5 Δέντρα ανθεκτικά στη φωτιά!

Το ελληνικό καλοκαίρι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με νησιά, θάλασσα και ήλιο. Ωστόσο, εκτός από τα παραπάνω, υπάρχει και ένα ακόμα φαινόμενο που δυστυχώς βιώνει η χώρα κάθε καλοκαίρι και αυτό δεν είναι άλλο από τις πυρκαγιές. Κάθε χρόνο πολλά είναι τα πύρινα μέτωπα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα οποία καταλήγουν σε ανεπανόρθωτες καταστροφές. Εκτός από τη δράση της πυροσβεστικής, πρέπει και εμείς να φροντίσουμε όσο μπορούμε να είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο πυρκαγιάς.

Υπάρχουν συμβουλές που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να προστατέψουμε όσο μπορούμε τα σπίτια μας. Για παράδειγμα, μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο μας δέντρα ανθεκτικά στη φωτιά. Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να καούν, αλλά ότι αυτό γίνεται πιο δύσκολα και χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Τα πιο ανθεκτικά στη φωτιά δέντρα είναι τα φυλλοβόλα με παχιά και μεγάλα φύλλα, τα οποία δεν παράγουν μεγάλες ποσότητες ρητίνης.

Δέντρα να φυτέψεις στον κήπο για προστασία από φωτιά

Καρυδιά

Καρυδιά

Η καρυδιά είναι ένα πολύ δημοφιλές δέντρο στη χώρα μας λόγω των εύγευστων ξηρών καρπών που μας δίνει. Πρόκειται για ένα φυλλοβόλο καρποφόρο δέντρο, το οποίο ευδοκιμεί σε βαθιά εδάφη με καλή αποστράγγιση. Η σωστή της ανάπτυξη απαιτεί δροσερό περιβάλλον, καθώς είναι ευαίσθητη σε πολύ ψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες.

Φραγκοσυκιά – δέντρα ανθεκτικά στη φωτιά

Φραγκοσυκιά - δέντρα ανθεκτικά στη φωτιά

Η φραγκοσυκιά, ο πολυετής κάκτος που μας δίνει το υπέροχο φραγκόσυκο, είναι ακόμα ένα δέντρο που ευδοκιμεί στην Ελλάδα, αν και η καταγωγή του είναι από το Μεξικό. Είναι ένα πολύ ανθεκτικό δέντρο στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και σχετικά ευαίσθητο στην παγωνιά. Ένα από τα πλεονεκτήματα της καλλιέργειάς της είναι ότι μπορεί να φυτευτεί σε κάθε είδος εδάφους.

Δες επίσης: Καλοκαιρινά φυτά για τον κήπο ανθεκτικά στη ζέστη

Δαμασκηνιά

Δαμασκηνιά

Η δαμασκηνιά είναι ακόμα ένα φυλλοβόλο δέντρο που εμφανίζει ανθοφορία την άνοιξη και μας δίνει τους υπέροχους καρπούς της το καλοκαίρι. Μπορούμε να την καλλιεργήσουμε στους περισσότερους τύπους εδαφών, αν και προτιμάει εδάφη με καλή αποστράγγιση. Επίσης, έχει ανάγκη από ηλιοφάνεια και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα, ενώ οι δυνατοί άνεμοι και οι έντονες βροχοπτώσεις είναι εχθροί της.

Κυπαρίσσι – δέντρα ανθεκτικά στη φωτιά

Κυπαρίσσι - δέντρα ανθεκτικά στη φωτιά

Το κυπαρίσσι είναι ένα από τα κλασικά δέντρα που χρησιμοποιούνται για αντιπυρική προστασία στις ζώνες ασφαλείας, καθώς πρόκειται για ένα δύσφλεκτο κωνοφόρο. Είναι ένα πολύ ανθεκτικό και ψηλό δέντρο με πυκνά βελονοειδή φύλλα. Είναι ένα εύκολο φυτό όσον αφορά τις συνθήκες καλλιέργειας. Μπορεί να φυτευτεί σε όλους τους τύπους εδαφών, αρκεί να υπάρχει καλή αποστράγγιση. Είναι πολύ ανθεκτικό σε κάθε θερμοκρασία, καθώς και στην ατμοσφαιρική ρύπανση ενώ υψηλές απαιτήσεις σε νερό έχει μόνο τον πρώτο χρόνο φύτευσης.

Δες επίσης: 5 Φυτά που δεν πρέπει να βάλεις στον κήπο σου!

Αβοκάντο

Αβοκάντο

Το αγαπημένο τροπικό καρποφόρο δέντρο έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές τα τελευταία χρόνια και όχι άδικα. Οι νοστιμότατοι καρποί του είναι ο λόγος που ολοένα και περισσότεροι θέλουν το δικό τους δέντρο στον κήπο τους. Ωστόσο, είναι ένα φυτό που χρειάζεται συγκεκριμένες συνθήκες για να μεγαλώσει, οι οποίες συναντώνται κυρίως στη νότια Ελλάδα. Το αβοκάντο χρειάζεται ζεστό και δροσερό περιβάλλον με θερμοκρασίες γύρω στους 20 βαθμούς.

Αυτά είναι μερικά δέντρα που μπορείς να φυτέψεις στον κήπο σου και να δημιουργήσεις μια αντιπυρική ζώνη ασφαλείας.

google-news

Ακολουθήστε το Exypnes-idees.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!