Home Καθαριότητα Πώς να ξεβουλώσεις το νεροχύτη σου!
ξεβούλωμα νεροχύτη με γάντια

Πώς να ξεβουλώσεις το νεροχύτη σου!

by exypnes-idees

Πάρα πολύ συχνά βουλώνει ο νεροχύτης, ο νιπτήρας ή ακόμα και η αποχέτευση του μπάνιου. Συνήθως οφείλεται σε τρίχες και απορρίμματα από σαπούνι, σαμπουάν και υγρά καθαριστικά. Πώς όμως μπορείς να ξεβουλώσεις το νεροχύτη εύκολα;

Ακολούθησε τις συμβουλές μας και θα μπορέσεις να καθαρίσεις τις σωληνώσεις ώστε να περάσει το νερό ελεύθερα. Μην αφήσεις βουλωμένους τους σωλήνες γιατί μακροπρόθεσμα θα δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα στο μπάνιο ή στην κουζίνα.

Εύκολος τρόπος να ξεβουλώσεις το νεροχύτη: Βραστό νερό

πώς να ξεβουλώσεις το νεροχύτη: νερό βραστό

Οι περισσότεροι νεροχύτες και νιπτήρες βουλώνουν, όπως είπαμε, επειδή περνάνε τρίχες και σαπούνια τα οποία κολλάνε στους σωλήνες αμέσως. Αν οι σωληνώσεις σου είναι μεταλλικές, τότε μπορείς να δοκιμάσεις να τις αδειάσεις με καυτό νερό. Πολύ καυτό νερό. Αν ρίξεις καυτό νερό απευθείας στους σωλήνες, τότε υπάρχει περίπτωση να διαλυθεί οτιδήποτε έχει κολλήσει, ειδικά αν είναι από σαπούνι. Το ζεστό νερό δεν θα λειτουργήσει, πρέπει να είναι καυτό νερό που βράζει.

Δες ακόμα: Τα μεγαλύτερα trends διακόσμησης για το μπάνιο 2020

Προσοχή: Μην ρίξεις καυτό νερό αν ο νιπτήρας ή το νεροχύτης σου είναι από πορσελάνη. Επίσης, μην χρησιμοποιήσεις βραστό νερό αν οι σωλήνες είναι από πλαστικό (PVC), γιατί μπορεί να τους μαλακώσει.

Τι να κάνεις:

 • Βράσε πολύ νερό σε μια τσαγιέρα.
 • Μετά πρέπει να το μεταφέρεις προσεκτικά πάνω από το βουλωμένο σωλήνα.
 • Άρχισε να ρίχνεις σιγά σιγά το βραστό νερό και δες αν ξεβουλώνει ο νιπτήρας.

2. Νερό βραστό και μαγειρική σόδα

Νιπτήρας μπάνιου

Μια παραλλαγή της παραπάνω μεθόδου είναι το βραστό νερό σε συνδυασμό με τη μαγειρική σόδα.

Δες επίσης: 10 Ιδέες διακόσμησης για μπάνια με δύο νιπτήρες!

Τι να κάνεις:

 • Βάλε σε ένα μπολ ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα σε 3 λίτρα καυτού νερού.
 • Ανακάτεψε το μείγμα.
 • Ρίξε το μείγμα σιγά σιγά μέσα στο σιφώνι του νεροχύτη ή του νιπτήρα.
 • Άσε το διάλυμα να δράσει για περίπου μια ώρα.
 • Στη συνέχεια, ρίξε στο σιφώνι περίπου ένα φλιτζάνι ξύδι και άφησέ το να κάτσει για 30 λεπτά ακόμα.
 • Τέλος, βράσε μια κατσαρόλα νερό, και όπως είναι καυτό ρίξε το στο σιφώνι για να φύγουν όλα τα υπολείμματα βρομιάς.

Δες ακόμη: 4 τρόπους για να χρησιμοποιήσεις το ξύδι για το καθάρισμα του σπιτιού σου

3. Δοκίμασε με μια βεντούζα απόφραξης τουαλέτας

Πώς να ξεβουλώσεις το νεροχύτη:βεντούζα απόφραξης

Τι να κάνεις:

 • Αν έχεις μια βεντούζα απόφραξης, η διαδικασία είναι διαφορετική αν πρόκειται για το μπάνιο, τον νιπτήρα ή το νεροχύτη. Αν έχει βουλώσει ο νιπτήρας στο μπάνιο, τότε το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να πάρεις ταινία και να καλύψεις την τρύπα πάνω από το νιπτήρα που είναι για να φεύγουν τα νερά σε περίπτωση υπερχείλισης. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ένα πανί αρκεί να μην περνάει νερό. Αντίστοιχα, αν προσπαθείς να ξεβουλώσεις την μπανιέρα, κάλυψε με ταινία και πάλι την τρύπα για τα νερά υπερχείλισης. Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει αν βγάλεις το βούλωμα ή διχτάκι του νιπτήρα ή της μπανιέρας. Για το νεροχύτη, ακολουθείς την ίδια διαδικασία και βουλώνεις τις τρύπες υπερχείλισης. Αφαιρείς το διχτάκι που μαζεύει τα σκουπίδια. Σε περίπτωση που υπάρχει και άλλο νεροχύτης, τότε πρέπει να βουλώσεις και αυτόν επειδή οι σωληνώσεις επικοινωνούν.
 • Στη συνέχεια, γέμισε το νεροχύτη, το νιπτήρα ή τη μπανιέρα με νερό ώστε να καλύψει το κεφάλι της βεντούζας. Με αυτόν τον τρόπο, η βεντούζα θα πιάσει σφιχτά.

