Home Lifehack Πως θα απαλλαγείς από τις ενοχλητικές οσμές στο σπίτι!
οσμές στο χαλί

Πως θα απαλλαγείς από τις ενοχλητικές οσμές στο σπίτι!

by exypnes-idees

Η καθαριότητα και υγιεινή των χώρων του σπιτιού μας αποτελεί-ή τουλάχιστον θα πρέπει να αποτελεί-μία από τις βασικές και καθημερινές μας προτεραιότητες. Ένα καθαρό σπίτι μας εξασφαλίζει μία υγιεινή ζωή, χωρίς προβλήματα υγείας αλλά και ψυχολογίας. Για το πρώτο δεν χρειάζεται κάποια περαιτέρω επεξήγηση ενώ για το δεύτερο αρκεί και μόνο να σκεφτείς πόσο πιο όμορφα αισθάνεσαι όταν βρίσκεσαι σε ένα καθαρό και συμμαζεμένο σπίτι.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά καθαρίζεις, σφουγγαρίζεις και συγυρίζεις το σπίτι σου, πάντοτε θα υπάρχουν ορισμένα “ενοχλητικά” φαινόμενα τα οποία δεν θα σε αφήνουν να απολαύσεις το σπίτι σου όπως θα ήθελες.

Διώξε τις ενοχλητικές οσμές από το σπίτι σου με τις παρακάτω συμβουλές!

Ένα από αυτά τα ενοχλητικά φαινόμενα ακούει στο όνομα οσμές. Δυστυχώς όλα τα σπίτια φέρουν τις δικές τους, “ιδιαίτερες” οσμές, γεγονός που μπορεί να οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Ένα μπάνιο ή ένα δωμάτιο που έχει κάνει την εμφάνισή της η υγρασία (μούχλα), ένα βρόμικο ψυγείο ή μία κακώς αεριζόμενη κουζίνα μπορούν να εγκλωβίσουν πολλές ενοχλητικές ή ακόμη και δυσάρεστες οσμές στο σπίτι σου.

δυσάρεστες οσμές στο σπίτι

Σε κάθε περίπτωση οι οσμές αυτές αποτελούν “βαρίδιο” για εσένα και σίγουρα θα θέλεις να τις ξεφορτωθείς. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα βρεις συμβουλές σχετικά με το πως μπορείς να απαλλαχθείς από τις διάφορες ενοχλητικές-δυσάρεστες οσμές σε διάφορε μέρη του σπιτιού σου!

Δες επίσης: Πώς να απαλλαγείς από τη μυρωδιά τσιγάρου στο σπίτι σου!

Οσμές στην κουζίνα

Σκουπίδια

οσμές από σκουπίδια στην κουζίνα

Μία από τις δυσάρεστες οσμές που μπορεί να συναντήσει κανείς σε μία κουζίνα έχει να κάνει με τα σκουπίδια που βρίσκονται στον αντίστοιχο κάδο του χώρου. Βέβαια, ορισμένες φορές η άσχημη οσμή ενδέχεται να μην πηγάζει από τα σκουπίδια αυτά καθεαυτά αλλά από τον κάδο απορριμάτων.

Για να απαλλαγεί ο κάδος σου από τις άσχημες οσμές θα χρειαστεί να τον ψεκάσεις με ένα διάλυμα ζεστού νερού και μαγειρικής σόδας και μετά να τρίψεις καλά τα τοιχώματά του με ένα πανί ή σφουγγάρι. Έπειτα ξέπλενε τον κάδο και στέγνωσέ τον προτού τοποθετήσεις την επόμενη σακούλα απορριμάτων. Αν θέλεις να να απολυμάνεις τον κάδο σου πρόσθεσε στο παραπάνω διάλυμα λίγο λεμόνι και ξύδι. Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο καθαριστικό-απολυμαντικό του εμπορίου.

Ψυγείο

οσμές στο ψυγείο

Ένα καθαρό ψυγείο συνήθως είναι απαλλαγμένο από οσμές τροφίμων, ή μήπως όχι; Πολλές φορές συνηθίζουμε να τοποθετούμε στο ψυγείο διάφορα μαριναρισμένα τρόφιμα ώστε να τα μαγειρέψουμε την επόμενη μέρα. Ωστόσο, αυτή μας η συνήθεια έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά των διάφορων οσμών στα τριγύρω τρόφιμα, με το τελικό αποτέλεσμα να μην είναι και το καλύτερο δυνατό.

