Φυτά εσωτερικού χώρου που δεν χρειάζονται φροντίδα

7 Φυτά εσωτερικού χώρου που δεν χρειάζονται φροντίδα

Τα φυτά εσωτερικού χώρου αλλάζουν την όψη και προσθέτουν ζωντάνια ακόμα και στο πιο αδιάφορο δωμάτιο. Μας φτιάχνουν την διάθεση, μειώνουν το άγχος και καθαρίζουν τον αέρα που αναπνέουμε. Επίσης βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου μας και μας βοηθούν να είμαστε ξεκούραστοι και ευδιάθετοι. Το μόνο αρνητικό που θα μπορούσες να σκεφτείς είναι ότι η φροντίδα τους απαιτεί χρόνο και γνώσεις που μπορεί και να μην διαθέτεις. Ήξερες όμως ότι υπάρχουν και κάποια φυτά εσωτερικού χώρου που δεν χρειάζονται φροντίδα;

Aν νομίζεις ότι δεν τα καταφέρνεις με τα φυτά, κάνεις λάθος! Η αλήθεια είναι οτι δεν έχουν όλα τις ίδιες απαιτήσεις. Μερικά είναι υπερευαίσθητα, και χαλάνε με το παραμικρό. Τις ορχιδέες, τους κρότωνες και αρκετές φτέρες για παράδειγμα, είναι καλύτερο να τα αφήσεις για την ώρα στους πιο έμπειρους κηπουρούς.

Από την άλλη, φυτά όπως η κρασσούλα ή το σπαθίφυλλο, δεν τα πειράζει καθόλου αν τα παραμελήσεις. Τους αρκεί να τους βρεις την σωστή τους θέση και να θυμάσαι κάθε μερικές μέρες να τα ποτίζεις.

Μην το σκέφτεσαι λοιπόν, απλώς διάβασε παρακάτω για να μάθεις ποια είναι τα πιο εύκολα φυτά εσωτερικού χώρου. Και την επόμενη φορά που θα περνάς έξω από κάποιο ανθοπωλείο μην διστάσεις να μπεις μέσα και να διαλέξεις με σιγουριά τις γλάστρες που θα ομορφύνουν το σπίτι σου.

1. Ασπιδίστρα

Φυτά εσωτερικού χώρου που δεν χρειάζονται φροντίδα - Ασπιδίστρα
Ασπιδίστρα

Η ασπιδίστρα έχει μεγάλα κομψά και πλατιά φύλλα, που σε κάποιες ποικιλίες έχουν λευκές λωρίδες ή πιτσίλες. Είναι από τα πιο όμορφα αλλά και ανθεκτικά φυτά, και προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες. Αραιά και που μπορεί να ανθίσει ακόμα και μέσα στο σπίτι.

Στο φυσικό της περιβάλλον αναπτύσσεται στην σκιά των δέντρων, πράγμα που σημαίνει ότι καλό είναι να την κρατάς μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Θέλει πολύ λίγο νερό, και ένδειξη ότι το παράκανες είναι αν αρχίσουν να παίρνουν καφέ χρώμα οι μύτες από τα φύλλα της.

2. Κρασσούλα

Κρασσούλα

Η κρασσούλα είναι ίσως το πιο γνωστό παχύφυτο. Το μόνο που χρειάζεται είναι πολύ φως. Η καλύτερη θέση της είναι κοντά σε κάποιο παράθυρο στο πιο φωτεινό δωμάτιο του σπιτιού σου.

Δεν θα την ποτίζεις αν δεν δεις το χώμα της να έχει στεγνώσει τελείως. Το πολύ νερό θα σαπίσει τις ρίζες της, ένδειξη όμως ότι χρειάζεται λίγο περισσότερο νερό είναι αν αρχίσει να ρίχνει τα φύλλα της.

3. Σπαθίφυλλο

Σπαθίφυλλο

Σίγουρα πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά. Τα νέα του φύλλα όσο είναι φρέσκα είναι λευκά, δίνοντας την εντύπωση ότι πρόκειται για μεγάλα λουλούδια. Αργότερα αρχίζουν να πρασινίζουν και όσο περνάει ο καιρός γίνονται πιο σκούρα.

Το σπαθίφυλλο αγαπάει δύο πράγματα, την ζέστη και την υγρασία. Η ιδανική του θέση είναι στο μπάνιο ή στην κουζίνα θα είναι μια χαρά όμως και σε οποιοδήποτε ζεστό δωμάτιο, μακριά από ρεύματα.

4. Χλωρόφυτο

Χλωρόφυτο

Το χλωρόφυτο, που πολλές φορές θα το συναντήσουμε και σαν “αράχνη” είναι τέλειο εάν σου αρέσουν οι κρεμαστές γλάστρες. Βολεύεται σχεδόν παντού, και θέλει μόνο λίγο παραπάνω πότισμα.

