xrisimes-simvoules-trofima

10 Tricks για να κρατήσεις φρέσκα τα λαχανικά και τα φρούτα!

Ανοίγεις το ψυγείο και αντί να δεις φρέσκα τα λαχανικά και τα φρούτα σου έχουν ήδη αρχίσει να χαλάνε. Δεν είναι απαραίτητο να έχουν φτάσει σε σημείο να μυρίζουν για να το καταλάβεις. Μπορείς να το διακρίνεις τόσο από το χρώμα τους όσο και από την υφή τους, η οποία έχει αρχίσει να αλλάζει.

Τα φρούτα γίνονται αρκετά πιο μαλακά ενώ κάποια λαχανικά μαραίνονται και σε καμία περίπτωση δεν μοιάζουν με τα προϊόντα που αγόρασες.

Τώρα θα μου πεις, για να το αποφύγεις αυτό μπορείς να παίρνεις μειωμένες ποσότητες για να προλαβαίνεις να τα καταναλώνεις. Υπάρχει όμως και πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να επεκτείνεις τη διάρκεια ζωής τους, ακολουθώντας μερικά έξυπνα tricks.

 

Πως να κρατήσεις φρέσκα τα λαχανικά και τα φρούτα σου!

 

1. Μην πλένεις τίποτα πριν το αποθηκεύσεις

frouta-laxanika-tips

Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε αυτό το λάθος. Είναι προτιμότερο αν είναι λερωμένα τα προϊόντα σου να τα καθαρίσεις με ένα στεγνό και έπειτα να τα βάλεις στο ψυγείο ή τα ντουλάπια σου. Το πλύσιμο μπορεί να αφαιρέσει τη φυσική άμυνα που έχουν ενάντια στην μούχλα και τη σήψη.

2. Να τα έχεις σε ξηρό περιβάλλον

freska-frouta-simvoules

H υγρασία είναι η αιτία που εμφανίζεται η μούχλα, οπότε αυτό που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις μια χαρτοπετσέτα μέσα στο δοχείο που έχεις αποθηκεύσει τα προϊόντα σου, ώστε να απορροφήσει την υπερβολική υγρασία και να μην σαπίσουν τα φρούτα και τα λαχανικά σου.

3. Μην βάζεις τα πάντα στο ψυγείο

fagosima-simvoules-exypnes-idees-gr

Για παράδειγμα, οι πιπεριές, τα αγγούρια και οι ντομάτες θα πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου και όχι στο ψυγείο. Πιο συγκεκριμένα, τα φρούτα και τα λαχανικά δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο αν δεν έχουν ωριμάσει πρώτα, αλλιώς θα σαπίσουν πριν την ώρα τους.

4. Τύλιξε τα κοτσάνια από τις μπανάνες

freskies-mpananes-tips

Και οι μπανάνες είναι από τα προϊόντα που θα έπρεπε να φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά αν αποφασίσεις να τις βάλεις στο ψυγείο, φρόντισε πρώτα να τυλίξεις με μεμβράνη τις άκρες τους για να μην περνάει η υγρασία.

5. Βάλε τα λαχανικά σε νερό αφού τα κόψεις και τα ξεφλουδίσεις

laxanika-apothikeusi-sumvoules

Εδώ μιλάμε για λαχανικά όπως είναι τα καρότα και το σέλινο, τα οποία μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ψυγείο. Απλά φρόντισε να μην βάλεις πολύ νερό για να διατηρηθούν.

6. Ορισμένα είδη φρούτων και λαχανικών δεν θα πρέπει να αποθηκεύονται μαζί

freska-trofima-exypnes-idees-gr

Ορισμένα προϊόντα μόλις ωριμάζουν απελευθερώνουν αιθυλένιο. Μέσα σε αυτά είναι και οι μπανάνες, τα βερίκοκα, τα πεπόνια, τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα, τα μάνγκο, αλλά και οι ντομάτες.

Οπότε αν βάλεις αυτά τα φρούτα μαζί δεν έχεις πρόβλημα, αν όμως τα βάλεις με μήλα, μελιτζάνες, καρπούζια, πατάτες, κολοκύθια, καρότα και μπρόκολο, τα οποία επηρεάζονται αρνητικά από το αιθυλένιο τότε θα τα δεις να σαπίζουν.

7. Αποθήκευσε χώρια τις πατάτες από τα κρεμμύδια

kremmidia-patates-simvoules

Είναι ο πιο συνηθισμένος συνδυασμός τροφίμων όταν αποθηκεύσουμε τα τρόφιμα μας. Το κακό είναι ότι αν μπουν μαζί τα κρεμμύδια θα αρχίσουν να βγάζουν βλαστούς που θα επηρεάσουν και τις πατάτες σου, με αποτέλεσμα να μην τρώγονται μετά.

8. Το σκόρδο και το κρεμμύδι πρέπει να αποθηκεύονται σε σκοτεινό μέρος

kremmidia-skorda-tips

Αν δεν έχεις κάποιον αποθηκευτικό χώρο που να μην τον βλέπει το φως, μπορείς απλά να τα βάλεις σε χάρτινες σακούλες με πολλές μικρές τρύπες για να περνάει ο αέρας. Έτσι μπορείς να τα βάλεις παντού χωρίς να ανησυχείς για το φως.

9. Μην αφήνεις τις πατάτες εκτεθειμένες στο φως του ήλιου

ατάτες θα χαλάσει εάν τηρούνται στο φως του ήλιου

Αν συνήθιζες να βάζεις τις πατάτες σου σε καλάθια και να τις αφήνεις έξω σε σημεία που τις βλέπει ο ήλιος θα πρέπει να το σταματήσεις επειγόντως.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι θα αρχίζουν να σαπίζουν, αλλά και το ότι μπορούν να γίνουν αρκετά επικίνδυνα. Είναι καλύτερο να τις βάζεις σε ένα ξηρό, σκοτεινό μέρος μέσα στο σπίτι σου.

10. Το μπρόκολο και το κουνουπίδι χρειάζονται υγρασία

fresko-mprokolo

Βάλε το μπρόκολο σου σε ένα ποτήρι με νερό και κάλυψε το από πάνω με μια uγρή πετσέτα για να διατηρήσεις την απαραίτητη υγρασία. Φρόντισε όμως να αλλάζεις συχνά το νερό και να βρέχεις την πετσέτα για να μην στεγνώνει.

Όσο για το κουνουπίδι, θα πρέπει επίσης να είναι τυλιγμένο με μια βρεγμένη πετσέτα. Εναλλακτικά, μπορείς να το βάλεις σε μία μεμβράνη με πολλές τρύπες, ώστε να παίρνει αέρα για να μην ξεραθεί.

Ακολούθησε αυτές τις απλές συμβουλές και θα δεις ότι δεν θα χαλάνε πλέον τόσο εύκολα τα φρούτα και τα λαχανικά σου!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