Από τα πιο δημοφιλή σκεύη σε μια κουζίνα είναι τα αντικολλητικά τηγάνια. Είναι εύκολα στην χρήση μιας και όπως λέει η λέξη δεν κολλάει το φαγητό στον πάτο και το καθάρισμα τους είναι πολύ εύκολο. Νομίζω πως πλέον όλες οι νοικοκυρές το χρησιμοποιούν και το βάζουν στην κουζίνα τους λόγω αυτής της ευκολίας.
Υπάρχουν, όμως, κάποια λάθη που κάνουμε ως προς την χρήση του αντικολλητικού τηγανιού και το φθείρουμε. Και επειδή δεν είναι και ό,τι πιο οικονομικό υπάρχει στην αγορά χρειάζεται λίγη αγάπη και προσοχή. Σήμερα θα σου δώσω 5 tips για να προστατεύσεις το αντικολλητικό σου τηγάνι και να επεκτείνεις την διάρκεια ζωής του. Πως; Απλά τσέκαρε τις συμβουλές παρακάτω.
Πως να προστατεύσεις το αντικολλητικό σου τηγάνι
Όχι στα μεταλλικά αντικείμενα
Ποτέ μα ποτέ δεν χρησιμοποιούμε μεταλλικές σπάτουλες, μαχαίρια, πιρούνια και τα σχετικά σε αντικολλητικό τηγάνι. Γρατζουνάν τον πάτο του τηγανιού και το χαλάνε. Σε αντικολλητικό τηγάνι χρησιμοποιούμε μόνο ξύλινες κουτάλες ή από σιλικόνη ή από πλαστικό. Κανόνας απαράβατος!
Δες επίσης: Οργάνωσε με σωστό τρόπο τα ντουλάπια της κουζίνας σου!
Όχι βία στο πλύσιμο
Αν είναι πολύ λερωμένο το τηγάνι μην ξεκινήσεις να το τρίβεις με βία. Καλύτερα άφησε το να μουλιάσει με νερό και σαπουνάδα και έπειτα να το πλύνεις. Πρέπει να το βάλεις καλά στο μυαλό σου ότι ο πάτος του συγκεκριμένου τηγανιού είναι ευαίσθητος και δεν κάνει να το χαράζεις με οποιοδήποτε τρόπο γιατί θα το χαλάσεις.
Δες επίσης: 4 Δουλειές του σπιτιού που πρέπει να γίνονται μια φορά το μήνα!
Πλύσιμο και έπειτα στέγνωμα
Και αφού το πλύνεις όμορφα και ωραία, μη βαρεθείς και το αφήσεις. Πιάσε μια πετσέτα και σκούπισε το. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγεις την πιθανότητα να σκουριάσει γρηγορότερα από ότι κανονικά. Δείξε του λίγη αγάπη για την μεγάλη ευκολία που σου προσφέρει στο μαγείρεμα.
Δες επίσης: Πως να γυαλίσεις φυσικά και οικονομικά τα ασημένια μαχαιροπίρουνα!
Αποθήκευσε το σωστά
Ο προτιμότερος τρόπος να αποθηκεύσεις ένα αντικολλητικό τηγάνι είναι να το κρεμάσεις. Ρωτάς γιατί; Μα τι λέμε τόση ώρα; Για να μην γρατζουνιστεί ο πάτος του και χαλάσει. Αν δεν έχεις που να το κρεμάσεις, τότε βάλτο σε ένα ράφι μόνο του ή σκέπασε τον πάτο με μια πετσέτα πριν βάλεις κάποια κατσαρόλα από πάνω.
Δες επίσης: 10 Hacks για την κουζίνα που θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπη!
Bonus Tips:
Τι άλλο έχω μάθει από την εμπειρία μου στην κουζίνα για τα αντικολλητικά τηγάνια; Καλό είναι να μην το βάζεις έτσι πως είναι ζεστό από τη φωτιά κάτω από τον νεροχύτη γιατί η απότομη θερμοκρασία μπορεί να το σκεβρώσει. Επίσης, απόφυγε να μαγειρεύεις τροφές όπως ντομάτες και λεμόνι-γενικά τα όξινα- γιατί μπορεί να σου ξεφλουδίσει ο πάτος!