Η λύση για την αποφυγή των όποιων οσμών στο ψυγείο σου είναι απλή και οικονομική. Απλά τοποθέτησε εντός του ψυγείου σου ένα ανοικτό κουτί/σακουλάκι μαγειρικής σόδας (το ίδιο μπορείς να κάνεις και για την κατάψυξή σου). Η μαγειρική σόδα θα απορροφήσει τις όποιες οσμές από τα τρόφιμα. Επίσης, καλό θα ήταν να τοποθετείς τις ήδη χρησιμοποιημένες τροφές σου (π.χ. φέτα, τυρί, αλλαντικά) σε ειδικά τάπερ που κλείνουν αεροστεγώς.

Πλυντήριο πιάτων

οσμές στο πλυντήριο πιάτων

Το πλυντήριο πιάτων δέχεται καθημερινά αρκετά βρόμικα πιάτα με υπολείμματα τροφών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση διάφορων δυσάρεστων οσμών στο εσωτερικό της συσκευής.

Για την αποφυγή των συγκεκριμένων οσμών δεν θα σε βοηθήσει η χρήση κάποιας καθαριστικής ταμπλέτας. Αντιθέτως, για την αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος θα πρέπει να στραφείς στη γενεσιουργό αιτία του φαινομένου, που δεν είναι άλλη από τα υπολείμματα των τροφών στα πιάτα. Προτού τοποθετήσεις τα σκεύη ή τα πιάτα σου στο πλυντήριο πιάτων φρόντισε να τα ξεπλένεις ελαφρώς με λίγο νερό ώστε να φύγουν τα μεγάλα και σκληρά υπολείμματα τροφών.

Φούρνος μικροκυμάτων

οσμές στον φούρνο μικροκυμάτων

Αν χρησιμοποιείς τον φούρνο μικροκυμάτων σου συχνά, τότε αυτός σίγουρα θα φέρει πολλές και διάφορες οσμές. Αυτό εξάλλου είναι και φυσιολογικό, αφού διάφορες τροφές ζεσταίνονται μέσα σε έναν ιδιαίτερα περιορισμένο χώρο.

Για να απαλλαχθείς από τις ενοχλητικές οσμές στο εσωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων σου αρχικά θα πρέπει να καθαρίσεις τα όποια υπολείμματα υπάρχουν στα τοιχώματα του φούρνου με ένα πανί και λίγο ξύδι. Μόλις ολοκληρώσεις το καθάρισμα τοποθέτησε ένα μπολ με ένα λίτρο νερού και μερικές φέτες λεμονιού μέσα. Βάλε σε λειτουργία τον φούρνο για 5 λεπτά (το νερό με το λεμόνι θα αρχίζει να βράζει σε κάποιο σημείο). Το λεμόνι με το νερό θα απορροφήσει τις όποιες οσμές. Έπειτα, άνοιξε το πορτάκι του φούρνου και άσε το ανοιχτό για αρκετή ώρα ώστε να αεριστεί καλά.

Πλάκα κοπής

οσμές στο ξύλο κοπής

Θέλοντας ή μη οι πλάκες κοπής αναγκαστικά θα υιοθετήσουν αρκετές από τις μυρωδιές των διάφορων τροφίμων που κόβουμε επάνω τους. Στην περίπτωση των κρεμμυδιών και των σκόρδων αυτό είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο, εξαιτίας των “δυνατών” οσμών τους.

Για την απομάκρυνση των όποιων οσμών από την πλάκα κοπής σου υπάρχουν δύο λύσεις, ανάλογα με το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένη, Μία πλαστική πλάκα κοπής μπορεί πολύ άνετα να τοποθετηθεί στο πλυντήριο πιάτων σου και να καθαριστεί εύκολα και γρήγορα. Στην περίπτωση τώρα μίας ξύλινης πλάκας κοπής, θα χρειαστεί να κοπιάσεις λίγο παραπάνω. Ξέπλενε με λίγο νερό την πλάκα και έπειτα τρίψε επάνω της μισό λεμόνι, του οποίου την επιφάνεια θα έχεις φροντίσει να καλύψεις με αλάτι.