Πολλαπλασιάζεται γρήγορα, καθώς μικρότερα φυτά αναπτύσσονται συνεχώς γύρω από το μητρικό. Μπορείς να τα τραβήξεις με προσοχή ώστε να πάρεις και την ριζούλα που τους αναλογεί μαζί. Mετά θα τα βάλεις απαλά στο χώμα και θα τα ποτίσεις η ακόμα καλύτερα θα τα ψεκάσεις καλά.

Σε λίγες ημέρες οι ριζούλες θα πιάσουν και θα έχεις καινούρια γλαστράκια είτε για το σπίτι σου, είτε για να τα χαρίσεις στους φίλους σου. Αν δεν καθαρίζεις το χλωρόφυτό σου από τα νέα φυτάκια τακτικά, κάθε δύο περίπου χρόνια θα πρέπει να το μεταφέρεις σε μεγαλύτερη γλάστρα.

5. Φυλλόδενδρο

Φυλλόδενδρο

Άλλο ένα όμορφο φυτό που θα μπορούσε να βρει την θέση του οπουδήποτε. Θα είναι μια χαρά στο σαλόνι, αλλά ακόμα καλύτερα στην κουζίνα ή στο μπάνιο σου.

Στο φυλλόδενδρο αρκεί να βρίσκεται κοντά σε κάποιο παράθυρο, αλλά να μην το χτυπάει απευθείας ο ήλιος, και να έχει υγρασία, ειδικά από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Εάν κατά την διάρκεια του καλοκαιριού το δεις να υποφέρει από την ζέστη, μπορείς να γεμίσεις ένα σπρέι με νερό της βρύσης, και να ψεκάσεις τα φύλλα του.

6. Αλόη

Αλόη

Η πασίγνωστη aloe vera, που την βρίσκουμε συχνά σαν συστατικό στα καλλυντικά μας, είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ όμορφο φυτό! Θέλει αρκετό φως και ελάχιστο νερό και θα συνεχίσει να μεγαλώνει για χρόνια στην ίδια γλάστρα.

Αν αποφασίσεις κάποια στιγμή μπορείς να χρησιμοποιήσεις μερικά από τα φύλλα της σε κάποια DIY συνταγή ομορφιάς! Πρόσεξε όμως να μην αφαιρέσεις ποτέ παραπάνω από το 1/3 του φυτού σου.

7. Πόθος

Φυτά εσωτερικού χώρου που δεν χρειάζονται φροντίδα - Πόθος
Πόθος

Ίσως το ευκολότερο από όλα, πραγματικά το ιδανικό φυτό για κάθε αρχάριο. Εξίσου όμορφο σε απλές ή κρεμαστές γλάστρες αλλά και σαν αναρριχώμενο. Μεγαλώνει γρήγορα, βολεύεται σε κάθε είδους φωτισμό, και δεν τον πολυπειράζει αν ξεχνάς που και πού να τον ποτίσεις.

Η απόχρωση των φύλλων του εξαρτάται και από το πόσο φως δέχεται. Μην παραξενευτείς λοιπόν, αν λίγες ημέρες αφού τον φέρεις στο σπίτι σου τα δεις να αλλάζουν χρώμα! Αν όμως  κιτρινίσουν, είναι ένδειξη ότι πρέπει να τον μετακινήσεις σε κάποιο λιγότερο φωτεινό σημείο.

Νερό θέλει το πολύ μια φορά την εβδομάδα, και τον χειμώνα κάθε δεύτερη. Το μόνο του μειονέκτημα είναι ότι είναι τοξικός για τα κατοικίδια. Θα πρέπει επομένως η θέση του να είναι κάπου που δεν μπορεί να τον φτάσει το ζωάκι σου.

…και μια τελευταία συμβουλή…

Οι περισσότεροι πρωτάρηδες κηπουροί, σκοτώνουν τα φυτά τους με δύο τρόπους: α) Τα ποτίζουν πολύ, και β) ξεχνάνε εντελώς να τα ποτίσουν. Και όμως, είναι τόσο απλό!

Όλα τα φυτά που αναφέρουμε σε αυτό το άρθρο είναι προτιμότερο να τα ξεχνάς που και που. Έχουν ανάγκη να μένει το χώμα τους στεγνό για λίγο. Είπαμε, αυτά είναι τα φυτά εσωτερικού χώρου που δεν χρειάζονται φροντίδα. Αν όμως θέλεις να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό, δες και τα 5 φυτά εσωτερικού χώρου που θα βλέπουμε παντού το 2024

google-news

Ακολουθήστε το Exypnes-idees.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!