Διάβασε ακόμα: Πώς να εξαφανίσεις τις οσμές απ’το νεροχύτη της κουζίνας!

 • Βάλε τη βεντούζα στο σιφώνι του νεροχύτη, και αντίστοιχα του νιπτήρα ή της μπανιέρας, με τέτοιο τρόπο ώστε να εφαρμόσει καλά. Πρέπει η βεντούζα να κολλήσει πολύ καλά.
 • Μετά, θα πρέπει με κοφτές και γρήγορες κινήσεις να κάνεις τη βεντούζα πάνω κάτω ώστε να σχηματιστεί ένα κενό αέρος και να φύγουν οι ακαθαρσίες. Μπορεί να χρειαστεί παράλληλα να έχεις το άλλο χέρι σου στην ταινία της τρύπας υπερχείλισης γιατί το αέρας μπορεί να την ξεκολλήσει.
 • Βγάλε τη βεντούζα για να δεις αν έχει επανέλθει η ροή του νερού.
 • Επανάλαβε την όλη διαδικασία όσες φορές είναι απαραίτητο.
 • Βγάλε την μονωτική ταινία από την τρύπα υπερχείλισης. Αν έχεις και δεύτερο νεροχύτη και από αυτόν.
 • Βράσε πάλι μια κατσαρόλα νερό και ρίξε τη στο σιφώνι ώστε να παρασύρει όλες τις βρομιές και τις ακαθαρσίες.
 • Μετά άσε τη βρύση να τρέχει και λίγο μέχρι να καθαρίσει ο νεροχύτης.

4. Με σύρμα

Αν ο λόγος που έχει βουλώσει ο νεροχύτης είναι οι τρίχες που έχουν πέσει και έχουν παρασυρθεί από το νερό, τότε αυτή είναι η ιδανική λύση. Για να τις αφαιρέσεις πάρε ένα σύρμα και φτιάξε ένα τσιγγέλι στην άκρη. Στη συνέχεια, βάλε το σύρμα βαθιά στο σωλήνα και προσπάθησε να τραβήξεις τις τρίχες προς τα έξω.

Βέβαια, για καλύτερα αποτελέσματα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αν έχεις, μια κανονική ατσαλίνα. Την τοποθετείς επίσης βαθιά μέσα στο σωλήνα, την γυρνάς και αυτή παγιδεύει τα πάντα. Όπως θα την τραβήξεις θα βγάλει όλα τα υπολείμματα έξω.

5. Να ξεβιδώσεις τους σωλήνες

Τρόπος να ξεβουλώσεις το νεροχύτη: καθάρισμα σωλήνα

Αυτή η λύση είναι σίγουρα η πιο αποτελεσματική για να ξεβουλώσεις το νεροχύτη αλλά θα πρέπει να είσαι σίγουρος ότι μπορείς να την εφαρμόσεις. Αν θεωρείς ότι δεν μπορείς, είναι καλύτερα να στραφείς σε έναν υδραυλικό.

Τι να κάνεις:

 • Αρχικά βάλε έναν κουβά κάτω από το σωλήνα.
 • Κλείσε τον κεντρικό του νερού.
 • Ξεβίδωσε σιγά σιγά το σωλήνα με το χέρι. Αν δεν ανοίγει εύκολα, δοκίμασε προσεκτικά με έναν κάβουρα.
 • Άδειασε το νερό από το σωλήνα και έλεγξε για υπολείμματα. Καθάρισε προσεκτικά το σωλήνα.
 • Επίσης καθάρισε το σωλήνα που μπαίνει στον τοίχο.
 • Συναρμολόγησε ξανά το σωλήνα και άνοιξε το νερό να δεις αν είναι ακόμα βουλωμένος.

Τονίζουμε και πάλι ότι αν θεωρείς ότι δεν μπορείς να ανοίξεις τους σωλήνες και οι προηγούμενες λύσεις που σου δώσαμε δεν λειτούργησαν, τότε καλύτερα να φωνάξεις υδραυλικό.

6. Επαγγελματικό χημικό προϊόν

Χημικό για να ξεβουλώσεις το νεροχύτη

Η τελευταία λύση είναι να αγοράσεις ένα επαγγελματικό χημικό προϊόν για να ξεβουλώσεις το νεροχύτη. Θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός στο τι θα αγοράσεις για να μην καταστρέψεις τις σωληνώσεις, ιδιαίτερα αν είναι παλιές. Ρώτησε κάποιον ειδικό για το τι ακριβώς χρειάζεσαι. Κατά τη χρήση του, θα πρέπει οπωσδήποτε να φορέσεις γάντια και να έχεις ένα παράθυρο ανοιχτό για να αποφύγεις τις αναθυμιάσεις. Τέλος, διάβασε πολύ προσεχτικά τις οδηγίες.

Related Posts