Τηγάνι

οσμές από τηγάνισμα

Μία πολύ δύσκολη-ενοχλητική οσμή στην περιοχή της κουζίνας είναι αυτή του τηγανίσματος. Όσο πολύ και αν μας αρέσουν τα τηγανιτά φαγητά, οι οσμές που αφήνουν στην κουζίνα μας είναι κάτι παραπάνω από αντιληπτές.

Για να διώξεις την “τηγανίλα” από την κουζίνα σου αρχικά θα πρέπει να πλένεις το τηγάνι που χρησιμοποίησες. Στη συνέχεια πάρε ένα μικρό κατσαρολάκι και βράσε με λίγο νερό μία κουταλιά της σούπας ξύδι. Μπορείς να τοποθετήσεις στο κατσαρολάκι φλούδες από λεμόνι ή στικ κανέλας (αν σε ενοχλεί η μυρωδιά του ξυδιού).

Εναλλακτικά μπορείς να τοποθετήσεις ένα μπολ με ξύδι, μαγειρική σόδα ή κόκκους καφέ στον πάγκο της κουζίνας σου προκειμένου να εξουδετερωθούν οι οσμές από το τηγάνισμα. Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη λύση απαιτεί παραπάνω χρόνο ώστε να εξαφανιστούν οι ενοχλητικές οσμές.

Οσμές στο μπάνιο

Τουαλέτα

οσμές στην τουαλέτα

Πορσελάνη

Για τον χώρο της τουαλέτας, και προκειμένου να αποφύγεις τυχόν δυσάρεστες οσμές, ένας είναι ο βασικός κανόνας. Κάθε πορσελάνινη κατασκευή/αντικείμενο θα πρέπει να καθαριστεί προτού εμφανιστούν φαινόμενα βρομιάς.

Χρησιμοποίησε ένα νωπό πανάκι μαζί με κάποιο ειδικό καθαριστικό για το μπάνιο προκειμένου να καθαρίσεις τα πορσελάνινα αντικείμενα. Στη συνέχεια ψέκασε με λίγη χλωρίνη (τοποθέτησέ την σε ένα μπουκάλι που διαθέτει μηχανισμό ψεκασμού) τις εσωτερικές κοιλότητες της τουαλέτας, του νιπτήρα και του ντουζ (ή μπανιέρας) ώστε να αποστειρωθούν καλά οι αντίστοιχες περιοχές. Τρίψε με ένα πανί και έπειτα ξέπλενε με άφθονο νερό.

Κάδος/καλαθάκι μπάνιου

οσμές στον κάδο/καλαθάκι του μπάνιου

Όπως και στην περίπτωση του κάδου απορριμάτων στην κουζίνα, έτσι και στην περίπτωση του μπάνιο ο κάδος πολλές φορές μυρίζει άσχημα χωρίς να υπάρχουν απορρίμματα εντός αυτού.

Για να αντιμετωπίσεις το συγκεκριμένο πρόβλημα θα χρειαστεί απλά να βγάλεις τον κάδο, να τον γεμίσεις με ζεστό νερό και να ρίξεις κάποιο καθαριστικό μαζί με μαγειρική σόδα. Άσε για λίγο τον κάδο όπως είναι και έπειτα άδειασε το νερό με το καθαριστικό και τη σόδα, ενώ παράλληλα τρίβεις τα τοιχώματα με ένα σφουγγάρι (δεν έχεις ξεπλένει ακόμα τον κάδο). Έπειτα ξέπλενε με άφθονο νερό τον κάδο. Αφού τον στεγνώσεις με ένα πανί, ψέκασε ένα μείγμα από νερό, χλωρίνη, μαγειρική σόδα και λεμόνι στα τοιχώματα του κάδου και τρίψε καλά. Καθάρισε και πάλι με νερό και άσε τον κάδο να στεγνώσει. Τέλος, “πασπάλισε” λίγη μαγειρική σόδα στον πάτο του κάδου.

Πιγκάλ

πιγκάλ τουαλέτας οσμές

Στην περίπτωση του πιγκάλ και την αποφυγή των όποιων οσμών τα πράγματα είναι λίγο πιο απλά. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ανανεώνεις συχνά το νερό στο δοχείο, το οποίο θα φροντίζεις να εμπεριέχει χλωρίνη. Το βουρτσάκι θα πρέπει επίσης να καθαρίζεται τακτικά με-τι άλλο;-χλωρίνη.

