Εάν παρακολουθείς τις τάσεις της εσωτερικής διακόσμησης τα τελευταία χρόνια είναι αναμφίβολο πως θα έχεις παρατηρήσει την όλο και ανερχόμενη αγάπη για τα κεραμικά σκεύη.
Κούπες, κασπώ, τασάκια, βάζα και διάφορα διακοσμητικά για το σπίτι φτιαγμένα από πηλό με σχέδια ή στο φυσικό τους χρώμα. Φυσικά, τα κεραμικά δεν είναι μία τέχνη η οποία εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια αλλά που υπάρχει εδώ και δεκαετίες.
Εάν θέλεις κι εσύ ένα κεραμικό σκεύος στο σπίτι σου έχεις δύο επιλογές: είτε να αγοράσεις ένα είτε να φτιάξεις το δικό σου.
Σήμερα θα δούμε πως θα κάνεις τα δικά σου πανέμορφα κεραμικά σκεύη στο σπίτι με λίγα υλικά, χρόνο και υπομονή.
Βήμα πρώτο: Κλίβανος
Ας ξεκινήσουμε από το πρώτο βήμα και σημαντικότερο βήμα της διαδικασίας, τον κλίβανο. Τα κεραμικά σκεύη αφού πλαστούν πρέπει να ψηθούν σε έναν ειδικό φούρνο που ονομάζεται κλίβανος εφόσον έχουν δημιουργηθεί με πηλό εκτός από τον πηλό χειροτεχνίας. Ο πηλός χειροτεχνίας στεγνώνει και σκληραίνει μόνος του.
Δυστυχώς, ο κλίβανος δεν είναι κάτι το οποίο έχουμε σπίτι μας ή είναι εφικτό να πάρουμε για να κάνουμε κεραμικά για χόμπι αφού είναι ογκώδης και αρκετά ακριβός.
Έτσι, πριν φτιάξεις τα δικά σου κεραμικά σκεύη θα πρέπει να εντοπίσεις ένα κατάστημα κοντά σου που προσφέρει κλίβανο και την δυνατότητα να ψήσεις τα δικά σου σκεύη.
Υπάρχουν πολλά σε όλα την Ελλάδα όποτε είμαι σίγουρη ότι θα βρεις κάποιο που σε εξυπηρετεί.
Βήμα δεύτερο: Τα υλικά
Για να ξεκινήσεις, θα χρειαστείς φυσικά πηλό. Αυτό που πρέπει να ξέρεις πριν να τον προμηθευτείς είναι ότι υπάρχουν τρία είδη πηλού: ο πηλός κεραμικής, ο πηλός χειροτεχνίας και ο πολυμερής πηλός.
Για να ξεκινήσεις, εγώ θα σου πρότεινα τον πολυμερή πηλό που είναι ανθεκτικός, βγαίνει σε πολλά χρώματα και είναι εύχρηστος για αρχάριους. Είναι λίγο πιο ακριβός από τον πηλό χειροτεχνίας και σκληραίνει με το ψήσιμο.
Εντελώς προαιρετικό, ειδικά όταν μιλάμε για αρχάριους είναι και ο τροχός αγγειοπλαστικής. Θέλει λίγο χρόνο για να μάθεις πώς θα τον χειρίζεσαι και είναι χρήσιμος σε περίπτωση που θέλεις να φτιάξεις σκεύη όπως μπολ, κούπες, βάζα κ.τ.λ.
Βήμα τρίτο: Η κατασκευή
Για να ξεκινήσεις, άσε την φαντασία σου ελεύθερη. Εάν υπάρχει κάποιο αντικείμενο που θέλεις να χρησιμοποιήσεις σαν έμπνευση μπορείς να το κάνεις. Αλλιώς ξεκίνα με μία απλή κατασκευή όπως είναι ένας δίσκος ή ένα μπολ.
Υπάρχουν στην αγορά σετ με υλικά που θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις τα κεραμικά σου αλλά δεν είναι απαραίτητα για την αρχή. Μπορείς να ξεκινήσεις να κατασκευάζεις τα κεραμικά σου με υλικά που ήδη έχεις στο σπίτι ή ακόμα και τα χέρια σου.
Βήμα τέταρτο: Η διακόσμηση
Υπάρχουν πάρα πολλές τεχνικές διακόσμησης κεραμικών σκευών εκεί έξω. Από απλές διαδικασίες μέχρι πιο περίπλοκες όπως είναι το σκάλισμα.
Για να ξεκινήσεις, δοκίμασε να βάψεις το σκεύος σου με ένα απλό χρώμα ή με σχέδια. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις διαφόρων ειδών βαφές όπως είναι οι τέμπερες, τα πλαστικά χρώματα, οι νερομπογιές, τα χρώματα λαδιού ή ακόμα και οι μαρκαδόροι.
Στην διαδικασία θα δεις ποια βαφή σου αρέσει καλύτερα και ταιριάζει στο αποτέλεσμα που θέλεις να δημιουργήσεις. Φυσικά, τα κεραμικά σκεύη είναι πανέμορφα και μόνα τους και πιο μινιμαλιστικά, όποτε μπορείς να παραλείψεις το βήμα της διακόσμησης εντελώς.
Σημαντικό είναι να τονίσουμε σε αυτή την φάση πως πρέπει να χρησιμοποιήσεις κάποιο βερνίκι για να προστατεύσεις το σκεύος σου σε περίπτωση που προορίζεται για κούπα, μπολ ή οποιοδήποτε σκεύος προς κατανάλωση φαγητού ή ποτού.