεις και για του χρόνου.

Εννοείται πως θα αποθηκεύσεις μόνο αυτά που θα ξαναφορέσεις. Τα υπόλοιπα, όσα είναι σε καλή κατάσταση, μπορείς να τα ανταλλάξεις με τις φίλες σου, να τα χαρίσεις σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, ή απλά να τα ρίξεις στους κάδους για τα ρούχα, αλλά σίγουρα μην τα κρατήσεις για να δεις τι θα κάνεις αργότερα.

Στην συνέχεια, και για να έχεις ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, διάβασε το άρθρο μας με τις συμβουλές για την τέλεια οργάνωση της ντουλάπας

3. Ένα καλάθι δίπλα στον καναπέ

Τακτοποιημένο καθιστικό

Βρες ένα όμορφο καλάθι που να ταιριάζει στον χώρο σου, κατά προτίμηση με καπάκι, και κράτα το δίπλα στον καναπέ σου. Εκεί θα είναι η θέση του βιβλίου που διαβάζεις, της εφημερίδας, των γυαλιών σου, του τηλεκοντρόλ, του εργόχειρού σου. Έτσι θα τα έχεις όλα μαζεμένα, μακριά από την κοινή θέα, και εύκολα να τα βρεις!

4. Τακτοποιημένα βιβλία

Τακτοποιημένα βιβλία

Σε πολλούς είναι δύσκολο να αποχωριστούν τα βιβλία τους. Αν όμως τα ράφια σου έχουν ξεχειλίσει, είναι ώρα να κάνεις κάτι και γι’ αυτά. Διάλεξε αυτά που πραγματικά αγαπάς και σημαίνουν κάτι για σένα. Τακτοποίησέ τα όμορφα στο πιο κεντρικό ράφι. Συνέχισε στα ράφια τριγύρω από αυτό με τα επόμενα σε προτίμηση, μέχρι να έχεις χρησιμοποιήσει όλο τον χώρο που διαθέτεις.

Όσα μείνανε απέξω, είναι αυτά που στην πραγματικότητα δεν τα θέλεις και τόσο, παραδέξου το! Μην μπεις στον πειρασμό να τα στριμώξεις από δω και από κει. Τρόποι για να τακτοποιήσεις τα βιβλία σου όμορφα στο σπίτι

Αν δεν αντέχεις να τα πετάξεις, σκέψου ότι μπορεί να τα θέλει κάποια δανειστική βιβλιοθήκη ή να τα δέχεται κάποιος παλαιοπώλης. Θα μπορούσες ακόμα και να δοκιμάσεις να τα πουλήσεις στο ebay ή σε κάποιο άλλο παρόμοιο site.

 

5. Βάλτο στη θέση του!

Προσπάθησε όσο μπορείς, να βάζεις τα αντικείμενα τους σπιτιού σου πίσω στην θέση τους όταν τελειώνεις κάποια δουλειά. Για παράδειγμα, αν ήπιες τον καφέ σου, πλύνε την κούπα σου και άστη να στεγνώσει, ή έστω βάλτη στο πλυντήριο πιάτων. Κρέμασε το παλτό σου και την τσάντα σου μόλις μπεις στο σπίτι, φτιάξε το μαξιλάρι μόλις σηκωθείς από τον καναπέ.

Πάντα τακτοποιημένο σπίτι

Όλα τα μικροπράγματα που αφήνουμε “για μετά”, είναι αυτά που στην πραγματικότητα δημιουργούν ακαταστασία. Κι όμως, δεν είναι δύσκολο να έχουμε ένα σπίτι πάντα τακτοποιημένο. Δεν θέλει καν περισσότερη προσπάθεια, αρκεί να βρεις τις συνήθειες που ταιριάζουν στην δική σου ιδιοσυγκρασία, και να τις κρατήσεις.

google-news

Ακολουθήστε το Exypnes-idees.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!