Δες επίσης: 8 Χρήσιμα hacks καθαριότητας για κάθε σπίτι!

Οσμές στο υπνοδωμάτιο

Στρώμα

οσμές στο στρώμα του κρεβατιού

Μετά από μερικά χρόνια (ή και μήνες), το στρώμα του κρεβατιού σου ενδέχεται να μυρίζει μούχλα εξαιτίας της συσσώρευσης υγρασίας στο εσωτερικό του.

Η εξουδετέρωση αυτής της δυσάρεστης οσμής μπορεί να επιτευχθεί με τη βοήθεια της μαγειρικής σόδας. Έχοντας το στρώμα σου “γυμνό”, πασπάλισε μαγειρική σόδα από επάνω του και άσε την για λίγη ώρα (τουλάχιστον 1-2 ώρες). Η μαγειρική σόδα θα απορροφήσει την όποια υγρασία από το στρώμα σου. Έπειτα, χρησιμοποιώντας μία ηλεκτρική σκούπα ρούφηξε τη μαγειρική σόδα από την επιφάνεια του στρώματος.

Ντουλάπα

οσμές στην ντουλάπα

Πολλές φορές οι δυσάρεστες οσμές σε ένα υπνοδωμάτιο ενδέχεται να προέρχονται από την ντουλάπα σου. Αυτό οφείλεται στη συσσώρευση της υγρασίας από τα ρούχα (ή και τα παπούτσια σας αν τα αποθηκεύετε εκεί) σε πολύ μικρό και κλειστό χώρο.

Για την καταπολέμηση του εν λόγω φαινομένου θα χρειαστείς έναν αφυγραντήρα τύπου ντουλάπας. Οι συγκεκριμένοι αφυγραντήρες αν και ακριβοί, θα κάνουν και με το παραπάνω τη δουλειά τους και εσύ θα έχεις καθαρά και “ευωδιαστά” ρούχα συνεχώς.

Tip: Μία πιο φθηνή λύση ακούει στο όνομα παγίδες υγρασίας. Οι συγκεκριμένες παγίδες αποτελούνται από ειδικού τύπου “μπάλες”, οι οποίες δεσμεύουν την όποια υγρασία στο χώρο.

Οσμές στο σαλόνι

Χαλί

οσμές στο χαλί

Τα χαλιά αν και απαραίτητα κατά την περίοδο του χειμώνα αποτελούν βασική εστία αποθήκευσης σκόνης και οσμών. Ένα χαλί μπορεί να μυρίζει άσχημα ακόμη και αν έχει μόλις καθαριστεί, κάτι το οποίο οφείλεται στη δέσμευση υγρασίας.

Η λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα δίνεται και πάλι από τη μαγειρική σόδα, την όποια θα  χρειαστεί να “πασπαλίσεις” πάνω στην επιφάνεια του χαλιού. Αφού την αφήσεις να κάτσεις για τουλάχιστον 1-2 ώρες μάζεψέ την με τη βοήθεια μίας ηλεκτρικής σκούπας.

Κρεβάτια κατοικίδιων

οσμές στο καλαθάκι-κρεβατάκι του κατοικίδιου

Τέλος, αν διαθέτεις κάποιο κατοικίδιο στο σπίτι σου, θα ξέρεις πως το καλαθάκι/σπιτάκι τους μαζεύει εύκολα διάφορες “ενοχλητικές” οσμές.

Για την εξουδετέρωση των οσμών θα χρειαστεί να πράξεις τη διαδικασία που αναφέρθηκε προηγουμένως. Λίγη μαγειρική σόδα για μερικές ώρες στην επιφάνεια του “κρεβατιού” θα εξουδετερώσει τις όποιες οσμές. Έπειτα, καθάρισε τη μαγειρική σόδα με μία ηλεκτρική σκούπα.

Tip: Και στις δύο περιπτώσεις μπορείς να χρησιμοποιήσεις αντί της μαγειρικής σόδας κάποια σκόνη απορροφητή υγρασίας (θα τις βρεις σε καταστήματα σούπερ μάρκετ ή ειδών καθαρισμού).

Related Posts