Είμαι σίγουρη ότι δεν υπάρχει ελληνική κουζίνα που να μην έχει τουλάχιστον ένα αντικολλητικό σκεύος είτε αυτό είναι τηγάνι είτε κάποια κατσαρόλα. Για εμένα τουλάχιστον είναι και το αγαπημένο μου σκεύος καθώς όταν μαγειρεύω σε αυτό το φαγητό δεν κολλάει στο πάτο του και μου κάνει το μαγείρεμα πολύ πιο εύκολο και απλό.
Για να μπορέσουμε λοιπόν να τα κρατήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε στις κουζίνες μας πρέπει να ακολουθούμε κάποιους βασικούς κανόνες στη χρήση, το καθαρισμό και την αποθήκευση τους.
Το μέταλλο δεν είναι φίλος τους
Σίγουρα ναι, υπάρχουν τα τελευταίας τεχνολογίας αντικολλητικά τηγάνια που είναι πολύ ανθεκτικά ενάντια στις γρατσουνιές, όμως δεν μπορούμε όλοι να αγοράσουμε ένα τόσο ακριβό τηγάνι. Συνεπώς, αν έχεις ένα πιο οικονομικό τηγάνι, προσπάθησε να αποφύγεις τη χρήση μεταλλικών σκευών όταν μαγειρεύεις σε αυτό. Αυτό περιλαμβάνει τα μαχαίρια, πιρούνια, κουτάλια και οποιοδήποτε άλλο μεταλλικό σκεύος. Αντί για αυτά μπορείς πολύ άνετα να χρησιμοποιήσεις ξύλινα, πλαστικά ή σκεύη που έχουν κατασκευαστεί από σιλικόνη.
Δες ακόμα: 5 Λάθη που κάνεις όταν χρησιμοποιείς αντικολλητικό τηγάνι!
Προτίμησε ήπια καθαριστικά
Προσπάθησε να αποφύγεις τα καθαριστικά που έχουν μέσα τους πολύ ισχυρά χημικά στοιχεία για να καθαρίσεις τα αντικολλητικά σου σκεύη. Επίσης πριν ξεκινήσεις να καθαρίζεις το σκεύος άφησε το να μουλιάσει πρώτα για πέντε με δέκα λεπτά, ώστε να μπορέσεις να το καθαρίσεις χωρίς να τρίβεις πολύ δυνατά. Πρόσεξε να χρησιμοποιήσεις τη μαλακή πλευρά από το σφουγγάρι και φυσικά μη χρησιμοποιείς το συρματάκι για να τα καθαρίσεις.
Δες ακόμα: 10+2 Tips μαγειρικής που ακολουθούν μεγάλοι Σεφ!
Απέφυγε τις έντονες μεταβολές στη θερμοκρασία
Όταν τελειώσεις με τη χρήση του αντικολλητικού σου σκεύους μη το γεμίσεις κατευθείαν με κρύο νερό από τη βρύση καθώς μπορεί να σκεβρώσει. Εάν συμβεί αυτό τότε το σκεύος σου θα αχρηστευτεί καθώς δεν θα έχεις ομοιόμορφη κατανομή στη θερμοκρασία του και δεν θα μπορείς να μαγειρέψεις σωστά τα φαγητά σου. Γι αυτό, άφησε το σκεύος να κρυώσει πρώτα και μετά γέμισε το με χλιαρό ή κρύο νερό από τη βρύση.
Δες ακόμα: 5 Tips για να προστατεύσεις το αντικολλητικό σου τηγάνι!
Απέφυγε τις όξινες τροφές
Οι όξινες τροφές όπως είναι τα εσπεριδοειδή φρούτα, οι ντομάτες και το ξύδι μπορούν να προκαλέσουν διάβρωση της αντικολλητικής επίστρωσης του σκεύους σου. Πάλι, αυτό αφορά τηγάνια και γενικότερα τα σκεύη που είναι πιο οικονομικά και που τα υλικά κατασκευής τους δεν είναι τα πιο ανθεκτικά. Εάν μαγειρέψεις κάποια όξινη τροφή μέσα σε αυτό μπορεί το σκεύος σου να αρχίσει να ξεφλουδίζει και ουσιαστικά να χάσει την αντικολλητική του ιδιότητα.
Δες ακόμα: Οργάνωσε με σωστό τρόπο τα ντουλάπια της κουζίνας σου!
Καθάρισε το και φύλαξε το
Προσπάθησε να καθαρίσεις το αντικολλητικό σου σκεύος όσο πιο σύντομα μπορείς μετά τη χρήση του. Μη περιμένεις τα υπολείμματα του φαγητού να γίνουν ένα με το σκεύος καθώς θα είναι πολύ πιο δύσκολο να καθαρίσουν, ειδικά το λάδι και το βούτυρο. Καθάρισε τα στο χέρι και στέγνωσε τα αμέσως με μια πετσέτα. Επίσης όταν θα τα φυλάξεις πρόσεχε πως τα τοποθετείς ώστε να μη γρατζουνίσει το ένα την επιφάνεια του άλλου.
Δες ακόμα: 5 Μυστικά για να μην μυρίζει το σπίτι όταν μαγειρεύεις!
Μη τα χρησιμοποιείς για αποθήκευση φαγητού
Όλα αυτά τα αντικολλητικά σκεύη όπως τα τηγάνια και οι κατσαρόλες έχουν σχεδιαστεί ειδικά για το μαγείρεμα και μόνο το μαγείρεμα του φαγητού. Ο ρόλος τους δεν ήταν ποτέ να αποθηκεύουν το φαγητό που μαγείρεψες με αυτά και δεν έχουν γίνει μελέτες για το τι θα συμβεί εάν αφήσεις το φαγητό για πολλές ώρες πάνω σε αυτή την αντικολλητική επίστρωση. Για να είσαι λοιπόν σίγουρη ότι τα φαγητό που θα καταναλώσεις θα είναι απόλυτα ασφαλές, άφησε το να κρυώσει και αποθήκευσε το σε κάποιο φαγητοδοχείο το οποίο θα τοποθετήσεις στο ψυγείο σου.