Στην εποχή που τόσοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν βιοποριστικά προβλήματα ενώ όλοι ψάχνουμε τρόπους να κάνουμε οικονομία, το να πετάμε φαγητό είναι ανήκουστο. Ένα κιλό από το αγαπημένο σου φρούτο μπορεί να κοστίζει ακόμα και 4 ευρώ και δεν είναι ωραίο να καταλήξει στα σκουπίδια επειδή χάλασε. Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι να κρατήσεις το φαγητό φρέσκο για περισσότερο!
Στα φρούτα και τα λαχανικά δεν αναγράφεται ημερομηνία λήξης γιατί είναι προϊόντα απευθείας από τη φύση. Είναι επίσης υγιεινά και απαραίτητα για όλη την οικογένεια. Από το μαρούλι έως τις μπανάνες είναι ότι πιο χρήσιμο να γνωρίζεις πώς να τα διατηρήσεις σε καλή κατάσταση γιατί είναι το Α και το Ω για την οικονομία του σπιτιού.
Έξυπνοι τρόποι να κρατήσεις το φαγητό φρέσκο για περισσότερο
Βάλε χαρτοπετσέτες στο κομμένο μαρούλι
Αν κόβεις το μαρούλι ή τα υπόλοιπα πράσινα λαχανικά για να είναι έτοιμα για τη σαλάτα, μετά από ώρες παρατηρείς ότι γίνονται μαλακά ή και χαλάνε απευθείας. Για να έχεις έτοιμο, κομμένο μαρούλι και καλοδιατηρημένο στο ψυγείο σου, βάλε μερικές χαρτοπετσέτες ή χαρτί κουζίνας πάνω του. Το χαρτί θα απορροφήσει όλη την έξτρα υγρασία που το κάνει να χαλάει πιο γρήγορα. Δες επίσης 10+2 Tips μαγειρικής που ακολουθούν μεγάλοι Σεφ!
Μην χωρίζεις τις μπανάνες από το τσαμπί
Στις μπανάνες συμβαίνει να γίνονται καφέ χωρίς να σημαίνει πώς έχουν χαλάσει ακόμα. Όμως ποιος δεν προτιμάει τη νοστιμιά μιας φρέσκιας μπανάνας; Για να μην γίνουν καφέ το κόλπο είναι να μην χωρίσεις τις μπανάνες από το τσαμπί στο οποίο είναι όλες μαζί. Για να γίνει αυτό τύλιξε το κοτσάνι από το τσαμπί για να παραμένουν ενωμένες. Έτσι θα κερδίσεις περίπου πέντε μέρες φρεσκάδας!
Βάλε ένα μήλο στις πατάτες
Οι έξυπνοι τρόποι να κρατήσεις το φαγητό φρέσκο για περισσότερο μπορούν να σε βοηθήσουν και με τις πατάτες. Επειδή σε κανέναν δεν αρέσει το θέαμα μιας μουχλιασμένης πατάτας, ένα μήλο μέσα στο σακί ή στη σακούλα που τις διατηρείς, θα σε σώσει! Το μήλο παράγει ένα αέριο που κρατάει τις πατάτες φρέσκες για πολύ περισσότερο!
Κράτα τα μήλα μακριά από άλλα φρούτα
Μπορεί το αέριο που παράγουν τα μήλα να είναι καλό για τις πατάτες, όμως δεν είναι καλό για σχεδόν όλα τα υπόλοιπα φρούτα και λαχανικά. Κράτα τα μήλα είτε σε άλλο καλάθι φρούτων, είτε σε σακούλα στο ψυγείο και θα ανακαλύψεις πως τα υπόλοιπα φρέσκα τρόφιμα κρατάνε περισσότερο.
Πλύνε τα μούρα με ξύδι
Γενικά τα μούρα ίσως είναι το πιο ακριβό φρούτο, και ίσως χαλάνε πιο γρήγορα από όλα τα άλλα. Για να τα κρατήσεις περισσότερο καιρό φρέσκα και βρώσιμα, πλύνε τα με μία κούπα ξύδι και τρεις κούπες νερό πριν τα τοποθετήσεις στο ψυγείο! Τα βακτήρια που προκαλούν τη μούχλα θα νικηθούν από το ξύδι και έτσι θα προλάβεις να τα καταναλώσεις. Σιγουρέψου ότι τα στράγγιξες καλά πριν μπουν στο ψυγείο.
Μην βάζεις τις ντομάτες στο ψυγείο
Η ψύξη, σε ένα εξωτικό φρούτο όπως είναι οι ντομάτες, προκαλεί αλλοίωση της γεύσης και τις επιφάνειας τους. Για να διατηρηθούν για περισσότερο κράτα τις απλά πάνω στον πάγκο. Άλλα τρόφιμα που δεν δέχονται καλά την ψύξη είναι οι πατάτες και τα κρεμμύδια. Δες επίσης Πως να οργανώσεις το ψυγείο σου για καλύτερη απόδοση!
Τύλιξε το σέλινο σε αλουμινόχαρτο
Αν μέχρι τώρα έβαζες το σέλινο μέσα σε πλαστικό μπολ, σίγουρα σου χάλαγε γρήγορα. Στο αλουμινόχαρτο το σέλινο έχει την ευκαιρία να απελευθερώσει κάποια αέρια και να διατηρηθεί για πολύ καιρό.
Βάλε τα βότανα σε ένα βαζάκι με νερό
Τα φρέσκα βότανα που περίσσεψαν από το μαγείρεμα δεν χρειάζεται να τα πετάξεις. Βάλε τα κλωναράκια σε ένα ποτηράκι ή βαζάκι με νερό και χρησιμοποίησε όσο θέλεις την επόμενη φορά. Επίσης μπορείς να στολίσεις με αυτά το τραπέζι, αντί για λουλούδια.
Κράτα τα μανιτάρια σε χάρτινη σακούλα
Το να κρατήσεις οποιοδήποτε φαγητό φρέσκο για περισσότερο, ισχύει και για τα μανιτάρια. Στην χάρτινη σακούλα τα μανιτάρια μπορούν αν διατηρηθούν για περισσότερο καιρό. Η χάρτινη σακούλα τα κρατάει στεγνά από υγρασία κι έτσι δεν χαλάνε εύκολα και γρήγορα.
Βάλε τα κρεμμύδια σε καλσόν
Τα κρεμμύδια θα κρατήσουν για πάρα πολύ καιρό αν τα τοποθετήσεις σε σκοτεινό και στεγνό σημείο κρεμασμένα μέσα σε ένα καλσόν! Τοποθέτησε ένα ένα τα κρεμμύδια κάνοντας ενδιάμεσα κόμπους για να τα διαχωρίσεις. Στη συνέχεια κρέμασε τα για να είναι σε κάθετη θέση και να μην ακουμπούν το ένα το άλλο.
Φρεσκάρισε το μαρούλι με παγωμένο νερό
Αν η εικόνα του κομμένου μαρουλιού σου είναι λυπηρή και δεν μπορείς να το φας παρόλο που δεν έχει χαλάσει, ενυδάτωσε το και φρεσκάρισε το σε παγωμένο νερό. Ανάλογα την εικόνα του λαχανικού η διαδικασία πρέπει να κρατήσει από πέντε έως τριάντα λεπτά. Το μαρούλι θα δείχνει σαν καινούριο και θα είναι έτοιμο για τη σαλάτα σου. Δες επίσης 10 Tricks για να κρατήσεις φρέσκα τα λαχανικά και τα φρούτα!