Παλιότερα χρησιμοποιούσαμε το αλουμινόχαρτο για να πιάνουν καλύτερο σήμα οι κεραίες της τηλεόρασης. Πλέον, η μοναδική χρήση που έχει είναι να σκεπάζουμε τα φαγητά στις πιατέλες ή στον φούρνο. Πίστεψε με, δεν είναι το μόνο για το οποίο είναι χρήσιμο.
Μιας και το έχουμε όλοι στην κουζίνα μας και μιας και πιστεύω στην πολλαπλή χρήση ενός πράγματος, ανακάλυψα ότι το μπορεί να σου προσφέρει λύσεις σε απλές καθημερινές συνήθειες. Για πάμε να δούμε ποιες μπορεί να είναι αυτές!
Διαφορετικές χρήσεις του αλουμινόχαρτου
Σιδέρωμα
Είναι που είναι το σιδέρωμα βαρετό, το να μην μπορείς να έχεις ατσαλάκωτα τα πουκάμισα σου, παραπάει. Για αυτό πάρε το αλουμινόχαρτο από το ντουλάπι και άπλωσε το κατά μήκος τις σιδερώστρας. Έπειτα στρώσε το κάλυμμα από πάνω και ξεκίνα το σίδερο.
Σε αντίθεση με το απλό πανί, κρατάει την θερμότητα και την υγρασία, κάνοντας το σιδέρωμα απολαυστικό!
Αφαιρεί τον στατικό ηλεκτρισμό στο στεγνωτήριο
Προκειμένου να μην κολλάνε τα ρούχα μεταξύ τους και να στεγνώσουν ευκολότερα στο στεγνωτήριο, φτιάξε μπαλάκια από αλουμινόχαρτο (γύρω στα 5-7 εκατοστά). Με αυτόν τον τρόπο τα μπαλάκια θα απορροφήσουν οποιοδήποτε στατικό ηλεκτρισμό, διευκολύνοντας την διαδικασία του στεγνώματος.
Γυάλισμα ασημικών και κοσμημάτων
Τα ασημικά και τα κοσμήματα είτε από τις πολλές χρήσεις είτε από την πάροδο του χρόνου, ξεκινάνε να σκουριάζουν. Μην τα πας να στα γυαλίσουν και μην ξοδευτείς τσάμπα σε προϊόντα από το super market!
Τα μόνα υλικά που χρειάζεσαι είναι: 1κ.σ αλάτι, 1 κ.σ ζάχαρη, 1κ.γ σαπούνι για τα πιάτα και αλουμινόχαρτο. Κάλυψε τον πάτο από ένα μπολ με αλουμινόχαρτο και ρίξε τα υλικά όλα μέσα, μαζί και αυτό που θέλεις να ξεσκουριάσει. Άφησε το για 10 λεπτά, βγάλε το και σκούπισε το. Σαν καινούριο θα είναι!
Κάνει το καθάρισμα ευκολότερο
Αντί να αγοράζεις κάθε φορά συρμάτινα σφουγγαράκια για να τρίβεις τις κατσαρόλες, χρησιμοποίησε αλουμινόχαρτο. Είναι πιο οικονομικό, βρίσκεται πάντα σε κάποιο ντουλάπι και κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά. Τρίβει και καθαρίζει τα λίπη, αφήνοντας τις κατσαρόλες λαμπίκο.
Επίσης, αντί να το χρησιμοποιείς μόνο για να σκεπάζεις στο ταψί, χρησιμοποίησε το για να καλύπτεις και τον πάτο του. Έτσι, το ταψί θα λερωθεί λιγότερο και το καθάρισμα θα είναι ευκολότερο!
Ακόνισε τα ψαλίδια σου
Δίπλωσε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο καμιά 5-6 φόρες και ξεκίνα να κόβεις με το παλιό σου ψαλίδι. Κάπως έτσι, θα ακονιστούν οι λεπίδες του ψαλιδιού, με αποτέλεσμα να μην χρειαστεί να το πετάξεις για λίγο καιρό ακόμα.
Ξεκίνα μια φωτιά
Το συγκεκριμένο tip ανήκει στο “μάθε τέχνη και άστη και αν πεινάσεις πιάστη”. Θα χρειαστείς βαμβάκι, μπαταρία και αλουμινόχαρτο. Κόψε ένα κομμάτι περίπου 10 εκατοστά μήκος και 1 εκατοστό πλάτος. Βάλε το βαμβάκι στη μέση και τύλιξε το και έπειτα, ένωσε την κάθε άκρη στους πόλους της μπαταρίας. Το βαμβάκι, λογικά, δε θα αργήσει να πιάσει φωτιά!
Καθάρισε τον φούρνο σου
Ακολούθησε την ίδια λογική με τα κατσαρολικά.Αν θέλεις να καθαρίσεις τον φούρνο και την σχάρα, χρησιμοποίησε μια μπάλα από αλουμινόχαρτο και τρίψε όσο πιο καλά μπορείς. Εάν είναι πολύ λερωμένος μπορεί να χρειαστείς και τη βοήθεια κάποιου καθαριστικού.
Κάνε τα μαλλιά σου μπούκλες
Κορίτσια μου αν και εσείς δεν τον έχετε μία να κάνετε μπούκλες τα μαλλιά με το σίδερο, ιδού η λύση. Χώρισε τα μαλλιά σου σε 3-4 τούφες και γύρνα με αλουμινόχαρτο τα μαλλιά σου από την άκρη, μέχρι λίγο πιο πάνω από τη μέση. Πάρε την ισιωτική, ζέστανε τα και έτοιμες οι μπούκλες!
Εξαφάνισε τα λίπη στον φούρνο
Να έχεις βάλει να ψήσεις στον φούρνο λουκάνικα ή μπέικον και να ξέρεις ότι μετά θα το μετανιώσεις πικρά γιατί θα στάξουν. Λοιπόν άκου, πάρε ένα ταψάκι που να καλύπτει τον πάτο του φούρνου κάλυψε το πολύ καλά με αλουμινόχαρτο και βάλτο κάτω από ότι θα ψήσεις και θα βγάλει ζουμιά. Θα γλιτώσεις το καθάρισμα και του φούρνου αλλά και του ταψιού με αυτόν τον τρόπο!
Μαλάκωσε την μαύρη ζάχαρη
Μην ξεκινάς να την κοπανάς στον πάγκο ή με το σφυρί. Με απόλυτη ψυχραιμία, τύλιξε την σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο καλά και βάλε την στον φούρνο στους 150 για 5 λεπτά. Έτοιμη για να την χρησιμοποιήσεις στα γλυκά σου!